Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ingekomen stukken ter kennisname

dinsdag 31 oktober 2023

00:00 - 00:00
Toelichting

Alle ingekomen stukken voor PS van oktober 2023.
• Agendering in commissies is onder voorbehoud van afstemming Agendacommissie PS.
• Stukken van burgers zijn geanonimiseerd omwille van privacy

Agendapunten

  1. 1

  2. 2

    In het Programma Natuurnetwerk (PNN) staat informatie over de voortgang van opgaven in het landelijk gebied. Het geeft een (tekstueel en financieel) overzicht van alle activiteiten en projecten die de provincie in samenwerking met partners onderneemt om de natuur in Noord-Holland te ontwikkelen. Nu ligt de focus nog op de realisatie van het Natuurnetwerk in samenhang met de natuurherstelmaatregelen en de gebiedsgerichte aanpak van stikstof. Met de komst van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) wordt dit uitgebreid met opgaven op het gebied van water, bodem en klimaat. Het programma sluit aan bij de gebiedsgerichte werkwijze die vanaf 2020 is ingezet en steeds meer vorm krijgt in de verschillende gebieden. Het PNN en haar opvolger wordt jaarlijks geactualiseerd en ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd.

  3. 3

  4. 4

    Hierbij twee PPLG-brieven ter informatie:

    • Een brief van het ministerie van LNV met een beoordeling door de betrokken departementen (‘tussentijds beeld’) van de startversie PPLG van de provincie Noord-Holland en het ingediende maatregelpakket
    • Een brief van de minister van Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer waarin zij de Kamer informeert over de voortgang van de provinciale gebiedsprogramma’s (PPLG’s)
  5. 5

  6. 6

  7. 7
    Mobiliteit: Noodzaak verbetering leefbaarheid Zaanstad-Noord en noodzaak aanleg verbinding A8-A9 (C-agenda Ruimte 20-11-2023)
  8. 8

  9. 9

    Vanuit voorgangers van de Uitvoeringsregeling subsidie voor zowel onderhoud als restauratie provinciale monumenten Noord-Holland 2023 resteerden nog respectievelijk € 9.250,- voor onderhoud en € 200.000,- voor restauratie. Deze middelen worden aan de huidige uitvoeringsregelingen toegevoegd.

  10. 10

    In het kader van het initiatiefvoorstel “Beperking hobbyjacht" hebben Gedeputeerde Staten een advies opgesteld waarin wordt toegelicht hoe in de provincie Noord-Holland wet- en regelgeving omtrent jacht wordt uitgevoerd. De voorgestelde suggesties uit het initiatiefvoorstel zijn hierbij als uitgangspunt genomen.

  11. 11

    Met dit besluit worden PS geïnformeerd over de stand van zaken rond ‘snel internet’ en de ontwikkelingen vanuit het rijk. In de provincie is er nog een restopgave van ongeveer 3.000 adressen die niet beschikken over snel internet (een aansluiting van ten minste 100 Mbit/s). Voor het aansluiten van de laatste adressen is het provinciale beleid om de markt voorlopig haar werk laten doen en de ontwikkelingen vanuit het rijk in de gaten te houden. De provincie sluit zich aan bij het standpunt van het rijk, dat gelet op de vele andere uitdagingen waar het nu voor staat, er geen ruimte is om de benodigde middelen beschikbaar te maken.

  12. 12

    Gedeputeerde Olthof zal van 17 tot en met 25 maart 2024 onderdeel uitmaken van een landelijke innovatiemissie op het gebied van duurzame en regionale luchtvaart en afreizen naar Californië. Californië is wereldwijd één van de koplopers op het gebied van Sustainable Air Mobility. Voor deze markt wordt een groot deel aan technologie en beleidskaders in Californië ontwikkeld. De Governor’s Office van Californië heeft de gedeputeerde Mobiliteit van Noord-Holland uitgenodigd om de samenwerking op het gebied Sustainable Air Mobility verder uit te breiden. De provincie ziet kansen voor Nederland en nodigt het Nederlandse netwerk uit om mee te reizen.

  13. 13

    Het Natuurbeheerplan bevat de kaders en de natuurdoelen voor de subsidiëring van het natuurbeheer door de provincie. Het Natuurbeheerplan 2024 heeft van 6 april tot en met 17 mei 2023 ter visie gelegen. De provincie stelt jaarlijks subsidie beschikbaar voor natuur- en landschapsbeheer, inrichting en uitbreiding van nieuwe natuur en omzetting van agrarische grond naar natuur. Deze subsidies zijn bedoeld voor particulieren, terreinbeheerders en agrarische collectieven.

  14. 14

    Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de stand van de zaken van de implementatie Omgevingswet binnen de Provincie Noord-Holland.

  15. 15

    In Spoorzone Hoofddorp werken rijk, regio, provincie, gemeente en marktpartijen aan de ontwikkeling van een hoogstedelijk gebied met internationale allure. In dit gebied worden komende jaren 15.500 woningen gebouwd, waarmee een deel van de woningbehoefte voor de Haarlemmermeer én de Metropoolregio Amsterdam kan worden ingevuld.

  16. 16

  17. 17

    Met de ministers van BZK, EZK, IenW en OCW en de colleges van de provincie Fryslân en de vijf gemeenten de Regio Deal De Waddeneilanden aan te gaan. Partijen hebben samen de ambitie om de brede welvaart van de vijf waddeneilanden te versterken. Eilanden waar het prettig wonen, werken, ondernemen en recreëren is, met goede voorzieningen en een uitstekende bereikbaarheid. En waar duurzaamheid en een circulaire economie vanzelfsprekend zijn.

  18. 19

    De Wet gemeenschappelijke regeling is per 01-07-2022 gewijzigd. Voor 1-7-2024 moeten alle gemeenschappelijke regelingen voldoen aan de nieuwe wetgeving. Het college van GS vraagt Provinciale Staten om een zienswijze op de voorgestelde wijziging van de gemeenschappelijke regeling siteholderschap werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Het college zal deze zienswijze delen met het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies. De provincie Noord-Holland is deelnemer van het Gemeenschappelijk orgaan Hollandse Waterlinies. Op grond van deze gemeenschappelijke regeling wijst het college van Gedeputeerde Staten uit haar midden een lid en plaatsvervanger aan.

  19. 20

    De provincie stelt het Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid Noord-Holland 2030 vast. Dit Uitvoeringsprogramma beschrijft maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, en is samen met een groot aantal partijen opgesteld: waaronder 30 gemeentes, politie en meerdere maatschappelijk partijen in de regio's Alkmaar, Gooi en Vechtstreek, Kop van Noord-Holland, West-Friesland en Zuid-Kennemerland IJmond. De deelnemende partijen bepalen op basis van dit programma welke maatregelen waar en wanneer worden uitgevoerd. De maatregelen bevatten activiteiten voor zowel veiligere infrastructuur, voorlichting voor veilig gedrag als handhaving om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen.

  20. 21

  21. 22

  22. 24

    GS hebben kennis genomen van de aanbevelingen die voortkomen uit de evaluatie van de N247 en delen deze via een brief met PS.

  23. 25

    De Hubstrategie is een onderdeel van het thema Duurzame gebiedsontwikkeling binnen de Focus Smart Mobility 2022-2025 Provincie Noord-Holland. In 2022 is samen met externe partijen gewerkt aan het opstellen van een Hubstrategie voor Noord-Holland. Deze hubstrategie geeft een aantal mogelijkheden weer voor de ontwikkeling van hubs als onderdeel van een duurzaam mobiliteitssysteem en bouwsteen in de mobiliteitstransitie. Ook geeft het aan wanneer en welke mogelijke rollen voor de provincie zijn weggelegd. De hubstrategie biedt een kader waarbinnen de provincie een dialoog met stakeholders kan voeren om tot concrete afspraken en uitvoering te komen.

  24. 26

    Samen met de zes gemeenten uit regio Alkmaar is een Regionale Agenda Mobiliteit (RAM) opgesteld, waarin wij de maatregelen hebben gebundeld die wij de komende periode gezamenlijk gaan oppakken op het gebied van mobiliteit. De regionale agenda is een belangrijke stap in het slimmer samenwerken door scherpere keuzes en prioriteitstelling. Met deze werkagenda wordt uitvoering gegeven aan het Perspectief Mobiliteit dat in 2021 is vastgesteld in Provinciale Staten.

  25. 27

  26. 28

    De gemeente Wijdemeren heeft een ontheffingsverzoek ingediend voor de plaatsing van 10 woonunits voor 30 opvangplekken voor huisvesting van Oekraïense ontheemden. Gedeputeerde Staten besluiten de gevraagde ontheffing in ontwerp te verlenen.

  27. 29

    De Brede Basismonitor 2023 geeft weer hoe in de provincie Noord-Holland de welvaart zich in de brede zin van het woord (economisch, ecologisch en sociaal-maatschappelijk) ontwikkelt. Dit is de derde versie van de Brede Basismonitor.
    (C-agenda alle commissie 9 en 16 okt 2023)

  28. 30

    Conform de afspraken met Provinciale Staten informeren wij Provinciale Staten over de ontwikkelingen bij het Pallas-project. Daarom sturen wij aan Provinciale Staten ter informatie de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de voorzitter van de Tweede Kamer van 19 september 2023.

  29. 31

  30. 32

  31. 33

    Auditopvolging is een instrument om de overgenomen aanbevelingen van de externe accountant, de Randstedelijke Rekenkamer, de provincie-archivaris en Concerncontrol systematisch door te voeren. Het dient tevens als verantwoordingsinstrument naar PS en sturingsinstrument voor PS. Per halfjaar wordt gerapporteerd aan de directie, GS en PS.

  32. 34

  33. 35

  34. 36

    Het Dashboard Energietransitie geeft een overzicht van de status van de energietransitie in Noord-Holland. Het dashboard geeft informatie over de onderwerpen energieverbruik, CO2-uitstoot en hernieuwbare opwek, uitgesplitst naar deelthema's (bv. gebouwde omgeving, mobiliteit, etc.) en energieregio's. Het Dashboard wordt jaarlijks in de zomer geactualiseerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van decentrale data in de Regionale Klimaatmonitor (https://klimaatmonitor.databank.nl/\].

  35. 37

    Via de Memorie van Antwoord worden de schriftelijk ingediende vragen vanuit PS over de begroting 2024 beantwoord.

  36. 38

    De rijksbijdrage voor de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp wordt in de Miljoenennota 2024 door het Kabinet met € 1,852 miljard verminderd. De minister benadrukt wel dat nut en noodzaak van het project niet ter discussie staan: het project is een van de pijlers om de woningbouwopgave in de Metropoolregio Amsterdam te realiseren. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vertrouwen erop dat een nieuw Kabinet de vermindering van de bijdrage herstelt. Samen met de regiopartners gaan zij in op uitnodigingen van het Rijk om hierover verder in gesprek te gaan.

  37. 39

    Gedeputeerde Olthof heeft op 8 en 9 juni van dit jaar een werkbezoek afgelegd aan Stockholm waar hij de Leadership Summit en politieke werkgroep van POLIS heeft bijgewoond. In het reisverslag wordt terugkoppeling gedaan over wat daar is besproken en de inbreng ie de gedeputeerde heeft geleverd.

  38. 41

    In een brief worden Provinciale Staten geinformeerd over de stand van zaken van de afhandeling van motie 203-2022 'bestuurlijk overleg wildopvang'.

  39. 42

  40. 43