Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

maandag 9 september 2024

18:45 - 23:10
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Marianne Poot
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan fysiek of digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 6 september 2024) per mail commissieruimte@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0
    Overleg ROCOV 17:45 -18:15 uur
  2. 0
    Technische Briefing over het Schouw N27 (IMPI) 18:15 - 18:45
  3. 1
    Opening en mededelingen
  4. 4
    A-agenda Financiën
  5. 4.a

    In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze tweede begrotingswijziging omvat een bijstelling van de begroting 2024. Daarnaast bevat deze begrotingswijziging de bijstellingen voor 2024 uit de kaderbrief 2025.


    Begrotingswijzigingen worden voorafgaand aan de vaststelling in PS behandeld in de Statencommissies. Elke commissie bespreekt deze vanuit de vakinhoudelijke invalshoek. De bespreking vanuit financiële invalshoek vindt voornamelijk plaats in de commissie Bestuur.


    Update 29 augustus: Er is een correctie ontvangen op de tweede Begrotingswijziging. De vorige versie is vervangen door de gecorrigeerde tweede Begrotingswijziging.


    Behandelvoorstel:
    Provinciale Staten adviseren over de te nemen besluiten zoals beschreven in de Statenvoordracht. U bespreekt met de commissie de stukken die betrekking hebben op de portefeuille van de commissie Ruimte. De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 30 september 2024.



    Update: Donderdag 12 september heeft GS een tweede correctie doorgevoerd op de Tweede begrotingswijziging 2024 en toegestuurd aan PS. De gecorrigeerde versie en brief aan PS zijn toegevoegd aan de agenda.

  6. 5
    A-Agenda Wonen
  7. 5.a

    Toelichting: Het college heeft de Actieagenda wonen en versnellen woningbouw 2024-2028 opgesteld en legt deze besluitvorming voor aan Provinciale Staten. Het doel van deze actieagenda is het snel helpen terugdringen van de woningnood in Noord-Holland, de agenda bevat de acties waarmee de provincie dit wil bereiken. De provincie wil de woningbouw versnellen met kortere procedures, extra deskundigen en subsidies. Ook worden op basis van deze agenda en in uitwerking op de bestaande woondeals met gemeenten aanvullende overeenkomsten gesloten over het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen voor deze woningen en de betaalbaarheid.


    Behandelvoorstel:
    Provinciale Staten adviseren over de Actieagenda wonen en versnellen woningbouw 2024 - 2028. Daarnaast wordt u gevraagd om met het vaststellen van de actieagenda de motie M166-2023 ‘aandacht voor wonen voor jonge Noord-Hollanders’ te beschouwen als afgedaan. 
    De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 30 september 2024.

  8. 6
    Rondvraag gedeputeerde Beemsterboer (portefeuille Wonen)
  9. 7
    A-agenda Mobiliteit - 21:10
  10. 7.a

    Toelichting: De Nota Infrastructurele Kapitaalgoederen 2024-2028 (NIKG) geeft weer hoe we de bestaande en toekomstige provinciale infrastructuur in stand houden en wat hiervoor gemiddeld financieel nodig is. Provinciale Staten bepaalt welke instandhoudingsniveaus (uitgedrukt in beeldkwaliteitsniveaus) minimaal gewenst zijn per areaaltype en neemt kennis van de belangrijkste ontwikkelingen die invloed hebben op de instandhoudingsstrategie en de risico’s die zijn verbonden aan de uitvoering. De uitgangspunten worden meegenomen in de programmering die vervolgens in het integraal meerjarenprogramma infrastructuur (iMPI) wordt weergegeven. De NIKG 2024-2028 wordt voorgelegd ter besluitvorming aan Provinciale Staten.


    Behandelvoorstel: De commissieleden kunnen met elkaar en gedeputeerde de Nota Infrastructurele Kapitaalgoederen. De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 30 september 2024.

  11. 7.b

    Toelichting: De investeringsstrategie voor de Noord-Hollandse infrastructuur (iNHi) geeft inzicht in het presteren van de provinciale wegen en fietspaden en signaleert knelpunten. Het helpt Provinciale Staten om een afweging te maken tussen politieke ambities, de prestaties van de provinciale infrastructuur en de beschikbare middelen om te komen tot investeringen die bijdragen aan een veilig, gezond en bereikbaar netwerk voor de toekomst. Deze knelpunten worden opgenomen in het integraal Meerjaren programma Infrastructuur 2025 (iMPI) of leiden tot beleidsontwikkelingen.


    Behandelvoorstel: De commissieleden kunnen met elkaar en gedeputeerde de investeringsstrategie voor Noord-Hollandse infrastructuur bespreken. De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 30 september 2024.

  12. 8
    Rondvraag gedeputeerde Olthof (portefeuilles Mobiliteit, luchtvaart, OV Knooppunten)
  13. 9
    C-agenda Mobiliteit
  14. 9.a

    De provincie is een onderzoek gestart naar het onderwerp mobiliteitsrechtvaardigheid. Daarin wordt bekeken wat de consequenties zijn van het mobiliteitsbeleid van de provincie voor diverse doelgroepen. Met dit besluit informeren Gedeputeerde Staten Provinciale Staten over dit onderzoek.

  15. 9.b

    Er vallen te veel slachtoffers in het verkeer; vooral oudere fietsers zijn kwetsbaar. De provincie wil dat elke verkeersdeelnemer veilig thuiskomt en draagt hier onder andere aan bij door weggebruikers te stimuleren om veiliger gedrag aan te leren. Het programma Doortrappen heeft als doel om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen. Door een aanpassing van de subsidievoorwaarden kunnen 25 Noord-Hollandse gemeenten dit programma in 2024 aanbieden aan hun oudere inwoners.

  16. 9.c

    De provincie en haar partners werken aan een robuuste oplossing voor de overlast van de N203 bij Krommenie en Assendelft. Hiervoor is nu een plan van aanpak gemaakt. Er worden vijf stappen doorlopen en aan het eind (in 2027) besluiten GS of een van de onderzochte varianten een robuuste oplossing kan vormen.

  17. 9.d

    Op 16 en 17 mei 2024 bracht gedeputeerde Olthof een werkbezoek aan de deelstaat Baden-Württemberg in Duitsland. Dit bezoek stond in het teken van kennisdeling op het gebied van mobiliteit én het verkennen van mogelijke onderwerpen waarop Baden-Württemberg en de Provincie Noord-Holland kunnen samenwerken. Het verslag van deze reis wordt aan PS aangeboden.

  18. 9.e

    Recent hebben de minister en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat twee brieven naar de Tweede Kamer gestuurd: een "MIRT verzamelbrief" en een brief over het Basiskwaliteitsniveau Spoor. Beide brieven bevatten onderwerpen die ook voor de Provincie Noord-Holland van belang zijn. Daarom worden Provinciale Staten geïnformeerd over beide brieven.

  19. 9.f

    De provincie Noord-Holland gaat samen met de gemeente Aalsmeer en de Vervoerregio Amsterdam onderzoeken hoe de doorstroming op de kruispunten van de N231 met de Bachlaan en de Mijnsherenweg in Aalsmeer verbeterd kan worden. De kruisingen worden tijdens het groot onderhoud in 2025 aangepakt. Deze intentieovereenkomst waarborgt een aantal samenwerkings- en financiële afspraken om de reconstructie gezamenlijk verder technisch uit te werken.

  20. 9.g

    De provincie werkt in het project ‘Weg om de Zuid’ samen met de gemeente Haarlemmermeer en Vervoerregio Amsterdam aan het verbeteren van de Nieuwe Bennebroekerweg. Deze weg tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep is belangrijk voor de ontsluiting van nieuwe woon- en werkgebieden in de regio. De provincie is van plan haar bijdrage aan Weg om de Zuid te verhogen van € 55 naar € 58 miljoen.

  21. 10
    C-agenda Ruimte
  22. 10.a

  23. 10.b

    Gedeputeerde Staten stellen de wijziging werkingsgebieden & bijlagen Omgevingsverordening NH2022 ronde 2024-I en de Nota van beantwoording vast. Deze ronde omvat onder meer wijzigingen van het Natuurnetwerk Nederland, het Landelijk Gebied en Provinciale Monumenten.

  24. 10.c

  25. 10.e

  26. 10.f

  27. 10.g

    Provincie Noord-Holland is een traject gestart om samen met de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een Ontwikkelperspectief voor Noord-Holland Noord op te stellen. Voor dit Ontwikkelperspectief is een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld.

  28. 10.h

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de voortgang van de implementatie van de Omgevingswet in het eerste half jaar van 2024.

  29. 10.i

  30. 10.j

  31. 10.k

  32. 11
    C-agenda Wonen
  33. 12
    C-agenda Algemeen
  34. 12.a

  35. 12.b

  36. 12.c

  37. 12.d

  38. 13
    C-agenda Schiphol
  39. 13.a

    We informeren PS over de vastgestelde zienswijze van de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), waarvan mevrouw E. Rommel de voorzitter is. Aanleiding is de consultatie die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft georganiseerd op het aangepaste pakket maatregelen om de geluidhinder in de omgeving van Schiphol terug te dringen. De zienswijze is op 22 juni jl. ingediend bij de minister