Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Landelijk gebied

maandag 9 september 2024

16:00 - 17:30
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Chris Vonk
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.


De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. 
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0.a
    Expertmeeting ecologische autoriteit (13:00 - 14:00 uur)
  2. 0.b
    Interactieve technische briefing PPLG (14:00 uur - 15:45 uur)
  3. 1
    Opening en mededelingen
  4. 4
    A-agenda Algemeen
  5. 4.a

    In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze tweede begrotingswijziging omvat een bijstelling van de begroting 2024. Daarnaast bevat deze begrotingswijziging de bijstellingen voor 2024 uit de kaderbrief 2025.


    Begrotingswijzigingen worden voorafgaand aan de vaststelling in PS behandeld in de Statencommissies. Elke commissie bespreekt deze vanuit de vakinhoudelijke invalshoek. De bespreking vanuit financiële invalshoek vindt voornamelijk plaats in de commissie Bestuur.


    Update 29 augustus: Er is een correctie ontvangen op de tweede Begrotingswijziging. De vorige versie is vervangen door de gecorrigeerde tweede Begrotingswijziging.


    Behandelvoorstel:
    Provinciale Staten adviseren over de te nemen besluiten zoals beschreven in de Statenvoordracht. U bespreekt met de commissie de stukken die betrekking hebben op de portefeuille van de commissie Landelijk Gebied. De voordracht zal worden geagendeerd voor de PS vergadering van 30 september 2024.


    Update: Donderdag 12 september heeft GS een tweede correctie doorgevoerd op de Tweede begrotingswijziging 2024 en toegestuurd aan PS. De gecorrigeerde versie en brief aan PS zijn toegevoegd aan de agenda.

  6. 5
    B-agenda Landbouw, Visserij, Dierenwelzijn, Faunabeheer, PPLG en Cultureel Erfgoed (gedeputeerde Beemsterboer)
  7. 5.a

    Toelichting:
    Het Rijk heeft de provincie in juni 2023 gevraagd koplopersaanvragen in te dienen voor 1 juli 2023. Noord-Holland heeft een zevental projecten ingediend. De tegenvallende toekenning van middelen is aanleiding geweest voor het uitvoeren van een evaluatie van het aanvraagproces.


    Behandelvoorstel:
    U kunt het agendaverzoek, en met name de vragen aan de commissie met de indieners van de het verzoek, met elkaar en met de gedeputeerde bespreken.

  8. 8
    sluiting
  9. 9
    C-Agenda Landbouw en Visserij
  10. 9.a

  11. 9.b

    GS hebben besloten de subsidieregeling investeringen voor Landschapselementen Noord-Holland 2024 open te stellen. Deze regeling komt voort uit het Nationaal Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (NSP-GLB). Het subsidieplafond is €5.357.021,- Met deze openstelling geven we uitvoering aan de landelijk gemaakte afspraken over de uitvoering van het NSP-GLB en dragen we bij aan onze ambitie op het gebied van groen blauwe dooradering.

  12. 9.c

  13. 9.d

    De provincie Noord-Holland, gemeente Dijk en Waard, N.V. HVC; Ondernemersvereniging Alton (OVAL), Rabobank Alkmaar e.o., Stichting Greenport Noord-Holland Noord en het Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord B.V. hebben gezamenlijk een addendum opgesteld waarmee het bestaande gebiedsakkoord uit 2019 wordt geactualiseerd. Het gebiedsakkoord en addendum hebben betrekking op verduurzaming en ontwikkeling van het (glastuinbouw-)gebied Alton in Dijk & Waard en loopt tot en met 2030.

  14. 10
    C-Agenda Water en Bodem
  15. 10.a

    Tijdens het vragenuur van Provinciale Staten op 8 april 2024 zijn vragen gesteld door mevrouw Schneemann (Volt) en de heer Klein (CU) over een dreigend tekort aan drinkwater. In antwoord daarop is toegezegd om schriftelijk antwoord te geven op de vraag welke plannen de provincie heeft om het drinkwaterverbruik te verminderen.

  16. 10.b

    Medio april 2024 heeft de provincie in samenwerking met de drie waterschappen onderzoek laten uitvoeren naar de PFAS-concentraties bij 46 van de 151 aangewezen zwemwaterlocaties. Op geen van deze locaties is een overschrijding van de gezondheidskundige advieswaarde voor PFAS in zwemwater. Inwoners en belanghebbenden zijn door de provincie hiervan op de hoogte gesteld via een persbericht en een bericht op de website van de provincie.

  17. 10.c

  18. 10.d

  19. 10.e

  20. 11
    C-Agenda Natuur en Landschap
  21. 11.a

    Op grond van de Omgevingswet wordt het definitieve maatwerkbesluit natuur voor het Circuit Zandvoort genomen. Het maatwerkbesluit is te vinden bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord en via http://www.officielebekendmakingen.nl/ Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen het besluit bij de Rechtbank Noord-Holland.

  22. 11.b

  23. 11.c

  24. 11.d

  25. 11.e

    De wijziging van de beleidsregel natuurbescherming Noord-Holland van 6 september 2016 maakt het mogelijk voor gemeenten om een zogenaamde pre-SMP vergunningsaanvraag in te dienen. Hiermee maken de gemeenten het voor een deel van hun inwoners mogelijk om diens grondgebonden woningen te laten isoleren waarbij de Omgevingswet (flora en fauna-activiteiten) niet overtreden wordt. Deze tijdelijke vergunningsaanvraag betreft de periode tot aan de vergunningsaanvraag gebaseerd op een definitief Soortenmanagementplan en houdt daarmee rekening met de benodigde natuuronderzoeksperiode. Wat een gemeente kan doen en de onderbouwing voor de wijziging van de beleidsregel is opgenomen in het beleidskader Natuurvriendelijk verduurzamen onder het pre-SMP.

  26. 11.f

  27. 11.g

  28. 11.h

    In 2024 is het Veenweiden innovatiecentrum in Zegveld gestart met een nieuw innovatieprogramma, dat zich richt op innovatiemogelijkheden met een perspectief op 10 á 15 jaar. Doel is om uitgaande van de veranderende omstandigheden van boeren op veen, nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen om op het veen een economisch haalbaar bedrijfsvoering te realiseren. Primair ligt de aandacht op systemische veranderingen. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de boer, maar naar alle omstandigheden en betrokken partijen/overheden (keten, wetgeving, financiering, etc.) die daarvoor nodig zijn. Het programma bestaat uit drie onderdelen: KIEM, JUMP en BASE. KIEM richt zich op de voorbereiding en enkel daarvoor wordt nu een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

  29. 11.i

  30. 11.k

  31. 11.m

    Voor de aanvraag rijksregeling Programma Natuur is een kaart aangeleverd met hierop de hectares uit het NNN van de Rijksopgave uit het natuurpact van 2013. Hiermee kan het rijk beoordelen of zij niet tweemaal geld uitkeert voor de versterking van natuur.

  32. 12
    C-Agenda Dierenwelzijn en Faunabeheer
  33. 12.a

  34. 12.b

  35. 13
    C-Agenda Cultureel erfgoed
  36. 13.a

  37. 14
    C-Agenda Algemeen
  38. 14.a

  39. 14.b

  40. 14.c

  41. 14.d

  42. 14.e

  43. 14.f