- Toelichting
-
Alle ingekomen stukken voor PS van februari 2020.
- Agendering in commissies is onder voorbehoud van afstemming Agendacommissie PS.
- Stukken van burgers zijn geanonimiseerd omwille van privacy
Agendapunten
-
1
In de notitie “Klimaatadaptatie Noord-Holland: bouwstenen voor de provinciale aanpak”, is het provinciale beleid voor klimaatadaptatie in de huidige coalitieperiode neergelegd. De notitie bouwt voort op bestaand beleid en biedt bouwstenen om mee te nemen in de uitwerking van de deelthema’s van het coalitieakkoord en de opgaven van de provinciale Omgevingsvisie. Daarnaast biedt de notitie duidelijkheid hoe de provincie met de partners voor klimaatadaptatie wil gaan samenwerken. Samen met de notitie zijn twee uitvoeringsregelingen subsidie klimaatadaptatie vastgesteld. Gemeenten kunnen hiervoor vanaf 17 maart 2020 tot oktober 2022 bij de provincie subsidie aanvragen voor de uitvoering van fysieke maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Om te komen tot goede aanvragen is een subsidie mogelijk voor het noodzakelijk vooronderzoek.
Bijlagen
-
2
Provincie Noord-Holland ziet asbestdaken het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Daarom tekenen we een samenwerkingsverklaring met het Rijk, andere decentrale overheden en de asbestsector. Met het tekenen gaan we een samenwerking aan waarmee we de verwijdering van asbestdaken stimuleren en versnellen. Op termijn komt er mogelijk ook een asbestfonds. Wanneer dit fonds meer vorm heeft gekregen, zullen we besluiten of we daaraan meedoen.
Bijlagen
-
3
Tata Steel heeft de provincie per brief geïnformeerd over de voortgang van hun onderzoek naar rendabele methoden om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van de Pelletfabriek te verminderen. Met dit besluit reageert de provincie op deze brief waarbij onder andere wordt gevraagd in het onderzoek ook het effect van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) mee te wegen.
Bijlagen
-
4
De Uitvoeringsparagraaf is onderdeel van de Beleidsagenda Energietransitie 2016-2020 die de provincie in 2016 heeft vastgesteld. In deze Uitvoeringsparagraaf staat beschreven welke activiteiten de provincie in 2020 uitvoert op het gebied van onder andere energiebesparing in de industrie, glastuinbouw en de gebouwde omgeving, zonne-energie en warmte en koude.
Bijlagen
-
5
Bijlagen
-
6
Het vigerende ganzenbeheerplan 2015-2020 heeft een looptijd tot 3 maart 2020. Een nieuw ganzenbeheerplan is in de maak bij de faunabeheereenheid. Met de verlenging van de goedkeuring van het huidige beheerplan is voldoende tijd om op basis van Provinciaal beleid, wet- en regelgeving een nieuw beheerplan op te stellen. Ook wordt voorkomen dat er een periode geen ganzenbeheer plaatsvindt.
Bijlagen
-
7
Op 12 december 2019 is door het dagelijks bestuur van de OD NHN de kadernota 2021 ter zienswijze aan de Provinciale Staten (PS) gestuurd. PS hebben tot 2 maart 2020 de mogelijkheid om een zienswijze op deze documenten in te dienen. De opmerkingen uit de zienswijze op de kadernota van 2020 zijn verder verwerkt in de kadernota van 2021. Er wordt alleen gevraagd om een indexering conform de geldende financiële uitgangspunten voor gemeenschappelijke regelingen in Noord-Holland Noord. Het is daarom niet nodig om een zienswijze in te dienen.
Bijlagen
-
8
Bij vaststelling van Watervisie 2021 in 2015 is besloten om de voortgang van de uitvoering jaarlijks in een P.S. Commissie te bespreken. De commissie kan dan een oordeel geven over de voortgang en kan suggesties doen voor de komende periode. Deze worden betrokken bij de verdere uitvoering van Watervisie 2021 en bij de waterprogramma's die GS vanaf 2021 moeten vaststellen ter uitvoering van Europese richtlijnen (omgevingswet, artikel 3.8).
Bijlagen
-
9
Het college van Gedeputeerde Staten heeft op 14 februari 2020 de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. Omdat dit besluit schriftelijk is genomen, wordt het besluit in de collegevergadering van 25 februari 2020 bevestigd en opgenomen op de openbare besluitenlijst. In de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 zal de bestaande 21 provinciale verordeningen met regels over activiteiten in de fysieke leefomgeving vervangen. Deze eerste omgevingsverordening is gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving en is voor de provincie Noord-Holland een stap ter voorbereiding op de Omgevingswet.
Bijlagen
-
10
Bijlagen
-
11
Bijlagen
-
12
Bijlagen
-
13
Bijlagen
-
14
Bijlagen
-
15
De provincie Noord-Holland heeft in 2010 samen met het Rijk subsidie verleend voor het realiseren en inrichten van gebouw Transferium te Heerhugowaard. Als gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 en aanbesteding van het zorgaanbod, is de noodzaak ontstaan de exploitatie van Transferium te herzien. Betrokken partijen hebben de provincie verzocht de subsidievoorwaarden aan te passen. Gedeputeerde Staten hebben besloten het verzoek van Stichting Parlan en Stichting Woonwaard in te willigen.
Bijlagen
-
16
Bijlagen
-
17
Bijlagen
-
18
De gemeente Zaanstad heeft subsidieaanvragen ingediend bij de provincie voor het ontwikkelen van twee binnenstedelijke locaties, Hofwijk Noord (bij station Kogerveld) en de Mauritsbuurt (bij station Zaandam). Het gaat onder andere om sanering, verplaatsen van kabels en leidingen, ontsluiting en een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte, zodat woningbouw mogelijk wordt. Beide projecten gaan medio 2020 van start en maken de bouw van circa 1.000 woningen mogelijk.
Conform A22-2017 kan de commissie een advies uitbrengen aan GS over de plannen. Na bespreking in de commissie RWK van 16-03-2020 neemt GS een definitief besluit over het toekennen van de subsidie.Bijlagen
-
19
Bijlagen
-
20
NVT
Bijlagen
-
21
[Aangehouden 17 december 2019]
Het Bestuurlijk Kernteam (voorzitters Omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied en IJmond en gedeputeerde Milieu) hebben geconstateerd dat er op dit moment onvoldoende draagvlak is voor het realiseren van één omgevingsdienst in het Noordzeekanaalgebied. Er is wel meerwaarde in gerichte samenwerking. Daarom heeft het BKT het initiatief genomen om samen te werken op het gebied van luchtkwaliteit in de regio IJmond. Dit wordt uitgevoerd vanuit de gebiedsgerichte aanpak onder het Schone Lucht Akkoord. Met het doorgeleiden van bijgaande brief informeert het college Provinciale Staten over deze voortgang.Bijlagen
-
22
Bijlagen
-
23
In het coalitieakkoord "Duurzaam doorpakken" hebben Gedeputeerde Staten besloten tot continueren van subsidieregelingen voor herstructurering van bedrijventerreinen en winkelgebieden. Als uitwerking hiervoor zijn drie uitvoeringsregelingen opgesteld die in 2020 worden opengesteld. Het betreft een subsidieregeling HIRB (Herstructurering en Intelligent Ruimtegebruik Bedrijventerreinen), een subsidieregeling OTW (Ondersteuning Toekomstbestendige Werklocaties), en een subsidieregeling Toekomstbestendige Winkelgebieden.
Bijlagen
-
24
De Provincie N-H heeft binnen de Horstermeerpolder 47 ha grond in eigendom binnen de begrenzing van het NNN en 23 ha buiten de begrenzing van het NNN. Door middel van een gecombineerd proces van kavelruil en verkoop proberen we de hectaren binnen NNN te verkopen aan een gecertificeerd natuurbeheerder en zetten we de hectaren buiten NNN in voor de verbetering van de agrarische structuur. Tevens is het onze intentie om 7 ha agrarische percelen binnen NNN in particulier bezit om te laten zetten in natuur.
Bijlagen
-
25
Bijlagen
-
26
De provincie Noord-Holland heeft, in het kader van interbestuurlijk toezicht, de afgelopen jaren in bestuurlijke overleggen met de gemeente Amsterdam aangedrongen op het voldoen aan de taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden. De provincie is van mening dat nog langer achterblijven niet gerechtvaardigd is. Daarom krijgt de gemeente bij bestuurlijke brief een vooraankondiging van indeplaatsstelling voor de uitvoering van de opgelopen achterstand in de gemeentelijke taakstelling huisvesting van verblijfsgerechtigden.
Bijlagen
-
27
Bijlagen
-
28
Bijlagen
-
29
Bijlagen
-
30
Ten behoeve van aardwarmte/geothermie laat de provincie seismisch onderzoek naar de ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uitvoeren door Energiebeheer Nederland (EBN). Dit onderzoek is onderdeel van het landelijke programma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland).
Bijlagen
-
31
Bijlagen
-
32
Bijlagen
-
33
Het college van Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten voorafgaand iedere vergadering van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid over de ontwikkelingen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) bij bedrijven die onder provinciaal bevoegd gezag vallen. Hieronder vallen ook Tata Steel en Harsco Metals.
Bijlagen
-
34
Dhr. Van Geel is door minister Van Nieuwenhuizen gevraagd om de ORS te evalueren. In december heeft hij een tussentijds advies uitgebracht.
Vanuit de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), 44 gemeenten en 4 provincies in de Schipholregio, is een gezamenlijke reactie opgesteld met de uitgangspunten die wij als decentrale overheden graag in het uiteindelijke model willen terugzien.
Als voorzitter van de BRS verstuurt de portefeuillehouder luchtvaart van de provincie Noord-Holland, namens de BRS, de brief aan de minister met een cc aan de heer Van Geel en de Commissie Cohen die beide een adviesopdracht hebben om te adviseren over de governance voor de luchtvaart.
Bijlagen
-
35
De Texelhopper is een vraaggestuurde busdienst op Texel die van 2015 – 2018 bij wijze van proef is gestart en vervolgens is opgenomen in het reguliere openbaar vervoeraanbod in Noord-Holland Noord. Na een periode van problemen zijn de huidige prestaties van de Texelhopper weer op het gewenste niveau. De bussen rijden weer op tijd en het aantal reizigers groeit weer.
Bijlagen
-
36
Voor een goede inpassing van een nieuwe weg tussen de A8 en de A9 wordt een landschapsplan gemaakt. De weg doorkruist namelijk het UNESCO werelderfgoed Stelling van Amsterdam. De analyse voor het landschapsplan is afgerond. Het analyserapport is als tussenrapportage aangeboden aan de provincie en dient als input voor de volgende fase, waarin de herstelmogelijkheden voor de Stelling van Amsterdam worden uitgewerkt.
Bijlagen
-
37
De Verkenning Duurzame Mobiliteit 2020 is een handvat voor de
provincie Noord-Holland om uitvoering te geven aan het Coalitieakkoord
“Duurzaam doorpakken” en samen met haar partners te werken aan de
verduurzaming van de mobiliteit. Het geeft een overzicht van
maatregelen van de provincie en uit te voeren maatregelen van het
Klimaatakkoord – hoofdstuk Mobiliteit waarmee de provincie Noord-Holland kan werken aan de verduurzaming van de mobiliteit.Bijlagen
-
38
De provincie wil het goederenvervoer over water actief stimuleren als duurzaam alternatief voor goederenvervoer over de weg. De provincie heeft daarom onderzocht wat er aan de belangrijkste vaarwegen en de daaraan gelegen bedrijventerreinen in Noord-Holland verbeterd moet worden. Op basis van de aanbevelingen in dit rapport gaat de provincie samen met de gemeenten bekijken wat er nodig is om deze bedrijventerreinen en vaarwegen aantrekkelijk te houden voor ondernemers.
Bijlagen
-
39
Bijlagen
-
40
Bijlagen
-
41
Met plezier stuur ik u de publicatie ‘ Landingsplaats voor de Omgevingswet’. Deze publicatie - een samenwerking tussen de Ruimtemaker, LVKK, Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en het LSA – omvat 19 voorstellen en veel voorbeelden uit het hele land en die helpen om lokaal een goede regeling te maken. Regelingen die zorgen voor kwaliteit van de omgeving, ruimte voor initiatief en een sterke positie van bewoners en raad. De Omgevingswet laat veel ruimte om lokaal en provinciaal ambities en spelregels te formuleren. Dat is geen gemakkelijke opgave. Daarom bieden we wegwijs en inspiratie, op basis van de lessen van de afgelopen twee jaar verzamelden.
We hopen dat u kennis wilt nemen van deze aanbevelingen uit de praktijk en deze ook agendeert in de behandeling en bespreking van een provinciale invoering van de Omgevingswet. Meer informatie vindt u ook op https://www.lsabewoners.nl/omgevingswet-regelingen-lokaal-niveau/.
Bijlagen
-
42
Bijlagen
-
43
Bijlagen
-
44
In het coalitieakkoord staat beschreven dat de provincie sportaccommodaties wil helpen verduurzamen, waardoor zij op korte termijn besparingen kunnen inboeken. De Routekaart Verduurzaming Sport is een nationaal initiatief waarbij de provincies samen met ministerie van Volksgezondheid en Sport, NOC*NSF en de vereniging voor Sport en Gemeenten de handen ineen slaan om de verduurzaming in de sport te versnellen.
Bijlagen