Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ruimte Wonen en Klimaat

maandag 19 oktober 2020

18:15 - 21:45
Locatie

Online vergaderomgeving

Voorzitter
Eric Jensen
Toelichting

I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering (waarschijnlijk) online in een digitale vergaderomgeving.


De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via  https://noord-holland.stateninformatie.nl


Ook is het mogelijk om (online en digitaal) in te spreken in de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 16 oktober) bij de commissieadviseur Eric Krijgsman: krijgsmane@noord-holland.nl
Voor deze vergadering geldt de spreektijdregeling voor 3,5 vergaderuren.
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0

  2. 1
    Opening en mededelingen - 18:15
  3. 3
    Inspreekhalfuur - 18:25
  4. 4
    A-Agenda Algemeen
  5. 4.a

    In RWK worden alleen die onderwerpen besproken uit de begroting die vallen onder het werkgebied van de commissie: Ruimtelijke Ordening, Wonen, Klimaat en Energie, MRA-governance en de Omgevingswet

  6. 4.a.1

    In de memorie van antwoord beantwoorden Gedeputeerde Staten de schriftelijke vragen die Provinciale Staten over de begroting 2021 hebben gesteld.

  7. 4.a.2

    Bij de behandeling van de kaderbrief 2021 in PS heeft de portefeuillehouder Financien toegezegd om de Staten meer inzicht te geven in de staat van de reserves door middel van bestedingsplannen. Daarin geeft het college aan welke ambities hij wil realiseren met de middelen in de bestemmingsreserves.

  8. 4.a.3

    U kunt de brief van GS met het raamwerk voor de uitvoering van motie 42 bespreken in de commissie RWK, waar het onderdeel 1 'Verduurzaming bebouwde omgeving' betreft.
    Dit onderdeel valt specifiek onder de commissie RWK.
    De overige onderdelen worden besproken in de commissie EFB van 26 oktober.


    Toelichting GS
    Op 18 mei jl. hebben Provinciale Staten een motie aangenomen om te komen tot een Economisch Herstel en Duurzaamheidsfonds (motie 42). Het doel is de economische en maatschappelijke effecten in Noord-Holland, als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus te verzachten. GS komen nu met een brief waarin het raamwerk dat is ontwikkeld voor de uitvoering is beschreven en wil daarover in gesprek met PS.

  9. 4.a.4

    Auditopvolging is een instrument om de overgenomen aanbevelingen van de externe accountant, de Randstedelijke Rekenkamer, de provinciearchivaris en Concerncontrol systematisch door te voeren. Het dient tevens als verantwoordingsinstrument naar PS en sturingsinstrument voor PS. Per halfjaar wordt gerapporteerd aan de directie, GS en PS.
    U kunt de Auditopvolging desgewenst betrekken bij de bespreking van de Begroting 2021, waar het onderdelen uit de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat betreft.

  10. 5
    Rondvraag commissaris van de Koning Van Dijk (portefeuille MRA) - 19:55
  11. 6
    B-Agenda Klimaat en Energie
  12. 6.a

    In het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken! is klimaat een belangrijk thema. In het Noord-Hollands Actieprogramma Klimaat (APK) worden de provinciale klimaatacties uitgewerkt. De acties betreffen de energie-infrastructuur, duurzame elektriciteitsopwekking, de gebouwde omgeving, de industrie, mobiliteit, landbouw en landgebruik, en de verduurzaming van de eigen organisatie. Het Actieprogramma laat in de volle breedte zien wat de provincie deze collegeperiode doet om in 2030 te komen tot 49 procent minder CO2-uitstoot.

  13. 7

    - Rondvraag dhr. Klein (CU) over ontwikkelfonds voor energiecoöperaties
    - Rondvraag dhr. Smaling (SP) n.a.v. C-agendapunt 12.a. over besluiten binnen het kader van de Mijnbouwwet.

  14. 8
    B-Agenda Ruimte en Wonen
  15. 8.a

    Het aantal dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar neemt toe. Omdat zij een passende en betaalbare woonruimte verdienen, vraagt Gedeputeerde Loggen (wonen) aan de gemeenten hier extra aandacht voor te hebben en dit onderwerp mee te nemen in de uitwerking van de provinciale Woonagenda (2020-2025), die dit jaar nog plaatsvindt.

  16. 8.b

    De Statencommissie Ruimte, Wonen en Klimaat heeft in haar vergadering van 8 juni jl. aan GS gevraagd een verdiepende vervolgnotitie te leveren over de provinciale rol bij de aanpak van het tekort aan huisvesting voor buitenlandse werknemers.

  17. 9
    Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen) - 21:40
  18. 10
    Sluiting - 21:45
  19. 11
    C-Agenda Ruimte en Wonen (ter kennisname)
  20. 11.a

    Wob is de afkorting van de Wet openbaarheid van bestuur. De Wob regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is meestal openbaar, maar de Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.

  21. 12
    C-Agenda Klimaat en Energie (ter kennisname)
  22. 12.a

    De bedrijven D4 en Shell hebben een opsporingsvergunning voor aardwarmte aangevraagd voor het gebied Rijnland. Dit valt onder de Mijnbouwwet, het Rijk is hiervoor het bevoegd gezag. Aan de provincie is gevraagd om advies uit te brengen. Het advies is voorbereid door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.

  23. 13
    C-Agenda MRA (ter kennisname)
  24. 13.a

  25. 13.b

  26. 14
    C-Agenda Omgevingsverordening (ter kennisname)
  27. 14.a

  28. 14.b

  29. 14.c

  30. 14.d

    In de bijlagen treft u drie brieven van verontruste bewoners(organisaties) uit de gemeente Wijdemeren. Een brief van de historische kring In de Gloriosa, een van een groep bewoners van het Dode Eind uit Kortenhoef en een van MinderHinder.nu. Deze brieven hebben alle betrekking op het plan Zuidsingel fase 8 dat op de lijst van discussielocaties staat en waarvoor de gemeente Wijdemeren nog snel een ontwerp bestemmingsplan ter inzage heeft gelegd.