Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ruimte Wonen en Klimaat

maandag 23 november 2020

18:15 - 21:45
Locatie

Online vergaderomgeving

Voorzitter
Marcel Steeman
Toelichting

I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.


De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via https://noord-holland.stateninformatie.nl


Ook is het mogelijk om (online en digitaal) in te spreken in de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat.


Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 20 november) bij de commissieadviseur Eric Krijgsman: krijgsmane@noord-holland.nl


Voor deze vergadering geldt de spreektijdregeling voor 3,5 vergaderuren.


Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 18:15
  2. 3
    Inspreekhalfuur - 18:25
  3. 4
    Rondvraag commissaris van de Koning Van Dijk (portefeuille MRA) - 18:55
  4. 5
    A-agenda Algemeen
  5. 5.a

    In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze laatste begrotingswijziging omvat een bijstelling van de verwachte inkomsten en uitgaven in 2020 op basis van de huidige verwachtingen.


    Voor de commissie RWK ligt een onderdeel van de Begrotingswijziging ter bespreking voor:
    Besluitpunt 2. De reserve OV knooppunten te wijzigen conform het in de voordracht opgenomen wijzigingsbesluit.

  6. 6
    B-Agenda Ruimte en Wonen
  7. 6.a

    In de provinciale Woonagenda (2020-2025) staan de ambities, uitgangspunten en acties op het gebied van wonen. De voortgangsrapportage is bedoeld om PS te informeren over de voortgang van de actiepunten uit deze Woonagenda.

  8. 7
    Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen) - 19:50
  9. 8
    B-Agenda Klimaat en Energie
  10. 8.a

    Discussienota van de fracties FvD en CDA. Ter bespreking voorgelegd aan de commissie RWK.

  11. 8.b

    Waterstof wordt door zowel het Rijk als de EU als energiedrager van de toekomst gezien. In Noord-Holland zijn er diverse ontwikkelingen op het gebied van waterstof en hebben publieke en private partijen hoge ambities daaromtrent. Ook de Provincie Noord-Holland ziet waterstof als essentieel onderdeel van onze verduurzamingsstrategie. Waterstof is noodzakelijk om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te behalen. Ook vanuit economisch perspectief en het behoud van werkgelegenheid is het inzetten op waterstof in Noord-Holland van groot belang. Om die reden hebben GS een waterstofstrategie opgesteld. Middels deze strategie willen GS de ontwikkeling van de waterstofmarkt ondersteunen.

  12. 8.c

    GS stellen de “Bouwstenen Adaptieve Uitvoeringsstrategie Energie-infrastructuur 2020 – 2024” vast. Hierin staat een routekaart voor de provincie, die is opgesteld in samenwerking met de netbeheerders. Het doel is om op de korte termijn knelpunten in het elektriciteitsnet op te lossen en op de lange termijn toe te werken naar een hybride energiesysteem. In het hybride systeem vullen verschillende vormen van energie, zoals waterstof, warmte en elektriciteit, elkaar aan.
    De Routekaart is een vervolg op het Actieprogramma Klimaat dat recent door Provinciale Staten is vastgesteld. De energie infrastructuur vraagt om een integrale benadering. Niet alleen tussen verschillende overheidslagen en tussen verschillende energiedragers (elektriciteit, waterstof, warmte en CO2) maar ook tussen verschillende thema’s (mobiliteit, wonen, werklocaties en landschap).

  13. 9

    - Mw. De Vries (PvdA) Rondvraag over de Aardwarmteontwikkeling provincie Noord-Holland n.a.v. C-agendapunt 11.b.

  14. 10
    Sluiting - 21:45
  15. 11
    C-Agenda Klimaat en Energie (ter kennisname)
  16. 11.a

    In het kader van de afronding van het Beleidsagenda Energietransitie 2016-2020 is besloten tot een beleidsevaluatie met betrekking tot de energietransitie in de glastuinbouw. In het voorliggende evaluatierapport wordt ingegaan op de voortgang van het verduurzamingsproces van de glastuinbouwsector en welke lessen hieruit te trekken zijn voor de provincie.

  17. 11.b

    De provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Almere slaan de handen ineen met zes marktpartijen/ operators om geothermie te stimuleren in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In een samenwerkingsovereenkomst zijn gezamenlijke uitgangspunten opgenomen om te komen tot verdere, kwalitatieve aardwarmteontwikkelingen. Zo zijn er afspraken gemaakt over het delen van kennis en ervaring, het efficiënt benutten van de ondergrond en het gezamenlijk afstemmen van plannen. Het vormt een open samenwerking, nieuwe partijen zijn welkom zich aan te sluiten.

  18. 11.d

    Door samenwerking zijn woningcorporaties in staat innovaties bij woningverduurzaming te stimuleren die leiden tot kostendaling. Met de Uitvoeringsregeling subsidie verduurzamingsinitiatieven woningcorporaties 2020 ondersteunt de provincie woningcorporaties hierbij.

  19. 11.f

    GS hebben PS een brief gestuurd met de planning van de belangrijkste acties uit het Actieprogramma Klimaat.

  20. 12
    C-Agenda Ruimte en Wonen (ter kennisname)
  21. 12.a

  22. 12.b

  23. 12.c

  24. 12.d

    Om Haarlem bereikbaar en leefbaar te houden en binnenstedelijke ontwikkelingen mogelijk te maken, is een conceptvisie voor stationsgebied Haarlem opgeleverd. Daarin worden 5 ambities en 3 hoofdvarianten beschreven. Daarnaast is een verkennend onderzoek afgerond naar mogelijke locaties voor een nieuw OV-knooppunt buiten het stadscentrum van Haarlem. Beide rapporten zijn binnenkort te vinden op de websites van de gemeente Haarlem en provincie Noord-Holland.

  25. 12.f

    De provincie Noord-Holland is verwikkeld in een juridische procedure over een beslissing in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. De rechter heeft geoordeeld dat de provincie nog eens goed moet kijken naar de interne documenten en dat de provincie haar weigering om persoonlijke beleidsopvattingen uit interne documenten openbaar te maken beter moet motiveren.

  26. 12.h

    Dit is een geanonimiseerde brief.
    De niet-geanonimiseerde stukken zijn voor Statenleden en commissieleden in te zien in het afgeschermde, besloten gedeelte van het vergadersysteem.

  27. 12.j

    Conform de Provinciale Ruimtelijke Verordening en conform de Omgevingsverordening en Omgevingsregeling die naar verwachting op 16 november 2020 in werking treden dient een regio regionale afspraken over woningbouw te maken. In de Kop van Noord-Holland is gekozen voor een bestuurlijk convenant, waarin de regionale kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwafspraken en de werkwijze van de regio voor de beoordeling van nieuwe plannen zijn opgenomen. In het convenant staan afspraken tussen regiogemeenten onderling en tussen regiogemeenten en provincie. Gemeente Texel heeft een status aparte en de woningafspraken voor deze gemeente zijn in een aparte bijlage opgenomen. Hierna gaat de regio aan de slag met het woonakkoord.

  28. 13
    C-Agenda Omgevingsverordening (ter kennisname)
  29. 13.a

  30. 13.b

    Op 22 oktober 2020 heeft PS de Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. De Omgevingsregeling is als eindconcept besproken door PS en is nu voorgelegd aan GS om definitief vast te stellen. Hierin zijn de nadere regels opgenomen waarvoor GS de bevoegdheid hebben gekregen. De planning is dat zowel de regeling als de verordening rond 16 november in werking zullen treden. Met dit besluit worden ook de mandaten van de Omgevingsdiensten en de Beleidsregel "Tegemoetkoming schade Noord-Holland" aangepast aan de nieuwe Omgevingsverordening NH2020.

  31. 14
    C-Agenda MRA (ter kennisname)
  32. 14.a