Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ruimte Wonen en Klimaat

maandag 16 maart 2020

18:15 - 20:20
Locatie

Wilhelmina van Pruisenzaal

Voorzitter
Marcel Steeman
Toelichting

GEANNULLEERD


09-03-2020:
C-agendapunt 13.d. is toegevoegd aan de vergaderstukken ter kennisname.


Deze commissievergadering is openbaar en dus toegankelijk voor publiek.
Ook is het mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dit kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat.

  • Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 13 maart) bij de commissieadviseur Eric Krijgsman: krijgsmane@noord-holland.nl

Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inloophalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 ca. 30 minuten eerder beginnen.


De vergadering is live te volgen via:
https://noord-holland.stateninformatie.nl/

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel voor extra vergadering cie. RWK op maandag 17 augustus over de concept-ontwerp Omgevingsverordening NH2021 (zie memo voor toelichting)

  2. 3

    1 aanmelding:
    dhr. Van Oudheusden over bebouwing in weidevogelgebied Horn- en Kuijerpolder, Nederhorst den Berg noord - gemeente Wijdemeren (zie bijlage).

  3. 4

    2 rondvragen aangemeld:
    Mw. Klaassen (D66) over C-agendapunt 10.f. Continuering servicepunt duurzame energie
    Dhr. Voskuil (PvdA) over C-agendapunt 13.b. Overeenkomst data-acquisitie ondergrond MRA

  4. 5
    B-Agenda Ruimte en Wonen
  5. 5.a

    De gemeente Zaanstad heeft subsidieaanvragen ingediend bij de provincie voor het ontwikkelen van twee binnenstedelijke locaties, Hofwijk Noord (bij station Kogerveld) en de Mauritsbuurt (bij station Zaandam). Het gaat onder andere om sanering, verplaatsen van kabels en leidingen, ontsluiting en een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte, zodat woningbouw mogelijk wordt. Beide projecten gaan medio 2020 van start en maken de bouw van circa 1.000 woningen mogelijk.


    Conform A22-2017 kan de commissie een advies uitbrengen aan GS over de plannen. Na bespreking in de commissie RWK van 16-03-2020 neemt GS een definitief besluit over het toekennen van de subsidie.

  6. 6
    Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen) - 19:25
  7. 7
    A-Agenda MRA
  8. 7.a

    Op 3 april 2020 zal de halfjaarlijkse vergadering plaatsvinden van de MRA-Regiegroep. Aan de Colleges van B&W en GS van de betrokken overheden wordt gevraagd om de vergaderstukken te agenderen in raden en Staten voor een zienswijze.


    Omdat PS pas op 9 april een besluit hierover kan nemen zal de inbreng uit de commissie (voor zover deze op basis van een gewogen peiling op een meerderheid kan rekenen), meegegeven worden als voorlopige zienswijze aan de MRA-Regiegroep. De wensen en opvattingen van de commissie, worden vervolgens door de vertegenwoordigers van de provincie Noord-Holland ingebracht in de vergadering van de Regiegroep Metropoolregio Amsterdam van 3 april 2020. Achteraf stelt PS hierover op 9 april de voordracht met ontwerpbesluit vast.


    U kunt dus uw zienswijze meegeven op de voorliggende vergaderstukken. Dat zijn in dit geval onder meer de (financiële) verantwoording over 2019 en de globale begroting voor 2021. Verder zal de MRA-regiegroep op 3 april spreken over Invest-MRA, en over het nieuwe beleidskader Europa en Internationaal van de gemeente Amsterdam, waarover ook presentaties zullen worden gegeven.
    Andere onderwerpen zijn het MRA-evaluatierapport en de nieuwe MRA Agenda 2.0, dat op het aankomende MRA Congres van 17 april 2020 zal worden gepresenteerd.

  9. 7.a.1

    Het College van GS doet aan Provinciale Staten het voorstel om motie 35-2018 over de MRA als afgedaan te beschouwen.

  10. 8
    Rondvraag commissaris van de Koning Van Dijk (portefeuille MRA) - 20:15
  11. 9
    Sluiting - 20:20
  12. 10
    C-Agenda Klimaat en Energie (ter kennisname)
  13. 10.a

  14. 10.b

    De Uitvoeringsparagraaf is onderdeel van de Beleidsagenda Energietransitie 2016-2020 die de provincie in 2016 heeft vastgesteld. In deze Uitvoeringsparagraaf staat beschreven welke activiteiten de provincie in 2020 uitvoert op het gebied van onder andere energiebesparing in de industrie, glastuinbouw en de gebouwde omgeving, zonne-energie en warmte en koude.

  15. 10.c

  16. 10.d

  17. 10.e

  18. 10.f

    De provincie Noord-Holland streeft naar woningen die energiezuinig zijn en hun eigen energie opwekken. Daarom ondersteunt het Servicepunt Duurzame Energie, in opdracht van de provincie Noord-Holland, ook de komende 4 jaar gemeenten bij het ontwikkelen van kennis over het verduurzamen van wijken.

  19. 11
    C-Agenda Ruimte en Wonen (ter kennisname)
  20. 11.a

    De provincie Noord-Holland heeft, in het kader van interbestuurlijk toezicht, de afgelopen jaren in bestuurlijke overleggen met de gemeente Amsterdam aangedrongen op het voldoen aan de taakstelling huisvesting verblijfsgerechtigden. De provincie is van mening dat nog langer achterblijven niet gerechtvaardigd is. Daarom krijgt de gemeente bij bestuurlijke brief een vooraankondiging van indeplaatsstelling voor de uitvoering van de opgelopen achterstand in de gemeentelijke taakstelling huisvesting van verblijfsgerechtigden.

  21. 11.b

    In de notitie “Klimaatadaptatie Noord-Holland: bouwstenen voor de provinciale aanpak”, is het provinciale beleid voor klimaatadaptatie in de huidige coalitieperiode neergelegd. De notitie bouwt voort op bestaand beleid en biedt bouwstenen om mee te nemen in de uitwerking van de deelthema’s van het coalitieakkoord en de opgaven van de provinciale Omgevingsvisie. Daarnaast biedt de notitie duidelijkheid hoe de provincie met de partners voor klimaatadaptatie wil gaan samenwerken. Samen met de notitie zijn twee uitvoeringsregelingen subsidie klimaatadaptatie vastgesteld. Gemeenten kunnen hiervoor vanaf 17 maart 2020 tot oktober 2022 bij de provincie subsidie aanvragen voor de uitvoering van fysieke maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Om te komen tot goede aanvragen is een subsidie mogelijk voor het noodzakelijk vooronderzoek.

  22. 12
    C-Agenda Omgevingsverordening (ter kennisname)
  23. 12.a

    Het college van Gedeputeerde Staten heeft op 14 februari 2020 de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 vastgesteld. Omdat dit besluit schriftelijk is genomen, wordt het besluit in de collegevergadering van 25 februari 2020 bevestigd en opgenomen op de openbare besluitenlijst. In de ontwerp Omgevingsverordening NH2020 zal de bestaande 21 provinciale verordeningen met regels over activiteiten in de fysieke leefomgeving vervangen. Deze eerste omgevingsverordening is gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving en is voor de provincie Noord-Holland een stap ter voorbereiding op de Omgevingswet.

  24. 12.b

    In deze brief gaat GS in op een aantal zaken n.a.v. de bespreking van de concept-omgevingsverordening in RWK van 13-02-2020.
    De nog openstaande vragen die tijdens de commissie zijn gesteld worden beantwoord. GS heeft samengevat welke punten uit de discussie in de commissie meegenomen worden als zijnde zienswijze van Provinciale Staten op de ontwerp omgevingsverordening. Er wordt een doorkijk gegeven op de planning voor de Omgevingsverordening NH 2021.


    Tot slot is de volgende werkwijze voor technische vragen over de concept-omgevingsverordening opgenomen:
    PS- en duo-commissieleden kunnen tot en met 31 maart technische vragen over de concept-omgevingsverordening en onderliggende stukken stellen via de Staten- en commissieadviseur van de commissie RWK. Alle technische vragen worden gebundeld en beantwoord door GS. Deze bundel wordt uiterlijk 10 april voor PS gepubliceerd.

  25. 13
    C-Agenda MRA (ter kennisname)
  26. 13.a

  27. 13.b

    Ten behoeve van aardwarmte/geothermie laat de provincie seismisch onderzoek naar de ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) uitvoeren door Energiebeheer Nederland (EBN). Dit onderzoek is onderdeel van het landelijke programma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland).

  28. 13.c