Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ruimte Wonen en Klimaat

maandag 24 augustus 2020

19:45 - 22:00
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Marcel Steeman
Toelichting

20-8-2020:
De antwoorden op de vooraf gestelde technische vragen zijn toegevoegd aan de algemene documenten bij deze vergadering.
Tevens toegevoegd de door de Agendacommissie vastgestelde afspraken voor fysieke commissievergaderingen in de Statenzaal


17-8-2020:
Toevoeging B-agenda Ruimte
agendapunt 7.a. Strandpaviljoens eenmalig laten staan in de winter.


Vanwege een BOT-overleg voorafgaand aan de vergadering zal de aanvangstijd van de commissie worden verschoven van 18.15 uur naar 19.45 uur.


De commissievergadering wordt gehouden in Statenzaal en aanliggende zalen.
Vanwege Covid-19  zijn deze beperkt toegankelijk, meer informatie volgt zo spoedig mogelijk. De vergadering is openbaar en live te volgen via: https://noord-holland.stateninformatie.nl


Het is  mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dit kan op punten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die tot het werkgebied van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat behoren. Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan per mail tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 21 augustus) bij de commissieadviseur Eric Krijgsman: krijgsmane@noord-holland.nl


Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inloophalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 ca. 30 minuten eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

    U treft een voorstel van Liander over een mogelijk werkbezoek in combinatie met een uitwerking van opties voor een programma voor een topklas 2.0.
    In de commissievergadering wordt gepeild of er behoefte is om dit te organiseren en welke voorkeur voor programma onderdelen er is.
    Gelet op de volle jaarplanning zal een datum hiervoor in het 1e kwartaal van 2021 (januari / februari) gezocht kunnen worden.

  2. 3

    1 inspreker over C-agendapunt 13.a.

  3. 4
    Rondvraag commissaris van de Koning Van Dijk (portefeuille MRA) - 20:25
  4. 5

    Er zijn twee rondvraagpunten aangemeld voor gedeputeerde Stigter door de heer Hollebeek (PvdD):
    - Over de aangenomen motie 69-2019 Urgenda maatregelen en het Actieprogramma Klimaat
    - Over het programma verduurzaming van de woningvoorraad (C-agendapunt 12.a.)

  5. 6
    A-agenda Ruimte en Wonen (ter bespreking in commissie en ter besluitvorming in eerstvolgende PS-vergadering)
  6. 6.a

    Toelichting:
    In het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken is het OV-fonds aangekondigd. Het OV-fonds bedraagt 20 miljoen euro en waarmee de komende jaren geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de deur-tot-deurreis, het beter bereikbaar maken van woon- en werklocaties in Noord-Holland en een toekomstbestendig openbaar vervoernetwerk. Het Bestedingsplan OV-fonds laat de doelstellingen zien, brengt prioritering in de projecten aan en laat zien hoe het budget op efficiënte en doelmatige wijze kan worden besteed.


    Behandelvoorstel:
    In de vergadering van de commissie RWK van 8 juni jl. is reeds gesproken over het concept-bestedingsplan OV-fonds. Het verslag van deze vergadering treft u bij agendapunt 2.
    De commissie kan PS adviseren over het voorliggende voorstel en de statenvoordracht. PS besluit over de voordracht in de Statenvergadering van maandag 14 september 2020.

  7. 7
    B-Agenda Ruimte en Wonen
  8. 7.a

    GS verzoekt de brief met bijlagen ter bespreking te agenderen op de B-agenda van de commissie RWK van 24 augustus.


    Concreet wordt aan de commissie gevraagd
    De commissie wordt verzocht zich uit te spreken over de overwegingen om dit verzoek al dan niet te honoreren. Dit betrekt ons college dan bij besluitvorming over verzoeken om ontheffing in het kader van de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV).

  9. 8
    Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen) - 21:55
  10. 9
    Sluiting - 22:00
  11. 10
    C-Agenda Ruimte en Wonen (ter kennisname)
  12. 10.a

    Naar aanleiding van een procedure in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur wordt informatie openbaar gemaakt betreffende het project Jaagweg. Deze informatie is terug te vinden op onze website www.noord-holland.nl/Loket/Wob\_verzoek.

  13. 10.b

    De niet-geanonimiseerde versie van deze brief is voor PS in te zien in de afgesloten agenda op iBabs voor ingekomen brieven met NAW-gegevens.

  14. 10.c

    De provincie Noord-Holland heeft besloten subsidies te verlenen voor de ontwikkeling van twee voormalige binnenstedelijke bedrijventerreinen in Zaanstad tot woningbouwlocaties. Het gaat om Hofwijk Noord (bij station Zaandam Kogerveld) en de Mauritsbuurt (bij station Zaandam). Het gaat onder andere om sanering, verplaatsen van kabels en leidingen, infrastructurele ontsluiting en een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte, zodat woningbouw mogelijk wordt. Beide projecten gaan eind 2020 van start en maken de bouw van circa 1.000 woningen mogelijk.

  15. 10.d

    GS wijzigen de Beleidsregel intern en extern salderen Noord-Holland, die gaat over vergunningverlening bij projecten die tot stikstofuitstoot leiden. De beleidsregel is aangepast vanwege de invoering van het Stikstof Registratie Systeem, het mogelijk maken van het omzetten naar een andere bedrijfsvorm voor deelnemers aan de regeling warme sanering varkenshouderijen en intern salderen in relatie tot gesloopte gebouwen.

  16. 10.e

    Provinciale Staten hebben op 9 maart 2020 motie 21 aangenomen. De motie roept het college op om ondersteuning te bieden aan Noord-Hollandse gemeenten bij de opvang en huisvesting van alleenstaande kinderen die in kamp Moria op Lesbos verblijven. Tevens verzoekt de motie het college om bij kabinet en parlement aan te dringen op medewerking met de gemeenten. GS informeren nu de Staten door middel van bijgaande brief over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van deze motie.

  17. 10.f

  18. 10.g

  19. 10.h

  20. 11
    C-Agenda Omgevingsverordening (ter kennisname)
  21. 11.a

    Het doel van de evaluatie van het proces van de totstandkoming van de Omgevingsvisie is om te leren van het proces en deze lessen voor de provinciale organisatie mee te nemen voor toekomstige trajecten. De evaluatie van het proces betreft het ambtelijk perspectief. Het bestuurlijk perspectief wordt op niet-uitputtende wijze belicht. Het openbaar maken van deze evaluatie past binnen het open proces van de totstandkoming van de Omgevingsvisie. Na het doorlopen van een proces waar zoveel partijen in meer of mindere mate bij betrokken zijn geweest, is dit een logische stap.

  22. 12
    C-Agenda Klimaat en Energie (ter kennisname)
  23. 12.a

    Begin 2018 is het programma Verduurzaming bestaande woningvoorraad gestart. Dit programma stimuleert woningeigenaren hun woning te verduurzamen. Het programma is halverwege de looptijd en GS informeren PS per brief over de voortgang van het programma.

  24. 12.b

    Briefschrijver heeft in oktober 2018 een brief geschreven aan PS over het verdwijnen van landbouwgrond door de aanleg va een Solar park.
    Deze brief is als ingekomen stuk gepubliceerd en als C-agendapunt op de agenda's van de toenmalige commissies Economie, Energie en Bestuur en Natuur, Landbouw, Water en Milieu geplaatst.
    In 2019 heeft briefschrijver het onderwerp nogmaals onder de aandacht willen brengen van PS, en hier in maart 2020 over gerappelleerd. Deze brieven zijn helaas onjuist verwerkt en niet tot bij PS gekomen tot briefschrijver hier via een formele klacht hier aandacht voor heeft gevraagd. De betreffende brieven zijn boven water gekomen en worden nu alsnog ter kennisname beschikbaar gesteld voor PS. Als bijlage ook de oorspronkelijke brief uit 2018.


    De niet-geanonimiseerde brieven zijn beschikbaar via het voor Statenleden beschikbare agendatype 'Ingekomen stukken van burgers met NAW gegevens'.


    Aan GS zal gevraagd worden briefschrijver van een inhoudelijke reactie op zijn punt te voorzien.

  25. 12.c

    De toepassing van geothermie (aardwarmte) is in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) nog onvoldoende van de grond gekomen, met name door gebrek aan kennis over de ondergrond. Het landelijke SCAN-project (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) moet hier verandering in gaan brengen. Als gevolg van, met name, de corona-situatie is de planning van SCAN gewijzigd. Een aantal seismische lijnen in de MRA is doorgeschoven naar voorjaar 2021. GS informeren PS hierover. En gaan met EBN en het ministerie van EZK in gesprek over de consequenties.

  26. 12.d

  27. 13
    C-Agenda MRA (ter kennisname)
  28. 13.a

    Het coalitieakkoord Duurzaam Doorpakken beschrijft een 'ja mits voor windenergie in de Metropoolregio Amsterdam vooruitlopend op de regionale energiestrategie'. Gedeputeerde Staten geven de stand van zaken weer in een brief aan Provinciale Staten.

  29. 13.b

  30. 13.c

  31. 14
    C-agenda Algemeen (ter kennisname)
  32. 14.a

    De provincie, de gemeente Den Helder en het ministerie van LNV hebben in de afgelopen maanden een regiodeal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland uitgewerkt. De complexiteit van de regionale opgaven, gecombineerd ook met nationale belangen vanuit bijvoorbeeld de Defensiesector en de energietransitie, maken verdergaande krachtenbundeling met het Rijk noodzakelijk. Met de Regio Deal Maritiem cluster Kop van Noord-Holland werken Rijk, provincie Noord-Holland, gemeente Den Helder, het samenwerkingsverband De Kop Werkt! en andere (publieke en private) partners aan een integrale aanpak om het leef-, woon- en werkklimaat, en daardoor de brede maatschappelijke welvaart in de Kop van Noord-Holland, te versterken.

  33. 14.b

    Provinciale Staten hebben op 18 mei 2020 twee moties (41 en 42) aangenomen over de huidige maatschappelijke en economische problemen vanwege de COVID-19 maatregelen. Het college informeert PS over de voorgenomen uitwerking van beide moties.

  34. 14.c

    In de provinciale begroting wijzen provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze tweede begrotingswijziging omvat een bijstelling van de verwachte inkomsten en uitgaven in 2020 op basis van de huidige verwachtingen

  35. 14.d

    De provincie Noord-Holland start samen met de gemeente Haarlemmermeer en de Vervoerregio Amsterdam een Netwerkstudie Haarlemmermeer 2040. Het groeiend aantal woningen en de stijging van het aantal arbeidsplaatsen zorgt er voor dat het steeds drukker gaat worden in de gemeente Haarlemmermeer en de regio. Met de netwerkstudie wordt onderzocht hoe de bereikbaarheid van dit gebied er op lange termijn (2040) uit moet zien. Begin 2021 zijn de eerste resultaten van het onderzoek beschikbaar.