Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Ruimte

maandag 12 mei 2025

18:00 - 23:00
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Anneke van der Helm-Chandansingh
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan fysiek of digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 9 mei) door het aanmeldformulier in te vullen: Aanmeldformulier inspreken commissievergadering
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Inspreekhalfuur - 18:00
  3. 5
    B-agenda Mobiliteit - 18:30
  4. 5.a

    Toelichting: De provincie en de regiogemeenten bekeken samen met de omgeving hoe de kust ook in de toekomst bereikbaar kan blijven. Op basis van 205 ideeën is een pakket aan maatregelen opgesteld. De maatregelen zijn verdeeld onder de provincie en gemeenten voor verdere uitwerking. De afspraken over uitvoering worden in oktober 2025 gemaakt.


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde het project Bereikbaarheid kust Zuid-Kennemerland bespreken.

  5. 6
    Rondvraag gedeputeerde Olthof (portefeuilles Mobiliteit, luchtvaart, OV Knooppunten)
  6. 7
    B-agenda Ruimtelijke ontwikkeling - 19:45
  7. 7.a.1

    Toelichting: Gedeputeerde staten leggen een concept ontheffing voor aan de commissie Ruimte voor een advies. Het gaat om een verzoek van de gemeente Wormerland voor de realisatie van een sportpark op de locatie van de huidige natuurijsbaan in Wormer.


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde het ontheffingsverzoek van de gemeente Wormerland bespreken.

  8. 7.a.2

  9. 7.b

    Toelichting: Op 3 januari 2025 diende het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam een ontheffingsverzoek in ten behoeve van het plan Lange Weeren. Medio februari is ook een mobiliteitsrapportage geleverd, waarmee het ontheffingsverzoek nu compleet is. Voordat GS definitief besluiten over een ontheffing leggen zij de concept-ontheffing ter bespreking voor aan de commissie Ruimte.


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde het ontheffingsverzoek van de gemeente Lange Weeren Edam-Volendam bespreken.

  10. 7.c

    Toelichting: Om meer ruimtelijke mogelijkheden te bieden bij bedrijfsbeëindigingen in het landelijk gebied moeten de huidige regels van de Omgevingsverordening worden aangepast. Met dit voorstel komen meer percelen in aanmerking voor de realisatie van enkele woningen in ruil voor de sloop van bedrijfsbebouwing. Hierdoor wordt de omgevingskwaliteit van het landelijk gebied verbeterd.


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde de brief plus bijlagen over vrijkomende bedrijfsbebouwing in landelijk gebied bespreken.

  11. 8
    Rondvraag gedeputeerde Rommel (portefeuille Ruimtelijke ontwikkeling)
  12. 9
    C-agenda Mobiliteit
  13. 9.a

  14. 9.b

  15. 9.d

  16. 9.e

    De N203 tussen Uitgeest en Limmen moet veiliger, dat willen de provincie, de gemeenten Castricum en Uitgeest en hun inwoners. De afgelopen maanden is onderzocht welke maatregelen nodig zijn voor een veilige weg. Een werkgroep met vertegenwoordigers uit de omgeving is hier nauw bij betrokken geweest. De resultaten van de trajectstudie, waaronder de voorgestelde maatregelen voor een nieuwe inrichting, zijn beschikbaar. Nadat de omgeving is geïnformeerd vindt besluitvorming plaats over het vervolg.

  17. 9.f

  18. 9.g

    De provincie Noord-Holland heeft in de periode 2020-2025 extra budget beschikbaar gesteld voor natuurvriendelijk bermbeheer langs de provinciale infrastructuur. Uit de evaluatie natuurvriendelijk bermbeheer blijkt dat de aanpak positieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit en past binnen het provinciale beleid voor meer biodiversiteit en natuurinclusief beheer. Bij de Kaderbrief 2026 wordt de keuze voorgelegd om dit beleid voort te zetten.

  19. 9.h

    Het openbaar vervoer is voor iedereen. Ook reizigers met een beperking moeten er zelfstandig gebruik van kunnen maken. Daarom is toegankelijkheid van het openbaar vervoer voor de provincie Noord-Holland erg belangrijk. In de vergadering van de Statencommissie Ruimte van 14 oktober 2024 zijn over dit onderwerp vragen gesteld. Deze vragen worden nu door Gedeputeerde Staten met een brief beantwoord.

  20. 9.i

    De Voortgangsrapportage Doorfietsroutes 2024 geeft inzicht in de voortgang van het bouwen aan het netwerk van doorfietsroutes, zoals
    dat is vastgelegd in het Regionaal Toekomstbeeld Fiets. De provincies Flevoland en Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam willen in 2040 het regionale netwerk van doorfietsroutes gerealiseerd hebben. Inalle regio's is voortgang geboekt en wordt gewerkt om dat langetermijndoel te halen. Randvoorwaarden voor de verdere voortgang zijn voldoende capaciteit en middelen bij alle betrokken partijen.

  21. 9.j

    Van het openbaar vervoer moet iedereen gebruik kunnen maken. Daarvoor is het belangrijk dat bushaltes goed toegankelijk zijn, ook voor reizigers met een beperking. De provincie stelt jaarlijks subsidie beschikbaar aan gemeenten, waarmee zij hun haltes kunnen aanpassen of nieuwe haltes kunnen aanleggen. Gedeputeerde Staten brengen een wijziging aan in de subsidieregeling, waardoor het maximale aan te vragen bedrag wordt verhoogd voor het ov-gebied Noord-Holland Noord. De gemeenten in Noord-Holland Noord kunnen zo meer haltes toegankelijk maken.

  22. 9.k

    Gedeputeerde Staten maken het mogelijk om 24 uur per dag te varen in Noord-Holland en wijzigen de bedientijden van de Leeghwaterbrug, Leimuiderbrug, Bosrandbrug, Aalsmeerderbrug en Schipholdraaibrug.

  23. 9.l

  24. 9.l

    De provincie verleent subsidie aan gemeenten voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en het aanleggen van doorfietsroutes. Voor de periode 2025 - 2027 is € 52,1 miljoen gereserveerd, waarvan € 20,9 miljoen in 2025 wordt toegekend. Gemeenten en provincie hebben samen op basis van data en ontwikkelmogelijkheden 75 projecten geselecteerd die het meest bijdragen aan verkeersveiligheid en het netwerk van doorfietsroutes én de komende 3 jaar in uitvoering gebracht kunnen worden.

  25. 10
    C-agenda Ruimte
  26. 10.a

    De provincie stelt samen met de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord en het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord op. Hierin wordt een gezamenlijke koers beschreven hoe en op welke onderdelen deze partijen samenwerken aan de ruimtelijke toekomst van de regio NHN. Met het Ontwikkelperspectief worden ruimtelijke keuzes integraal voorbereid. In het Opgavendocument Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord hebben de partijen de belangrijkste ruimtelijke opgaven voor Noord-Holland Noord beschreven.

  27. 10.b

    Op verzoek van het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen hebben Gedeputeerde Staten een tijdelijke ontheffing verleend ten behoeve van een asielopvang op de locatie Schagen Oost, waarbij voor een termijn van in totaal ten hoogste 5 jaar van het omgevingsplan wordt afgeweken. Na 4 jaar vindt een evaluatie plaats over de noodzaak van voortzetten van de opvang. Indien die noodzaak is aangetoond kunnen GS op dat moment besluiten nogmaals een tijdelijke ontheffing te verlenen.

  28. 10.c

    De gemeente Haarlemmermeer heeft een verzoek om ontheffing van de Omgevingsverordening ingediend voor de bouw van een woning aan de Spieringweg naast 508 te Vijfhuizen. Gedeputeerde Staten besluiten de gevraagde ontheffing niet te verlenen. De bouw van de gevraagde woning is in overeenstemming met de geldende instructieregels van de Omgevingsverordening.

  29. 10.d

    Naar aanleiding van eerdere afspraken met de gemeente Schagen uit 2022 is opnieuw de noodzaak voor het verkennen van de mogelijkheid voor woningbouw bij Schagen Oost, gelegen in Beschermd landschap, afgewogen. Een verkenning of woningbouw mogelijk is in Schagen Oost wordt in de eerste helft van 2025 opgestart.

  30. 10.e

    Van 11 oktober tot 22 november 2024 heeft het Voornemen en Voorstel voor Participatie (V&P) ter inzage gelegen voor het nieuw te bouwen Hoogspanningsstation 380/150kV A9-Zuid. Naar aanleiding van de binnengekomen reacties zullen er naast de 3 locaties ter hoogte van het Groene Schip, zoals opgenomen in het V&P, 4 nieuwe zoeklocaties worden onderzocht als mogelijke locatie voor het station. Het betreft: het terrein van de Amsterdamse golfclub, het terrein van golfclub Houtrakpolder, de locatie van de bestaande kolensopslag en het terrein ten noorden van de geplande waterstoffabriek tussen de Machineweg en de Westpoortweg (laatste alleen voor 150kV deel van het station).

  31. 10.f

    De gemeente Wormerland heeft een verzoek om ontheffing van de Omgevingsverordening ingediend voor de bouw van twee woningen aan
    Dorpsstraat 106a te Jisp ter vervanging van een agrarisch gebouw. Gedeputeerde Staten besluiten de gevraagde ontheffing niet te verlenen. De bouw van de gevraagde woningen is in overeenstemming met de geldende instructieregels van de Omgevingsverordening,

  32. 10.g

    De provincie werkt samen met het Rijk aan de ruimtelijke ordening via de Nota Ruimte en de Omgevingsvisie. Dat gebeurt onder andere door afspraken te maken in een Ruimtelijk Arrangement. Een eerste concept van het Ruimtelijk Arrangement is nu gereed. GS informeren PS hierover met een brief.

  33. 10.h

    Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) gaat een projectprocedure starten voor het nieuwe 380-150 kV station A'dam Zuidoost met een kennisgeving van het Voornemen en Voorstel tot Participatie (V&P). Van 9 mei tot 19 juni 2025 kan eenieder hierop reageren door een reactie in te dienen.

  34. 11
    C-agenda Wonen
  35. 11.a

    Van het Rijk hebben wij specifieke middelen ontvangen voor het uitvoeren van woondeals, die zijn getekend tussen het Rijk, Gedeputeerde Staten, MRA en NHN. Deze middelen van een bedrag van 1.948.000 euro zetten wij in om subsidie te verlenen aan gemeenten in Noord-Holland, al dan niet in deelregionaal verband, voor het actualiseren en uitvoeren van woondeals en het opstellen en uitvoeren van volkshuisvestingsprogramma's. Hiertoe hebben wij deze Uitvoeringsregeling subsidie woondeals Noord-Holland 2025 opgesteld. Deze regeling loopt tot en met 31 december 2027 en betreft cofinanciering van 50%.

  36. 11.b

    In de actieagenda wonen hebben we opgenomen om elke 2 à 3 jaar een de actuele en toekomstige woningbehoefte in kaart te brengen en hierover te rapporteren. Dat doen we aan de hand van actuele bevolkingsprognoses Vanwege de actualisatie van de woondeals die dit jaar plaats moet gaan vinden (met aantallen tussen 2031 tot en met 2034) is er een woonbehoefteraming gedaan. Het rapport is inmiddels gereed en het onderzoek hiervoor is uitgevoerd door adviesbureau RIGO. Deze woonbehoefteraming geeft, gezamenlijk met de bevolkingsprognose, input voor de actualisatie van de woondeals later dit jaar.

  37. 11.c

  38. 11.d

  39. 11.e

    Ter ondersteuning van gemeenten bij de uitvoering van nieuwe afspraken is een nieuwe Uitvoeringsregeling subsidie woondeals Noord-Holland 2025 vastgesteld op 25 maart 2025. Deze geldt als vervanging van de oude Uitvoeringsregeling subsidie woonakkoorden Noord-Holland 2021.

  40. 12
    C-agenda Schiphol
  41. 12.a

  42. 13
    C-agenda Algemeen
  43. 13.a