- Locatie
Statenzaal
- Voorzitter
- Ivo Mantel
- Toelichting
-
De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan fysiek of digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 13 juni) door het aanmeldformulier in te vullen: Aanmeldformulier inspreken commissievergadering
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen. - Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen
-
2
Bijlagen
-
3
Bijlagen
-
3.a
Bijlagen
-
4A-agenda financiën - 18:30
-
4.a.1
Toelichting:
In de jaarstukken leggen GS verantwoording af over het gevoerde beleid en de provinciale baten en lasten in 2024.
Voor de controlerende rol van Provinciale Staten is het van belang dat de Statencommissies elk vanuit de vakinhoudelijke invalshoek de jaarstukken bespreken. De bespreking vanuit financiële invalshoek vindt plaats in de commissie Bestuur en haar subcommissie de Rekeningencommissie.
Behandelvoorstel: Aan de commissie wordt gevraagd de verantwoording en de kwaliteit van de behaalde resultaten opgenomen in de jaarstukken 2024 te bespreken die betrekking hebben op de portefeuille van deze commissie.
Bijlagen
-
4.a.2
Publiek Belang Accountants is in de afrondende fase van de controle over de jaarrekening 2024 en heeft hierover gerapporteerd in een concept Verslag van bevindingen. Het college geeft een bestuurlijke reactie op de bevindingen en aandachtspunten uit het accountantsverslag en stuurt de bestuurlijke reactie ter informatie aan Provinciale Staten.
Dit is geen apart agendapunt maar u kunt het rapport betrekken bij de behandeling van de jaarstukken.
Bijlagen
-
5B-Agenda Wonen
-
5.a
Toelichting: De provincie steunt de motie ‘Circulair, laat maar zien’. In deze motie worden de onzekerheden rond de vormgeving van een circulaire economie besproken en het belang van een gedeeld inzicht in de werking van materiaalstromen bij de realisatie van woningbouw benadrukt. De provincie heeft daarom een analyse uitgevoerd naar de materiaalstromen bij een woningbouwproject in de gemeente Purmerend. De provincie gaat de analyse delen met gemeenten als voorbeeld van een materiaalstromenanalyse bij woningbouw. De bevindingen worden betrokken bij de kennisdeling over toekomstbestendig bouwen, in navolging van de Actieagenda Wonen
Behandelvoorstel: De commissie Ruimte wordt gevraagd of de motie 133-2023 'Circulair laat maar zien' als afgedaan kan worden beschouwd. De agendacommissie heeft gelet op de hoeveelheid vergaderstukken voor de commissies bepaald, afdoeningsvoorstellen van moties alleen inhoudelijk te bespreken, als een fractie van mening is dat een motie niet kan worden afgedaan.
Bijlagen
-
6Rondvraag gedeputeerde Beemsterboer (portefeuille Wonen)
-
7B-agenda Ruimtelijke ontwikkeling
-
7.a
Toelichting: Gedeputeerde Staten leggen een concept ontheffing voor aan de commissie Ruimte voor een advies. Het gaat om een verzoek tot ontheffing van provinciale regels door de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de gemeente Heemskerk, voor de realisatie van een opvanglocatie voor asielzoekers voor de duur van maximaal 10 jaar.
Behandelvoorstel: De commissieleden kunnen met elkaar en met gedeputeerde het verzoek tot ontheffing van provinciale regels voor de realisatie van een opvanglocatie bespreken.
Bijlagen
-
7.b
Toelichting: De gemeente Alkmaar heeft een verzoek ingediend om gezamenlijk te komen tot een maatwerkvoorstel voor de locatie Stompetoren-West. Het gaat om een plan om circa 350 woningen te bouwen aan de noordwestzijde van het dorp Stompetoren, in Beschermd Landschap de Schermer. GS besluiten een positieve grondhouding aan te nemen t.a.v. het verzoek, ook wel het principebesluit genoemd. Dit besluit wordt voorgelegd aan de commissie Ruimte.
Behandelvoorstel: De commissieleden kunnen met elkaar en met gedeputeerde het verzoek van de gemeente Alkmaar tot maatwerk voor het planvoornemen Stompetoren-West bespreken.
Bijlagen
-
7.b.1
Bijlagen
-
7.c.1
Toelichting: Gedeputeerde Staten stellen de vierde herziening van de Omgevingsverordening Noord–Holland 2022 (OV NH2022) in ontwerp vast, leggen deze ter inzage en geven deze vrij voor bespreking met Provinciale Staten. Met deze voorgestelde herziening worden verschillende onderwerpen in de OV NH2022 geactualiseerd, waaronder wonen in landelijk gebied, datacenters en peilbesluiten in veenpolderlandschappen.
Behandelvoorstel: agendapunt 7C1 en 7C2 worden gevoegd behandeld. De commissieleden kunnen met elkaar en met gedeputeerde deze vierde herziening Omgevingsverordening bespreken in samenhang met agendapunt 7c2, Transformatie van vrijkomende bedrijfsbebouwing naar wonen in het landelijk gebied.
Bijlagen
-
7.c.2
Toelichting: Om meer ruimtelijke mogelijkheden te bieden bij bedrijfsbeëindigingen in het landelijk gebied moeten de huidige regels van de Omgevingsverordening worden aangepast. Met dit voorstel komen meer percelen in aanmerking voor de realisatie van enkele woningen in ruil voor de sloop van bedrijfsbebouwing. Hierdoor wordt de omgevingskwaliteit van het landelijk gebied verbeterd.
Behandelvoorstel: agendapunt 7C1 en 7C2 worden gevoegd behandeld. De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde de brief plus bijlagen over vrijkomende bedrijfsbebouwing in landelijk gebied bespreken in samenhang met het agendapunt 7c1, Vierde herziening Omgevingsverordening NH2022.
Bijlagen
-
7.c.3
Bijlagen
-
7.d
Toelichting: Gedeputeerde Staten hebben een werkwijze en uitgangspunten geformuleerd om in bijzondere gevallen medewerking te kunnen verlenen aan woningbouwplannen van meer dan 25 woningen in Beschermd Landschap (BL). de commissie wordt gevraagd om de volgende drie moties als afgedaan te beschouwen:
M18-2025 - 30% sociale huur bij Nieuwbouw BL
M20-2025 - indien mogelijk compenseren bij maatwerk in BL
M23-2O25 - landschappelijke waarden bij uitgangspunten en werkwijze maatwerk woningbouw in BL
Behandelvoorstel: De commissie Ruimte wordt gevraagd of deze drie moties als afgedaan kunnen worden beschouwd. De agendacommissie heeft gelet op de hoeveelheid vergaderstukken voor de commissies bepaald, afdoeningsvoorstellen van moties alleen inhoudelijk te bespreken, als een fractie van mening is dat een motie niet kan worden afgedaan.
Bijlagen
-
7.e
Toelichting: Bij behandeling van de Kaderbrief 2024 op 8 juli 2024 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen om af te zien van beëindiging van de ARO (M-67 voortbestaan ARO juist nu!). Met dit besluit wordt invulling gegeven aan de motie.
Behandelvoorstel: De commissie Ruimte wordt gevraagd of motie 67 van 2024 'Voortzetten ARO juist nu' als afgedaan kan worden beschouwd. De agendacommissie heeft gelet op de hoeveelheid vergaderstukken voor de commissies bepaald, afdoeningsvoorstellen van moties alleen inhoudelijk te bespreken, als een fractie van mening is dat een motie niet kan worden afgedaan.
Bijlagen
-
8
Bijlagen
-
9Schorsing, vervolg op 23 juni 18:15 uur
-
10C-agenda algemeen
-
10.a
Bijlagen
-
11C-agenda Mobiliteit
-
11.a
Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over verschillende ontwikkelingen in het Openbaar Vervoer in Noord- Holland.
Bijlagen
-
11.b
In de halfjaarrapportage geeft de projectorganisatie aan welke werkzaamheden in het tweede halfjaar van 2024 zijn verricht voor de MIRT-verkenning Openbaar Vervoerverbinding Amsterdam-Haarlemmermeer. Aan het eind van deze verkenningsfase willen de samenwerkende partijen ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer, Schiphol, Schiphol Area Development Company en NS een besluit nemen over de oplossing van de onderzochte openbaar vervoer (OV)-knelpunten.
Bijlagen
-
11.c
De concessie Haarlem/IJmond is van 2016 tot 2027 aanbesteed. Voor dit gebied verzorgt Connexxion het busvervoer en de ontwikkeling van het lijnennet. Vanuit de Provincie zijn echter de voorbereidingen gestart voor het opnieuw aanbesteden en samenvoegen van de concessies Haarlem IJmond en Noord-Holland Noord tot één concessie Noordwest Noord-Holland. Als voorbereiding is voor beide gebieden een ontwikkelperspectief OV gemaakt. Hierin staat hoe het OV zich in de regio moet gaan ontwikkelen. De ontwikkelperspectieven van beide regio’s zijn een belangrijke onderdeel van het Programma van Eisen voor de aanbesteding van de nieuwe concessie.
Bijlagen
-
11.d
Samen met zeven gemeenten in de bestuurlijke regio Westfriesland is de Regionale Agenda Mobiliteit Westfriesland uit 2023 geactualiseerd. Deze Regionale Agenda brengt focus aan in de gezamenlijke maatregelen om de mobiliteit in de regio te verbeteren.
Bijlagen
-
11.e
Bijlagen
-
11.f
Bijlagen
-
11.g
De Koopvaardersschutsluis wordt sinds voorjaar 2023 gerenoveerd. Een verlenging van de sluis is hierin niet meegenomen. Daarover diende GS nog een besluit te nemen. Hiervoor is nader onderzoek verricht en zijn meerdere gesprekken met stakeholders gehouden. Op basis van de opgehaalde informatie besluit GS om de sluis niet te verlengen, omdat de baten van de verlenging van de sluis naar 115 meter niet opwegen tegen de hoge kosten die hiermee gemoeid zijn.
Bijlagen
-
11.h
Bijlagen
-
11.i
Binnen het programma Focus Smart Mobility 2022 – 2025 is het project Auto van de Straat, inclusief een onderzoek naar deelautogebruik uitgevoerd. Dat onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. De brief aan PS geeft inzicht in de belangrijkste resultaten van het onderzoek en de vervolgstappen.
Bijlagen
-
11.j
Tussen 2023 en april 2024 is een hubnetwerk uitgewerkt voor de Gooicorridor en vastgesteld door het BO Gooicorridor. Van april 2024 tot mei 2025 is er gewerkt aan de afronding van de Hubstrategie Gooicorridor. Deze fase heeft voornamelijk in het teken gestaan van een haalbaarheidsonderzoek als opmaat naar een regionale aanpak. Om ervoor te zorgen dat het onderzoek dat de afgelopen periode is gedaan een vervolg krijgt, waarin de nadruk zal liggen op verdere implementatie en uitvoering, vragen we de bestuurders in het BO Gooicorridor om deze intentie met elkaar uit te spreken en vast te leggen.
Bijlagen
-
11.k
Samen met de zes gemeenten in de bestuurlijke regio Gooi en Vechtstreek is de Regionale Agenda Mobiliteit samengesteld. Deze Regionale Agenda brengt focus aan in de gezamenlijke maatregelen om de mobiliteit in de regio te verbeteren.
Bijlagen
-
11.l
Met de gemeenten Uitgeest, Castricum en de omgeving heeft de provincie de afgelopen maanden in een trajectstudie onderzocht welke maatregelen bijdragen aan een veilige N203 tussen Uitgeest en Limmen. De resultaten van de trajectstudie worden breed gedragen. De provincie start een variantenstudie om de resultaten van de trajectstudie verder uit te werken.
Bijlagen
-
12C-agenda Ruimtelijke ontwikkeling
-
12.a
De gemeente Haarlemmermeer heeft verzocht een ontheffing te verlenen van de Omgevingsverordening NH2020 voor de bouw van 22 woningen in het Bijzonder provinciaal landschap aan de Vijfhuizerdijk 204 te Vijfhuizen. Omdat het initiatief past binnen de regels van de OVNH2022 besluiten Gedeputeerde Staten om het verzoek af te wijzen.
Bijlagen
-
12.b
Bijlagen
-
12.c
GS hebben op 29 maart 2023 ontheffing van de Omgevingsverordening NH2020 verleend voor het plan Broekermeerdijk 16, 16b en 16c te Watergang. Deze is aangemerkt als ontwerp-Verklaring van geen bedenkingen. Nu verlenen wij de definitieve ontheffing. De ontheffing maakt onderdeel uit van de pilot 'Probleemlocaties in de linten'.
Bijlagen
-
12.d
Op 3 januari 2025 diende het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam een ontheffingsverzoek in ten behoeve van het plan De Lange Weeren. Op 25 maart besloten GS de ontheffing als concept vast te stellen en deze aan de Statencommissie Ruimte voor te leggen voor een bespreking. Op 12 mei heeft de Statencommissie over het verlenen van de ontheffing positief geadviseerd. Daarom hebben GS het ontheffingsbesluit nu definitief vastgesteld.
Bijlagen
-
12.e
GS verlenen ontheffing aan de gemeente Wormerland voor de plaats en omvang van het clubgebouw en de hoogtemaat voor de wanden van de padelbanen als onderdeel van het te ontwikkelen sportpark op de locatie van de huidige natuurijsbaan in Wormer. De concept ontheffing is voorgelegd aan de commissie Ruimte voor een advies. De commissie heeft het advies gegeven de ontheffing te verlenen.
Bijlagen
-
13C-agenda Wonen
-
13.a
Deze evaluatie is onderdeel van de programmering 2024 van het Evaluatiekader Subsidies. Het betreft de evaluatie op doeltreffendheid van de uitvoeringsregeling Woonakkoorden 2021 over de periode 2021 t/m 2024.
Bijlagen
-
13.b
Bijlagen
-
13.c
In de reeds vastgestelde Uitvoeringsregeling subsidie woondeals 2025 is artikel 9c geschrapt, waardoor de aanvrager meerdere subsidieaanvragen in een kalenderjaar kan indienen. Deze wijziging maakt het voor gemeenten al dan niet in deelregionaal verband mogelijk om effectiever een aanvraag te doen en de activiteiten uit te voeren.
Bijlagen