Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Ruimte Wonen en Klimaat

maandag 7 februari 2022

18:15 - 21:45
Locatie

Wilhelmina van Pruisenzaal

Voorzitter
Marcel Steeman
Toelichting

De vergadering zal in hybride vorm plaatsvinden.
Vanwege de geldende coronamaatregelen is het niet mogelijk om fysiek in Haarlem in te spreken bij de vergadering. Inspreken kan bij deze vergadering uitsluitend digitaal of vooraf met een schriftelijke bijdrage.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Ruimte, Wonen en Klimaat.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 4 februari 2022) bij commissieadviseur Koen Konings: koen.konings@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen.
Voor deze vergadering is een spreektijd van 4 vergaderuren vastgesteld.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen - 18:15
  2. 3
    Inspreekhalfuur
  3. 4

  4. 4.a

    Het Kabinet besloot in mei 2021 om de invoering van de Omgevingswet uit te stellen. Dit heeft gevolgen voor de provincie Noord-Holland, onder meer voor de uitvoering van de Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid (RES’en). Om doorgang van de RES’en mogelijk te maken is besloten om de Omgevingsverordening NH2020 gedeeltelijk aan te passen voor het onderdeel ‘Wind op Land’. Die wijziging heeft ter inzage gelegen en wordt nu aan PS gestuurd om de aanpassing vast te stellen.

  5. 4.b

    Het college van Gedeputeerde Staten heeft het eindconcept van de Omgevingsverordening Noord – Holland 2022 vastgesteld. Met deze verordening, de opvolger van de Omgevingsverordening Noord – Holland 2020, worden de huidige provinciale regels in lijn gebracht met de landelijke Omgevingswet. De meeste wijzigingen zijn het gevolg van de Omgevingswet. De drie meest in het oog springende wijzigingen gaan over milieu, natuur en de Regionale Energiestrategieën, (RES’en 1.0). Deze laatste zijn leidend voor wind op land. Ook de reacties ontvangen tijdens de diverse consultatiesessies en de zienswijzen zijn meegenomen. De Omgevingsverordening Noord- Holland 2022 treedt zal tegelijk met de Omgevingswet in werking. Dit is nu voorzien voor 1 juli 2022.

  6. 5
    B-Agenda Ruimte en Wonen
  7. 5.a

    Verruimen van de investeringsmogelijkheden van woningcorporaties is wenselijk voor het verbeteren van de betaalbaarheid, duurzaamheid en versnelling van de woningbouwproductie. Om die reden hebben Provinciale Staten de gedeputeerde Wonen in februari 2020 verzocht om hier aandacht voor te vragen bij het Rijk. Hier is sindsdien op meerdere momenten invulling aan gegeven.

  8. 6
    Rondvraag gedeputeerde Loggen (portefeuilles Ruimte en Wonen)
  9. 7
    B-Agenda Klimaat en Energie
  10. 7.a

    Op 11 januari hebben Gedeputeerde Staten het Uitvoeringsprogramma Regionale Energie Strategie van Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid vastgesteld en hebben deze ter kennisgeving gestuurd aan Provinciale Staten. Met het besluit over het Uitvoeringsprogramma en de afspraken die hier uit volgen wordt invulling gegeven aan een aantal RES-gerelateerde moties. Provinciale Staten wordt voorgesteld om deze moties als afgedaan te beschouwen.

  11. 8

    Statenlid Mülder van de fractie D66 heeft een rondvraag aangemeld voor gedeputeerde Stigter

  12. 9
    Sluiting
  13. 10
    C-Agenda Ruimte en Wonen (ter kennisname)
  14. 10.a

    Provincie Noord-Holland en gemeente Den Helder hebben beide taakstellingen en doelen die zij willen behalen. In deze Samenwerkingsovereenkomst Wonen hebben gemeente Den Helder en provincie Noord-Holland afspraken gemaakt op de thema’s huisvesting buitenlandse werknemers, reguliere woningbouw en het huisvesten van statushouders en asielzoekers.

  15. 10.b

    Het publiek-private netwerk van Amsterdam Smart City biedt een platform voor het gezamenlijk werken aan vier verschillende relevante opgaven: energietransitie, circulaire economie, mobiliteit en digitale stad. Vanwege de relevantie van deze gebieden voor de provinciale opgaven, en de rol van de provincie in dergelijke kennis- en innovatie platformen, heeft het college van GS besloten om de samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam Smart City voor de duur van één jaar te verlengen.

  16. 11
    C-Agenda Omgevingsverordening (ter kennisname)
  17. 11.a

  18. 11.b

    Met dit besluit stellen Gedeputeerde Staten de nota van beantwoording en de gewijzigde werkingsgebieden van de Omgevingsverordening Noord – Holland 2020 (OV NH2020) vast. In deze ronde gaat het om technische wijzigingen op onlogische grenzen, situaties waar de uitgangspunten voor het begrenzen niet juist zijn toegepast en wijzigingen waar met de gemeente reeds overeenstemming over is bereikt.

  19. 12
    C-Agenda Klimaat en Energie (ter kennisname)
  20. 12.a

    De Provincie Noord-Holland ziet waterstof als essentieel onderdeel van onze verduurzamingsstrategie. Waterstof is noodzakelijk om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te behalen. Ook vanuit economisch perspectief en het behoud van werkgelegenheid is het inzetten op waterstof in Noord-Holland van groot belang. Om die reden hebben GS in oktober vorig jaar een waterstofstrategie vastgesteld waarmee GS de ontwikkeling van de waterstofmarkt willen ondersteunen. De ambities en beoogde ontwikkelingen van de waterstofmarkt in de provincie Noord-Holland is beschreven in position papers. Zowel de regio Noordzeekanaalgebied als de regio Noord-Holland Noord hebben hun ambities, mogelijke groeipaden en verduurzaming- strategie in regionale position papers beschreven.

  21. 12.b

  22. 13
    C-agenda Algemeen
  23. 13.a

    In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze eerste begrotingswijziging omvat een bijstelling van de begroting 2022.

  24. 13.b

  25. 13.c

    Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over een analyse van het coalitieakkoord van het IPO en de Rol in de Ruimte.
    Rol in de ruimte is de provinciale doorvertaling van het Gezamenlijke aanbod (IPO, VNG, UvW) aan het kabinet met ‘’Krachtig Groen Herstel van Nederland’’. In deze doorvertaling wordt de positie van de provincies neergezet als basis voor het maken van afspraken met een nieuw kabinet.