- Toelichting
-
Alle ingekomen stukken voor PS van februari 2022.
• Agendering in commissies is onder voorbehoud van afstemming Agendacommissie PS.
• Stukken van burgers zijn geanonimiseerd omwille van privacy
Agendapunten
-
1
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de twaalf provincies hebben in 2020 de Bossenstrategie vastgesteld. In een brief aan Provinciale Staten geeft het college aan wat de stand van zaken is met betrekking tot de uitvoering ervan.
Bijlagen
-
2
Gedeputeerde Staten stellen voor de vijfde keer de Uitvoeringsregeling subsidie Kennisontwikkeling Bodem en Water Noord-Holland 2017 open. Het subsidieplafond bedraagt € 198.000,-, verdeeld over de werkgebieden van de waterschappen HHNK en AGV. De financiering van de uitvoeringsregeling is afkomstig van deze waterschappen. Met de uitvoeringsregeling kunnen studieprojecten en coaches gesubsidieerd worden die bijdragen aan de kennisopbouw en bewustwording bij agrariërs. Zo worden zij gestimuleerd om maatregelen te nemen die de kwaliteit van bodem en water en de zoetwaterbeschikbaarheid verbeteren.
Bijlagen
-
3
Om Noord-Holland bereikbaar én leefbaar te houden investeert de provincie onder andere in slim, schoon en veilig reizen. Daarom heeft de provincie een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden en potentie van een werkgeversaanpak om het woon-werkverkeer in de regio Noord-Holland Noord duurzamer te maken en terug te dringen. Uit dit onderzoek blijkt dat een werkgeversaanpak in deze regio kansrijk is. De provincie start met een gerichte werkgeversaanpak voor de komende twee jaar.
Bijlagen
-
4
Van 16 tot en met 18 maart brengt Gedeputeerde Olthof een bezoek aan Parijs in het kader van de politieke werkgroep van POLIS en de Autonomy beurs. POLIS is een vooraanstaand netwerk van Europese steden en regio’s om het Europese mobiliteitsbeleid te beïnvloeden. De provincie Noord-Holland is lid van het POLIS netwerk. Tijdens het werkbezoek zal kennis worden uitgewisseld over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit. Dit past in de aanpak van de provincie om mobiliteit slim, schoon en veilig te maken, zoals vastgelegd in het Perspectief Mobiliteit en de Focus Smart Mobility.
Bijlagen
-
5
In de jaarlijkse Randstad Vooruitblik Europa van de vier provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland staat beschreven wat er het komende jaar aankomt aan nieuwe beleidsinitiatieven vanuit Europa en op welke thema's de provincies zelf inzetten richting Europa.
Bijlagen
-
6
Provinciale Staten hebben in hun vergadering van 13 december 2021 een motie aangenomen waarin Gedeputeerde Staten worden verzocht om binnen de portefeuille Europa Provinciale Staten waar mogelijk actief en tijdig te informeren en te betrekken bij besluitvorming rond grote en voor provincie belangrijke onderwerpen.
Bijlagen
-
7
De logistieke sector is belangrijk voor Noord-Holland. Iedere dag zijn in onze provincie goederen op weg naar hun bestemming. Omdat er de komende jaren veel Noord-Hollanders bijkomen wordt het steeds drukker op onze vaar-, spoor-, en autowegen. Ook het goederenvervoer neemt toe. In de Agenda Slimme en Schone Logistiek beschrijft de provincie hoe zij, samen met andere overheden, ondernemers en kennisinstellingen, de logistieke sector ondersteunt en stimuleert om te verduurzamen en met behulp van slimme digitale systemen efficiënter te werken. Dat biedt ook kansen om de CO2-uitstoot te beperken en de leefbaarheid in Noord-Holland te verbeteren.
Bijlagen
-
8
Het doel van de fietsknelpuntenaanpak is een impuls geven aan het fietsnetwerk van Noord-Holland. De provincie werkt aan het oplossen van de 14 meest urgente fietsknelpunten op provinciaal areaal. De meeste knelpunten hebben betrekking op wegvakken. Het gaat bijvoorbeeld om ontbrekende schakels in het fietsnetwerk, onveilige kruispunten voor fietsers of onveiligheid door te hoge snelheden van het overige verkeer. Het is gebleken dat de meeste fietsknelpunten complexer zijn dan in eerste instantie werd gedacht, waardoor er minder snel een oplossing kan worden gevonden en gerealiseerd. Sinds september 2021 is er extra capaciteit aangetrokken om de aanpak te versnellen.
Bijlagen
-
9
Met de uitvoeringsregelingen subsidie Impuls innovatie en subsidie Impuls samenwerking wil de provincie cultuur- en erfgoedorganisaties stimuleren en financieel in staat stellen om nieuwe activiteiten te ontplooien. De regelingen zijn een uitwerking van het Economisch herstel- en duurzaamheidsfonds ten behoeve van de versterking van de culturele sector.
Bijlagen
-
10
Bijlagen
-
11
Bijlagen
-
12
Bijlagen
-
13
Bijlagen
-
14
Bijlagen
-
15
Bijlagen
-
16
De gemeente Zandvoort heeft via een raadsinformatiebrief haar gemeenteraad geïnformeerd over de evaluatie van het Dutch Grand Prix Formule 1 evenement editie 2021 in Zandvoort en de voorbereidingen van dit evenement in 2022. Gedeputeerde Staten nemen kennis van deze raadsinformatiebrief en het rapport Evaluatie regionale, bestuurlijke processamenwerking Formule 1 evenement Zandvoort 2021 en informeren Provinciale Staten hierover.
Bijlagen
-
17
Bijlagen
-
18
Conform afspraak uit de PS-vergadering van 15 november 2021 geven we in deze brief nadere informatie over het verloop van de integrale gebiedsprocessen in het landelijk gebied. Hierbij is specifiek aandacht besteed aan het vinden van voldoende ruimte om te komen tot gezamenlijke oplossingen met partijen uit het gebied, zonder daarbij de deadlines voor afronding van het NNN of het realiseren van de stikstofdoelen uit het oog te verliezen.
Bijlagen
-
19
Bijlagen
-
20
Bijlagen
-
21
Bijlagen
-
22
Het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland deelt haar zorgen met de minister voor Natuur en Stikstof over de voortgang van de aanpak van de stikstofproblematiek in Nederland in het algemeen, en de effecten hiervan voor de provincie Noord-Holland in het bijzonder.
Bijlagen
-
23
De Provincie Noord-Holland werkt samen met gemeenten, NS en ProRail aan regionale actieprogramma's voor een aantal spoorcorridors. Deze actieprogramma's vormen samen de Regionale Ontwikkelagenda Noord-Holland. Het doel van de Regionale Ontwikkelagenda is de ontwikkelingen rondom OV-knooppunten, bijvoorbeeld op het gebied van verstedelijking en het openbaar vervoer, in samenhang te bekijken en te versterken.
Bijlagen
-
24
Bijlagen
-
25
In 2020 is het Actieprogramma Klimaat 2020-2023 vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Het Actieprogramma Klimaat geeft een samenhangende pakket aan klimaatmaatregelen, dat zal bijdragen aan de reductie van CO2 in Noord-Holland. Hierbij is een doorkijk gegeven naar 2030, het peiljaar waarin de CO2-uitstoot landelijk met 49 procent gereduceerd moet zijn. Deze acties zijn gegroepeerd conform de vijf thema’s van het Klimaatakkoord: duurzame elektriciteitsopwekking, gebouwde omgeving, industrie, landbouw & landgebruik en mobiliteit. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de energie-infrastructuur en het verduurzamen van de eigen organisatie. Het Actieprogramma Klimaat is daarmee de routekaart op weg naar een klimaatneutraal Noord-Holland. Middels deze rapportage wordt een voortgang weergegeven van de acties het actieprogramma. Daarnaast wordt een voorstel gedaan over de nadere aanpak en uitwerking van de gewijzigde Europese doelstelling om de CO2 reductie te verhogen van 49 procent naar 55 procent, met een nationaal streefdoel van 60 procent.
Bijlagen
-
26
Op 23 maart 2021 is een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur inzake -kort samengevat- nadere documenten over reizen naar Istanbul van een voormalig gedeputeerde, in de periode 2006 tot en met 2008, gedeeltelijk toegewezen. Het daarop ingediende bezwaar is nu ongegrond verklaard. Zie voor de besluiten www.noord-holland.nl/Loket/Wob\_verzoek en www.noord-holland.nl/Loket/Bezwaar\_en\_klachten/Bezwaar\_maken
Bijlagen
-
27
Bijlagen
-
28
Op 7 september 2021 hebben GS ingestemd met het Cluster Energie Strategie (CES) NZKG. Daarin is de route aangeven waarlangs de verduurzaming van de industrie in het NZKG de komende jaren gaat plaatsvinden. In dit CES NZKG kon nog geen rekening gehouden worden met de meest recente verduurzamingsplannen van Tata Steel. De actualisatie CES NZKG beschrijft hoeveel waterstof en elektriciteit er nodig is voor het nieuwe ijzerproductieproces (DRI) van Tata Steel, op welke wijze dit geproduceerd en geïmporteerd gaat worden en wat de effecten daarvan zijn op bijvoorbeeld de energie-infrastructuur en te behalen klimaatdoelen.
Bijlagen
-
29
Als kustprovincie heeft Noord-Holland een goede uitgangspositie en een plicht om bij te dragen aan het ontwikkelen van windenergie op zee. De Noordzee biedt mogelijkheden tot het verduurzamen van de energievoorziening op land en tot het vergroenen van onze economie. Door bij te dragen aan de Rijkstrajecten rond de aanlandingen van windenergie op zee geven we hier vorm aan.
Bijlagen
-
30
Gemeenten hebben in hun Transitievisie Warmte voor alle wijken de toekomstige duurzame warmtevoorziening globaal in beeld gebracht. Met een subsidieregeling van 2 miljoen euro dragen wij bij in de kosten van gemeenten voor het maken van een gedetailleerd plan voor de verduurzaming van de warmtevoorziening van een wijk.
Bijlagen
-
31
Bijlagen
-
32
In de Bloemendalerpolder in Weesp wordt in de buurt van het bestaande spoor een woonwijk gebouwd. Om de bouw van deze woningen mogelijk te maken, zijn geluidsmaatregelen nodig. Aan de noordzijde van het spoor is een geluidsscherm van 3 meter hoog nodig. Afgesproken is dat Rijk en regio (Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam en provincie Noord-Holland) dit scherm gezamenlijk financieren.
Bijlagen
-
33
Het voorstel tot grenswijzigingen in het Natuurnetwerk Nederland worden dit voorjaar ter besluitvorming voorgelegd aan GS. Dit gebeurt in de halfjaarlijkse ronde wijziging werkingsgebieden van de Omgevingsverordening Noord-Holland. Vooruitlopend hierop geven GS nu al aan positief te staan tegenover de voorliggende herbegrenzingsvoorstellen om te komen tot afronding van het Natuurnetwerk. Hiervoor heeft onder meer op woensdag 19 januari jl. een werkbezoek plaatsgevonden bij een aantal bollenteeltbedrijven in Zuid-Kennemerland. Om grondeigenaren niet langer in onzekerheid te houden spreken GS nu het voornemen uit deze percelen uit het Natuurnetwerk te halen. Het definitieve besluit door GS over de herbegrenzingen wordt eind juni verwacht.
Bijlagen
-
34
De provincie koopt circa 13 ha bollengrond met het doel om deze percelen in te zetten als ruilgrond. Daardoor kunnen percelen in
gebiedsprocessen in de binnenduinrand en die in het Natuurnetwerk Nederland (NNN) liggen worden uitgeruild. Deze percelen worden daarom niet als NNN begrensd.Bijlagen
-
35
De rechter heeft recent uitspraken gedaan in de zaken Last Onder Dwangsom (LOD) van Harsco en de omgevingsvergunning van de (nieuwe oven) warmbandwalserij van TATA. Het college van Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten over de uitkomst van deze rechtszaken
Bijlagen
-
36
Bijlagen
-
37
In de Beleidsnotitie Sport heeft de provincie Noord-Holland aangegeven in te willen zetten op het verduurzamen van sportaccommodaties. Hiervoor wordt jaarlijks de Uitvoeringsregeling subsidie verduurzaming sportaccommodaties Noord-Holland opengesteld. De uitvoeringsregeling was in 2021 binnen enkele maanden uitgeput. Het subsidieplafond van de uitvoeringsregeling is daarom voor 2022 verhoogd naar 1 miljoen euro.
Bijlagen
-
38
De provincie stelt vanuit de subsidieregeling Kleine Infrastructuur in 2022 15 miljoen euro beschikbaar voor het verbeteren van lokale wegen en fietspaden. De provincie wil daarmee de verkeersveiligheid en bereikbaarheid met de fiets in Noord-Holland een impuls geven. De subsidieregeling Verkeersveilige uitwegen is bedoeld om perceeleigenaren langs provinciale wegen te stimuleren de erfaansluitingen op de weg veiliger in te richten. Ook delen Gedeputeerde Staten de Jaarverantwoording verkeersveiligheid 2021 met Provinciale Staten. Daarin is beschreven wat de provincie in 2021 op het gebied van verkeersveiligheid heeft ondernomen, en wordt een vooruitblik geboden op 2022.
Bijlagen
-
39
In het Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022-2027 is aangegeven dat de provincie het verbeteren van de kwaliteit van zwemlocaties en het ontwikkelen van nieuwe locaties stimuleert. De “Uitvoeringsregeling subsidie verbetering kwaliteit zwemwater Noord-Holland 2022” levert hieraan een bijdrage. Het subsidieplafond voor 2022 wordt vastgesteld op € 200.000,- en de indieningstermijn is de periode van 7 februari 2022 tot en met 1 oktober 2022. Het GS-besluit houdt alleen openstelling in 2022 in. Jaarlijks zal bekeken worden of de openstelling gecontinueerd wordt.
Bijlagen
-
40
Bijlagen
-
41
Bijlagen
-
42
Bijlagen