Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Bestuur

maandag 24 maart 2025

14:00 - 17:15
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Pieter Teeuwen
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan zowel fysiek of digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Bestuur.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (woensdag) via het inspreekformulier: Aanmeldformulier inspreken commissievergadering
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 4 eerder beginnen. LET OP: Agendapunt 10a wordt behandeld voor agendapunt 9.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0.a
    TB Plannen nieuwe Europese commissie (11.30-12.15 uur)
  2. 0.b
    LUNCHPAUZE
  3. 0.c
    TB Voorbereiding Kadernota 2026: eerste presentatie financiële kaders (13.15-14.00 uur)
  4. 1
    Opening en mededelingen om 14.00 uur
  5. 2
    Inspreekhalfuur - 14:00
  6. 3

  7. 4

  8. 5
    Rondvraag gedeputeerde Beemsterboer
  9. 6
    A-agenda Financiën (Financiën, P&C, subsidies, grondzaken) - 14:30
  10. 6.a

    Toelichting:
    Voorgesteld wordt om de Financiële verordening Noord-Holland 2023 te vervangen door bijgaande Financiële verordening Provincie Noord-Holland 2025. De reden voor de tussentijdse actualisatie is dat de financiële verordening in lijn moet zijn met de wijze waarop de begroting is opgesteld. Directe aanleiding is het vaststellen van de begroting 2024 welke is ingedeeld in beleidsdoelen in plaats van operationele doelen. Het betreft een technische maar noodzakelijke aanpassing van de verordening. 


    Behandelvoorstel:
    PS adviseren over de voordracht actualisatie financiële verordening 2025.

    Themapagina's

    Thema
    Provinciale begroting (Planning & controlcyclus)
  11. 6.b

    Toelichting:
    Het huidige Evaluatiekader Subsidies wordt geactualiseerd. Vanaf nu kunnen ook subsidieregelingen met een looptijd korter dan 4 jaar voor evaluatie in aanmerking komen. De tweede wijziging is dat eenmalige subsidies niet meer worden geëvalueerd.


    Behandelvoorstel:
    PS adviseren over de voordracht Evaluatiekader Subsidies.

  12. 7

  13. 8
    A-agenda Bestuur (bestuur algemeen, integriteit, Europa)
  14. 8.a

    Toelichting:
    In 2024 hebben PS de Referendumverordening Noord-Holland tijdelijk buiten werking gesteld. PS hebben daarbij tevens aan de Statenwerkgroep Inwonersparticipatie de opdracht gegeven om te komen tot (alternatieven voor) een nieuwe referendumverordening. De statenwerkgroep stelt nu voor de opdracht terug te geven aan PS, zodat deze kan worden belegd bij GS. Daarmee blijft de Statenwerkgroep in een adviserende rol en behouden PS hun kaderstellende en controlerende functie. GS stemmen per brief in met het voorstel en verzoeken een redelijke termijn om te komen met voorstellen.


    Voorstel voor behandeling:
    Het voorstel van de Statenwerkgroep inwonersparticipatie bespreken in commissieverband en PS adviseren over de voordracht.

    Themapagina's

    Thema
    Referendum
  15. 9
    B-agenda Organisatiezaken (inkoop, personeel en organisatie, communicatie, huisvesting, juridisch etc)
  16. 9.a

    Toelichting:
    Het huidige inkoopbeleid (2021 – 2024) dient, ook gezien landelijke (politieke) ontwikkelingen en afspraken, provinciale doelstellingen en ervaringen uit de praktijk, geactualiseerd te worden. Het inkoopbeleid stimuleert en faciliteert de provinciale organisatie door met haar inkopen bij te dragen aan organisatorische- en maatschappelijke doelstellingen op het gebied van maatschappelijk welzijn, waarbij het uitgangspunt is: wij kopen duurzaam in, tenzij...

  17. 10.a

    Toelichting:
    De gemeenten Wormerland, Oostzaan en Landsmeer oriënteren zich al langere tijd op hun bestuurlijke toekomst en de organisatievorm die hier het best bij past. De drie gemeenten hebben opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek. De commissie Bestuur heeft ter kennisname het rapport van dit onderzoek ontvangen. De fracties D66, SP en PvdD hebben het rapport geagendeerd voor bespreking. 


    Behandeldoel:
    De geformuleerde vraagpunten in commissieverband en met de portefeuillehouder bespreken.

  18. 10.a.1

  19. 10.b
    Rondvraag Commissaris van de Koning A. van Dijk
  20. 11
    SLUITING
  21. 12
    C-agenda Bestuur (bestuur algemeen, integriteit, Europa)
  22. 12.a

  23. 12.b
    Geagendeerd als punt 10a: Bestuur: Rapport Krachtig & Robuust inzake toekomstbestendige samenwerkingsvorm tussen WOL-gemeenten (C-agenda Cie. Bestuur 24 maart 2025)
  24. 12.c

    Amsterdam heeft een achterstand op de wettelijke taakstelling voor het huisvesten van verblijfsgerechtigden (statushouders). Als interbestuurlijk toezichthouder op dit dossier heeft de provincie Amsterdam om een plan van aanpak gevraagd voor het niet verder op laten lopen en op termijn inlopen van de achterstand. Amsterdam heeft dit plan schriftelijk bij de provincie aangeleverd. GS reageren op het plan en lichten PS in over deze reactie en het toezichttraject in Amsterdam.

  25. 12.c

  26. 12.d

  27. 13
    C-agenda Economie (economie, arbeidsmarkt en onderwijs, (zee) havens, circulaire economie)
  28. 13.a

    Met het rapport ‘Ruimtelijke verkenning circulaire werklocaties in de provincie Noord-Holland’ heeft de provincie onderzocht wat de omschakeling naar een circulaire economie betekent voor bedrijventerreinen en welke mogelijkheden daarvoor in de provincie liggen.

  29. 13.b

    Elk jaar nodigen de minister en staatssecretaris van LVVN de gedeputeerden landbouw uit voor de Grüne Woche in Berlijn. Dit jaar reisden zowel gedeputeerde Beemsterboer (portefeuille landbouw) als gedeputeerde Rommel (portefeuille economie en recreatie) mee. Het reisverslag wordt aan PS aangeboden.

  30. 13.c

  31. 13.d

    De provincie Noord-Holland werkt aan een duurzame en circulaire economie. De uitvoeringsagenda duurzame en circulaire economie bevat de inzet van de provincie voor de aankomende jaren 2025-2028 hiervoor,  in de vorm van diverse acties die worden uitgevoerd. Voorbeelden van deze acties zijn uitvoeringsregelingen voor het verduurzamen van bedrijventerreinen en ondersteuningsprogramma’s voor innovatieve ondernemers.

  32. 13.e

  33. 13.f

    De Uitvoeringsregelingen MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) zijn regelingen waarbij ondernemers subsidie kunnen aanvragen voor haalbaarheidsprojecten en Research & Development-samenwerkingsprojecten. De MIT is een samenwerking tussen de provincie en het ministerie van Economische Zaken. In totaal is er ruim € 9,5 miljoen beschikbaar voor de MIT 2025.

  34. 13.g

    Het Coalitieakkoord ‘Verbindend Vooruit’ zet in op ruimte voor toekomstbestendige bedrijvigheid, waarbij meer aandacht wordt gegeven aan de verduurzaming van bestaande bedrijventerreinen. De subsidieregeling Toekomstbestendige Bedrijventerreinen is hier een uitwerking van. De regeling is bedoeld voor fysieke maatregelen ten behoeve van de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen.

  35. 14
    C-agenda Recreatie (recreatie & toerisme en recreatieschappen)
  36. 14.a

  37. 14.b

  38. 15
    C-agenda Financiën (Financiën, P&C, subsidies, grondzaken)
  39. 15.a

  40. 15.b

    Toelichting:
    Het presidium heeft 24 febr. jl. een vervolgopdracht gegeven voor het onderzoek nieuwe balans. De rapportage zal op 14 april gepresenteerd worden tijdens een technische briefing.

  41. 16
    C-agenda ICT en Data, IPO bestuur
  42. 16.a

  43. 16.b