- Locatie
Statenzaal
- Voorzitter
- Chris Vonk
- Toelichting
-
De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan fysiek of digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Landelijk Gebied.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 17 november 2023) per mail commissielandelijkgebied@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen. - Agenda documenten
Agendapunten
-
0
Bijlagen
-
1Opening en mededelingen
-
2
Bijlagen
-
3
Bijlagen
-
4A-agenda Financiën
-
4.a
Toelichting:
In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze laatste begrotingswijziging omvat een bijstelling van de verwachte inkomsten en uitgaven in 2023 op basis van de huidige verwachtingen.
Behandelvoorstel:
Het doel van de behandeling is het uitbrengen van een advies aan PS over onderwerpen in de laatste begrotingswijziging die betrekking hebben op de commissie Landelijk Gebied.Bijlagen
-
5A-agenda Landbouw, Visserij, Dierenwelzijn, Faunabeheer, PPLG en Cultureel Erfgoed (gedeputeerde Beemsterboer) - 14:30
-
5.a
Toelichting advies GS: In het kader van het initiatiefvoorstel “Beperking hobbyjacht" hebben Gedeputeerde Staten een advies opgesteld waarin wordt toegelicht hoe in de provincie Noord-Holland wet- en regelgeving omtrent jacht wordt uitgevoerd. De voorgestelde suggesties uit het initiatiefvoorstel zijn hierbij als uitgangspunt genomen.
Behandelvoorstel:
De commissie kan met de indiener, elkaar en gedeputeerde het voorliggende initiatiefvoorstel en de reactie van GS bespreken, alvorens het voorstel voor besluitvorming wordt doorgeleid naar de PS.Bijlagen
-
5.a.1
Toelichting GS: Het Faunabeheerplan Wildsoorten 2023-2029 is door de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) op 30 juni 2023 bij GS ter goedkeuring ingediend. Het plan behandelt de vijf in de Wet natuurbescherming (Wnb) benoemde wildsoorten. De Wnb verplicht dat jacht dient te geschieden overeenkomstig een door GS goedgekeurd faunabeheerplan. Het Rijk bepaalt of de jacht op de in de wet benoemde wildsoorten geopend wordt.
Doel van agendering:
Het Faunabeheerplan betrekken bij de bespreking van het initiatiefvoorstel ten behoeve van de bespreking van het besluit dat voorligt.
Behandelvoorstel:
Het Faunabeheerplan Wildsoorten 2023-2029 betrekken bij de bespreking van het initiatiefvoorstel.Bijlagen
-
5.b
Toelichting: De Wet gemeenschappelijke regeling is per 01-07-2022 gewijzigd. Voor 1-7-2024 moeten alle gemeenschappelijke regelingen voldoen aan de nieuwe wetgeving. Het college van GS vraagt Provinciale Staten om een zienswijze op de voorgestelde wijziging van de gemeenschappelijke regeling siteholderschap werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Het college zal deze zienswijze delen met het Gemeenschappelijk Orgaan Hollandse Waterlinies. Op grond van deze gemeenschappelijke regeling wijst het college van Gedeputeerde Staten uit haar midden een lid en plaatsvervanger aan.
Behandelvoorstel:
Adviseren aan PS over de Statenvoordracht Wijziging GR Hollandse Waterlinies. De voordracht zal geagendeerd worden voor de PS vergadering van 4 december 2023.Bijlagen
-
6
Bijlagen
-
7A-agenda Natuur, Landschap, Water en Bodem (gedeputeerde Kocken) - 16:00
-
7.a
Toelichting: In het Programma Natuurnetwerk (PNN) staat informatie over de voortgang van opgaven in het landelijk gebied. Het geeft een (tekstueel en financieel) overzicht van alle activiteiten en projecten die de provincie in samenwerking met partners onderneemt om de natuur in Noord-Holland te ontwikkelen. Nu ligt de focus nog op de realisatie van het Natuurnetwerk in samenhang met de natuurherstelmaatregelen en de gebiedsgerichte aanpak van stikstof. Met de komst van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) wordt dit uitgebreid met opgaven op het gebied van water, bodem en klimaat. Het programma sluit aan bij de gebiedsgerichte werkwijze die vanaf 2020 is ingezet en steeds meer vorm krijgt in de verschillende gebieden. Het PNN en haar opvolger wordt jaarlijks geactualiseerd en ter besluitvorming aan Provinciale Staten voorgelegd.
Behandelvoorstel:
Adviseren aan PS over de Statenvoordracht Programma Natuurnetwerk 2024. De voordracht zal geagendeerd worden voor de PS vergadering van 4 december 2023.Bijlagen
-
8sluiting
-
9C-Agenda Natuur en Landschap
-
9.a
Voortouwnemer van het Natura 2000 beheerplan IJsselmeer is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Omdat het besluit tot verlenging van het tijdvak en wijziging van het beheerplan ook betrekking heeft op een deel van het grondgebied van Noord-Holland en gedeputeerde staten van Noord-Holland (GS) bevoegd gezag voor vergunningverlening op hun grondgebied zijn, is voor het besluit tot verlenging en wijziging door het ministerie instemming van GS nodig. GS besluiten in te stemmen met het ontwerp besluit voor de verlenging van het tijdvak met zes jaar en wijziging van het Beheerplan Natura 2000 IJsselmeergebied.
Bijlagen
-
9.b
Bijlagen
-
9.c
Het Natuurbeheerplan bevat de kaders en de natuurdoelen voor de subsidiëring van het natuurbeheer door de provincie. Het Natuurbeheerplan 2024 heeft van 6 april tot en met 17 mei 2023 ter visie gelegen. De provincie stelt jaarlijks subsidie beschikbaar voor natuur- en landschapsbeheer, inrichting en uitbreiding van nieuwe natuur en omzetting van agrarische grond naar natuur. Deze subsidies zijn bedoeld voor particulieren, terreinbeheerders en agrarische collectieven.
Bijlagen
-
9.d
Bijlagen
-
9.e
GS besluiten het tijdvak van de Natura 2000-beheerplannen voor de volgende gebieden met zes jaar te verlengen: “Duinen Den Helder-Callantsoog”, “Zwanenwater & Pettemerduinen”, “Noordhollands Duinreservaat” en “Kennemerland-Zuid”. Deze verlengingen zijn nodig om de aanbevelingen uit de uitgevoerde evaluaties op zorgvuldige wijze te verwerken in nieuwe plannen in afstemming met betrokkenen.
Bijlagen
-
9.f
Bijlagen
-
10C-Agenda Water en Bodem
-
10.a
Bijlagen
-
10.b
Met de ministers van BZK, EZK, IenW en OCW en de colleges van de provincie Fryslân en de vijf gemeenten de Regio Deal De Waddeneilanden aan te gaan. Partijen hebben samen de ambitie om de brede welvaart van de vijf waddeneilanden te versterken. Eilanden waar het prettig wonen, werken, ondernemen en recreëren is, met goede voorzieningen en een uitstekende bereikbaarheid. En waar duurzaamheid en een circulaire economie vanzelfsprekend zijn.
Bijlagen
-
10.c
Op 31 januari 2022 hebben Provinciale Staten het Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022-2027 (RWP) vastgesteld. GS hebben zich voorgenomen om PS elk jaar een voortgangsrapportage toe te sturen. GS hebben daarvoor de eerste voortgangsrapportage Regionaal Waterprogramma vastgesteld en PS daarover per brief geïnformeerd.
Bijlagen
-
10.d
Bijlagen
-
10.e
Op grond van de Waterwet zijn provincies belast met het aanwijzen en normeren van regionale waterkeringen. De waterschappen zijn verantwoordelijk voor beheer, onderhoud, toetsing en verbetering van deze waterkeringen. De drie waterschappen in Noord-Holland presenteren elk jaar een voortgangsrapportage over de toetsing en verbetering van de regionale waterkeringen.
Bijlagen
-
11C-Agenda Cultureel erfgoed
-
11.a
Bijlagen
-
11.b
Vanuit voorgangers van de Uitvoeringsregeling subsidie voor zowel onderhoud als restauratie provinciale monumenten Noord-Holland 2023 resteerden nog respectievelijk € 9.250,- voor onderhoud en € 200.000,- voor restauratie. Deze middelen worden aan de huidige uitvoeringsregelingen toegevoegd.
Bijlagen
-
12C-Agenda Dierenwelzijn, Faunabeheer en PPLG
-
12.a
In een brief worden Provinciale Staten geinformeerd over de stand van zaken van de afhandeling van motie 203-2022 'bestuurlijk overleg wildopvang'.
Bijlagen