Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Natuur Landbouw & Gezondheid

maandag 7 februari 2022

10:30 - 17:00
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Nicole van der Waart
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats.
De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via  https://noord-holland.stateninformatie.nl. Er worden géén toehoorders toegelaten in de vergaderzaal of elders in het Provinciehuis.  De  publieke tribune is gesloten.
Het is mogelijk om digitaal in te spreken bij de vergadering of vooraf een schriftelijke bijdrage te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Natuur, Landbouw & Gezondheid.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 4 februari 2022) bij commissieadviseur Susanne Neeskens: neeskenss@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 4 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0

    Taskforce ‘duurzame bedrijfsmodellen’
    Op verzoek van Ilse Zaal en Esther Rommel is vorig jaar een ambtelijke taskforce in het leven geroepen die aan de hand van concrete cases onderzoekt op welke wijze agrarische bedrijven worden geraakt door de NNN realisatie. En op welke wijze duurzame oplossingen tot stand gebracht kunnen worden voor zowel het bedrijf als voor de NNN.
    De taskforce is onderdeel van het Regiebureau Natuurnetwerk. In de technische briefing worden het werk en de bevindingen van de taskforce toegelicht, waarbij ter illustratie een concrete casus onder de loep wordt genomen.

  2. 1
    Opening en mededelingen
  3. 2
    Inspreekhalfuur - 10:30
  4. 4
    A-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
  5. 4.a

    Op 13 december 2021 is de Kadernota 2023 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) door het Dagelijks Bestuur verzonden aan de raden en staten van de deelnemers van de Omgevingsdienst. Provinciale Staten hebben tot 1 maart 2022 om hun zienswijze kenbaar te maken aan de OD NHN.

  6. 5
    Rondvraag gedeputeerde Stigter
  7. 6
    B-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu) - 11:30
  8. 6.a

    Het RIVM voert in opdracht van de provincie en IJmondgemeenten een breed gezondheidsonderzoek uit in de regio IJmond. Het derde deel van de resultaten van dit onderzoek is nu beschikbaar gekomen en gaat over de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmond. Het rapport wordt op 21 januari 2022 gepubliceerd. Om vragen van bewoners en andere geïnteresseerden te beantwoorden is er op 21 januari 2022 om 19.30 uur een openbaar webinar georganiseerd.

  9. 7
    Rondvraag gedeputeerde Olthof
  10. 8
    lunch - 12:45
  11. 9
    B-agenda Natuur - 13:15
  12. 9.a

    In drie deelgebieden (Eilandspolder-West, polder Mijzen en Wormer- en Jisperveld) is eind 2019 een pilot gestart vanuit de ‘Overeenkomst Verkenningsjaar biodiversiteitsdoelen en beheerdoelen binnen het Natuurnetwerk Nederland’. Het werk voor deze pilots is in 2021 ondergebracht in de integrale gebiedsprocessen ten behoeve van de NNN-realisatie en de stikstofopgave. De geleerde lessen uit de pilot worden meegenomen in deze integrale gebiedsprocessen. Ter voorkoming van tijdelijke teruggang van de natuur, biedt het college in de periode 2023-2028 de mogelijkheid om binnen het NNN nog agrarisch natuurbeheer te vergoeden. Dit besluit zal worden opgenomen in het Natuurbeheerplan voor 2023.

  13. 10
    B-agenda Stikstof - 14:15
  14. 10.a

    De heer Kohler van JA21 heeft verzocht de brief onder 16f van de NLG vergadering van 10 januari 2022 als bespreekstuk te agenderen op de agenda NLG van 7 februari 2022.
    Aanleiding:
    De propositie is niet besproken in PS. Inmiddels blijkt uit het regeerakkoord dat 35 miljard aan de provincies is toegekend middels een stikstoffonds. Een belangrijk deel van dit fonds (ruim ¼ ) is bestemd voor uitkoop veehouderijen. In PNH is dit echter een aanpak die nauwelijks stikstofvermindering in de Natura2000 gebieden in PNH zal opleveren.


    Behandeldoel/politieke vraag: Graag toelichting op de overwegingen van GS om de propositie niet vooraf met PS te delen. Voorts afwegingen die door GS zijn gemaakt en reflectie op het geboekte resultaat. De heer Kohler wil graag met de commissieleden en GS reflecteren op de uitvoeringsmaatregelen van het stikstoffonds. Gerucht uit provincie Drenthe dat daar al met de werving van 60 ecologen is gestart met het oog op een tekort hieraan. Wat stelt PNH zich voor bij de regiefunctie.


    toelichting brief GS: PS informeren over een propositie stikstof en natuur waarmee GS richting de formatietafel voor een kabinet aangeeft welke rol zij wil spelen bij een integrale aanpak van stikstof en natuur en wat daarvoor de benodigde voorwaarden zijn.

  15. 11
    Rondvraag gedeputeerde Rommel
  16. 12
    B-agenda Landbouw - 15:15
  17. 12.a

    Om invulling te geven aan het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) van de Europese Unie moet elke lidstaat een Nationaal Strategisch
    Plan (NSP) opstellen en uiterlijk 31 december 2021 indienen. Provincies, de Unie van Waterschappen en het Rijk hebben de afgelopen driejaar
    gezamenlijk gewerkt aan het opstellen van dit NSP. Graag informeren wij u dat het NSP eind december 2021 ter goedkeuring wordt ingediend
    bij de Europese Commissie.

  18. 13
    B-agenda Dierenwelzijn - 16:15
  19. 13.a

    Statenlid Kostic van de PvdD heeft verzocht de brief onder 15e van de NLG vergadering van 10 januari 2022 als bespreekstuk te agenderen op de agenda NLG van 7 februari 2022.


    Aanleiding: De Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) pleit ervoor om dierenwelzijn integraal mee te nemen in de transitie van de veehouderij die is gericht op kringlooplandbouw en duurzaamheid. Volgens de Raad is de veehouderij alleen toekomstbestendig als deze ook dierwaardig is. Dierwaardige veehouderij vereist volgens de Raad daarbij een gerichte aanpassing van ruimtelijke ordenings-, milieu- en natuurwetgeving en de ontwikkeling van goede verdienmodellen voor veehouders (en de hele keten). Er is een ander beleid nodig en een sterke regiefunctie van de overheid. Dit alles betekent dus ook een rol voor de provincie, die de fractie van de PvdD in het aangedragen discussiestuk uiteenzet. Daaronder valt het in de provincie aangenomen amendement om bij de transitie naar kringlooplandbouw rekening te houden met dierenwelzijn. RDA’s aanbevelingen kunnen daarbij helpen.
    Bovendien wijst de PvdD op de opgestapelde adviezen van experts om op zijn minst intensieve veehouderijen uit (Noord-Hollandse) waterrijke gebieden te weren, maar het liefst uiteindelijk helemaal de intensieve veehouderij af te bouwen. Door de intensieve manier waarop dieren worden gehouden, is Nederland een broedplaats voor gevaarlijke infectieziekten geworden die van dier op mens kunnen overspringen. Ook in Noord-Holland zijn er problemen, o.a. door de uitbraak van de gevaarlijke variant van de vogelgriep op een intensieve pluimveehouderij in Grootschermer. Het bedrijf is gelokaliseerd nabij het waterrijke Natura 2000-gebied Eilandspolder. Maar de provincie lijkt geen verantwoordelijkheid te willen nemen.


    Behandeldoel/politieke vraag: Dit bespreekt de PvdD graag met de commissie aan de hand van vier vragen die u terug kan lezen in het agenderingsverzoek. "

  20. 14
    Rondvraag Gedeputeerde Zaal
  21. 16
    C-agenda Leefbaarheid, Gezondheid (en Milieu)
  22. 16.a

    De provincie heeft een pilotonderzoek naar PFAS in het ondiepe grondwater in de kuststrook van Noord-Holland laten uitvoeren. Ook heeft zij in het grondwatermeetnet de aanwezigheid van PFAS in het diepere grondwater onderzocht. Het grondwater dat is onderzocht wordt niet gebruikt voor de drinkwaterwinning. De resultaten laten zien dat PFAS weliswaar regelmatig in het grondwater aangetroffen worden, maar dat er geen acute risico’s zijn. Wel is het wenselijk vervolgonderzoek uit te voeren. Dit zal de provincie doen in samenwerking met andere kustprovincies en KWR Water Research.

  23. 16.b

    Het Inwonersonderzoek naar de leefomgeving in regio IJmond uitgevoerd is onderdeel van het Programma Tata Steel 2020 – 2050: Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond. Het onderzoek is uitgevoerd in het najaar van 2021. Met het onderzoek wordt gemonitord monitoren hoe inwoners de leefomgeving in de IJmond ervaren.

  24. 16.c

  25. 16.d

    Bij varend ontgassen lozen binnentankschepen ladingdampen, die in tanks en leidingen achterblijven na het lossen. Varend ontgassen belast omwonenden en het milieu. Om de belasting te verminderen hebben Gedeputeerde Staten in 2017 een verbod op varend ontgassen in Noord-Holland ingevoerd. Het alternatief voor varend ontgassen is gecontroleerd stilliggend ontgassen aan de wal aan daarvoor bestemde ontgassingsinstallaties. Op initiatief van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) is de beleidsregel ‘gecontroleerd stilliggend ontgassen’ uitgewerkt, waarmee inzicht wordt gegeven waar een aanvraag voor een ontheffing aan moet voldoen. Het betreft een beleidsregel voor gecontroleerd stilliggend ontgassen aan openbare kades. De beleidsregel draagt bij aan een gezondere leefomgeving in Noord-Holland.

  26. 16.e

  27. 16.f

    De NSL Monitoringsrapportage 2021 brengt de Nederlandse luchtkwaliteit in kaart, met name bij wegen, grootschalige industrie en veehouderijen. De luchtkwaliteit in Noord-Holland is vorig jaar verder verbeterd, blijkt uit het rapport. In vrijwel heel Nederland lagen de concentraties stikstofdioxide en fijnstof onder de Europese grenswaarden en zijn minder mensen blootgesteld aan hoge concentraties stikstofdioxide en fijnstof. Een deel van dit effect is waarschijnlijk te wijten aan de coronamaatregelen in 2020. De verwachting is wel dat de luchtkwaliteit de komende jaren verder verbetert doordat verkeer, industrie en veehouderijen minder stikstofdioxide en fijnstof uitstoten.

  28. 17
    C-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Programma Aanpak Stikstof (PAS)
  29. 17.a

    Beste Raadsgriffiers en gedeputeerde,
    Op 17 november stuurde GS een brief en het Haalbaarheidsonderzoek Plan Achteroevers van Deltares naar GS. Dit als antwoord op de door GS gevraagde haalbaarheidsstudie naar het “Onderzoek Binnendijkse Achteroevers met zon, natuur en recreatie Wieringerhoek” (motie 115-2021).
    In deze factsheet reageren Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieu Noord Holland en Vogelbescherming Nederland graag op deze brief en studie.
    Wilt u deze factsheet svp doorgeleiden naar de commissies.

  30. 17.b

  31. 17.c

  32. 17.d

  33. 17.e

  34. 17.f

    Het college stemt in met de salderingsovereenkomst NNN tussen de provincie en de gemeente Koggenland, met daarin maatregelen die ervoor zorgen dat de uitbreiding van het agrarisch bouwvlak van een boerderij aan Mijzerdijk 1 te Ursem, gemeente Koggenland aan de voorwaarden van de provinciale Omgevingsverordening NH2020 voldoet.

  35. 18
    C-agenda Water, Water als Economische Drager, Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR/Comié van de Regio's)
  36. 18.a

  37. 18.b

  38. 18.c

    De beheerautoriteit Waddenzee heeft de opdracht om de natuurkwaliteit van de Waddenzee te verbeteren. Zij doet dit in opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de drie Waddenprovincies.

  39. 19
    C-agenda Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
  40. 19.a

  41. 19.b

    GS hebben het subsidieplafond 2021 voor de openstelling van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) onderdeel Verplaatsing glastuinbouwbedrijven gewijzigd van €3.570.000,- naar €4.447.440,-. Door deze verhoging kan aan alle positief beoordeelde aanvragen subsidie worden verleend. De subsidie draagt bij aan concentratie en verduurzaming van glastuinbouwbedrijven.

  42. 19.c

    De Uitvoeringsregeling agrarische sector Groene Uitweg is een subsidieregeling, die is bedoeld om binnen het Groene Uitweggebied een impuls te geven aan de verbetering van de agrarische structuur, de verbetering van de bewerkbaarheid van het agrarische land en de verduurzaming van de agrarische sector. Het besluit zorgt ervoor dat de regeling ook in 2022 weer opgesteld wordt, op 1 februari, en dat er €750.000 beschikbaar is voor subsidieverlening. In afwijking van 2021 wordt bij gelijktijdig indienen in 2022 voorrang gegeven aan kleine projecten.

  43. 19.d

  44. 19.e

    Na vaststelling van het Herstructurering en intelligent ruimtegebruik bedrijventerreinen programma (HIRB+ programma) is besloten om de Uitvoeringsregeling Revitalisering Verblijfsrecreatie in 2022 opnieuw open te stellen.

  45. 19.f

    Op 25 november 2021 hebben Provinciale Staten opgeroepen om een grondmarktonderzoek te starten en te verkennen welke ondersteuning jonge bedrijfsopvolgers en starters nodig hebben. In een brief lichten Gedeputeerde Staten de uitwerking toe.

  46. 20
    C-agenda Algemeen
  47. 20.a

    In de provinciale begroting wijzen Provinciale Staten toe voor welke doelen de provincie haar beschikbare middelen inzet. Deze eerste begrotingswijziging omvat een bijstelling van de begroting 2022.

  48. 20.b

  49. 20.c

    Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over een analyse van het coalitieakkoord van het IPO en de Rol in de Ruimte.
    Rol in de ruimte is de provinciale doorvertaling van het Gezamenlijke aanbod (IPO, VNG, UvW) aan het kabinet met ‘’Krachtig Groen Herstel van Nederland’’. In deze doorvertaling wordt de positie van de provincies neergezet als basis voor het maken van afspraken met een nieuw kabinet.

  50. 21
    Sluiting