Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Natuur Landbouw & Gezondheid

donderdag 14 januari 2021

18:00 - 22:00
Locatie

Online vergaderomgeving

Voorzitter
Nicole van der Waart
Toelichting

Uitloopvergadering van NLG 11 januari 2021


I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.


De vergadering online live te volgen via  https://noord-holland.stateninformatie.nl

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    B-agenda Gezondheid
  3. 2.b

    De provincie Noord-Holland werkt, conform het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken!’, aan een vitaal landelijk gebied. In het Masterplan biodiversiteit bepaalt de provincie het beleid om de biodiversiteit in Noord-Holland te versterken. Na de vaststelling van het Masterplan biodiversiteit door Provinciale Staten start de uitvoering, in samenwerking met de partijen in Noord-Holland die daarbij een rol kunnen spelen.

  4. 3
    B-agenda Water
  5. 3.a

    In het Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022- 2027 wordt uitvoering gegeven aan Omgevingsvisie Noord-Holland 2050 en aan Europese richtlijnen over water. Een goede waterkwaliteit, duurzaam voorraadbeheer en bescherming tegen overstroming zijn de centrale elementen van het programma. Voor de deelprogramma’s oppervlaktewater, grondwater en overstromingsrisico’s is uitgewerkt welke doelen de provincie wil bereiken en hoe hieraan een bijdrage wordt geleverd met een breed pakket aan maatregelen. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan natuurgebieden, drinkwaterwinningen en zwemwateren, die volgens Europese richtlijnen worden beschermd vanwege de specifieke eisen die hier gelden. Na bespreking in de commissie zullen GS besluiten over het ontwerp programma dat ter visie wordt gelegd.

  6. 4

  7. 5
    B-agenda Gezondheid - 19:40
  8. 5.a

    De provincie en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben het Programma Tata Steel 2020 – 2050: Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond vastgesteld. Dit programma richt zich op het zoveel mogelijk verminderen van de negatieve effecten van Tata Steel op de gezondheid en veiligheid in de IJmond. Daarnaast stelt de provincie het bijbehorende Uitvoeringsprogramma Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Tata Steel 2020 – 2022 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied vast.

  9. 5.a.1

    Tata Steel heeft een kosteneffectiviteitsonderzoek (KE-onderzoek) uitgevoerd naar methoden om de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) van de Pelletfabriek te verminderen. De Pelletfabriek moet onder andere voldoen aan een Europese Best Beschikbare Techniek voor de reductie van NOx. Op basis van de uitkomst van het KE-onderzoek en een juridische analyse gaat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan Tata Steel de verplichting opleggen om NOx reducerende maatregelen te nemen. Deze maatregelen verlagen de uitstoot van NOx, maar daarnaast ook die van lood, fijn stof en van bepaalde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS).

  10. 5.b
    Motie Tata afdoen
  11. 6

    Op de B-agenda staan onderwerpen ter bespreking en discussie in de commissie; deze stukken gaan niet automatisch door naar PS.

  12. 6.a

    Het college van Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten voorafgaand iedere vergadering van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid over de ontwikkelingen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) bij bedrijven die onder provinciaal bevoegd gezag vallen. Hieronder vallen ook Tata Steel en Harsco Metals.

  13. 7
    Rondvraag portefeuille dhr. Olthof (Leefbaarheid, Gezondheid & Milieu)
  14. 8
    Sluiting