- Locatie
Online vergaderomgeving
- Voorzitter
- Nicole van der Waart
- Toelichting
-
I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.
Leden van de commissie krijgen hiervoor een aparte uitnodiging met vergaderlink.
De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via https://noord-holland.stateninformatie.nl
Ook is het mogelijk om online in te spreken in de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Natuur, Landbouw & Gezondheid.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan uiterlijk tot de voorafgaande werkdag (vrijdag 4 juni tot 15.00 uur).
Wilt u inspreken over een onderwerp aangaande Natuur, Landbouw, Water of Recreatie dan kunt u zich aanmelden bij commissieadviseur Susanne Neeskens: neeskenss@noord-holland.nl
Wilt u inspreken over een onderwerp aangaande Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu dan kunt u zich melden bij commissieadviseur Mariëtte van Boheemen: boheemenm@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 4 eerder beginnen. - Agenda documenten
Agendapunten
-
0OCHTENDDDEEL
-
0.aTechnische briefing werkzaamheden Omgevingsdiensten 45 min. + inloggen/vaststellen quorum (9.00-10.00 uur)
-
1Opening en mededelingen
-
2
Bijlagen
-
3Inspreekhalfuur - 10:05
-
4A-agenda Leefbaarheid, gezondheid en milieu
-
4.a
Op de A-agenda staan onderwerpen die ter besluitvorming door middel van een voordracht inclusief ontwerpbesluit aan PS worden voorgelegd. De commissie adviseert PS over de voordracht. Het advies wordt vergezeld van het verslag van de commissievergadering aan PS gezonden.
-
4.a.1
De begrotingswijziging 2021, de begroting 2022 en de jaarstukken 2020 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied worden aan PS toegezonden zodat PS een zienswijze op de stukken kunnen geven. Aangezien er geen inhoudelijke opmerkingen bij deze documenten zijn, is het voorstel aan PS om geen zienswijze te uiten.
Bijlagen
-
4.a.2
De ontwerpbegroting 2022 en de jaarstukken 2020 van de Omgevingsdienst IJmond worden aan PS toegezonden zodat PS een zienswijze op de stukken kunnen geven. Aangezien er geen inhoudelijke opmerkingen bij deze documenten zijn, wordt PS voorgesteld om geen zienswijze te uiten.
Bijlagen
-
4.a.3
De 1ste begrotingswijziging 2021, de ontwerpbegroting 2022, de jaarstukken 2020 en de resultaatbestemming 2020 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord worden aan Provinciale Staten toegezonden zodat Provinciale Staten een zienswijze op de stukken kunnen geven.
Bijlagen
-
4.a.4
Het dagelijks bestuur van OFGV heeft de begroting 2022, de 1e begrotingswijziging 2021 en de voorlopige jaarstukken 2020 aan de raden en Staten van haar deelnemers toegezonden, zodat deze een zienswijze op de stukken kunnen geven. Provinciale Staten kunnen een zienswijze naar voren brengen op de ontwerpbegroting 2022 en de 1e begrotingswijziging 2021. De jaarrekening 2020 is ter informatie toegezonden.
Bijlagen
-
4.b
Aan Provinciale Staten wordt voorgesteld om de Provinciale coördinatieregeling (PCR) van toepassing te verklaren op het project Everest van Tata Steel. Dit ten behoeve van een gecoördineerde vergunningenprocedure. Met Everest wordt CO2 afgevangen en zogenoemde blauwe waterstof geproduceerd. De PCR is van invloed op de vergunningenprocedure, niet op de inhoud van de vergunning. Voor het verlenen van de vergunning gelden bij toepassing van de PCR nog steeds dezelfde inhoudelijke eisen en toetsing aan wet- en regelgeving.
Bijlagen
-
5B-agenda Leefbaarheid, gezondheid en milieu
-
5.a
Het college van Gedeputeerde Staten informeert Provinciale Staten voorafgaand aan iedere vergadering van de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid over de ontwikkelingen op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) bij bedrijven die onder provinciaal bevoegd gezag vallen. Hieronder vallen ook Tata Steel en Harsco Metals.
Bijlagen
-
6lunch 12.45-13.15 uur - 12:40
-
7ALGEMEEN A-agenda - 13:10
-
7.a
In de jaarstukken 2020 legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de behaalde output in het jaar 2020. Het college besluit de jaarstukken 2020 ter besluitvorming toe te zenden aan Provinciale Staten.
Bijlagen
-
8.b
De kaderbrief vormt het startpunt van de jaarlijkse begrotingscyclus. In deze brief schetst het college relevante maatschappelijke en economische ontwikkelingen en doet voorstellen voor de kaders waaraan de begroting moet voldoen. Nadat PS de kaderbrief hebben vastgesteld werkt het college deze kaders uit in de begroting 2022 die in november door PS zal worden behandeld.
Bijlagen
-
9MIDDAGDEEL
-
10A-agenda Recreatie - 14:10
-
10.a
De provincie Noord-Holland heeft een integrale visie op recreatie en toerisme opgesteld voor de periode tot 2030. De visie beschrijft het belang van recreatie en toerisme voor Noord-Holland en de ambitie en opgaven op dit terrein. Tevens schetst de visie de strategie van bestemmingsmanagement en bestemmingsontwikkeling (incl. de voorwaarden) om tot uitvoering van deze ambitie en opgaven te komen.
Bijlagen
-
10.b
De provincie Noord-Holland is een deelnemer van de recreatieschappen Spaarnwoude, Alkmaarder- en Uitgeestermeer, Twiske- Waterland, Groengebied Amstelland en Plassenschap Loosdrecht e.o.
Conform de gemeenschappelijke regelingen van deze recreatieschappen worden de financiële stukken jaarlijks aan raden en Staten voor zienswijzen voorgelegd. Provinciale Staten van Noord-Holland zullen eind juni a.s. een oordeel vormen over deze stukken.Bijlagen
-
11
Bijlagen
-
12A-agenda Water
-
12.a
Het Rijk heeft in 2012 het Waddenfonds gedecentraliseerd naar de drie Waddenprovincies (Fryslân, Groningen en Noord-Holland). Het Waddenfonds is verantwoordelijk voor het verlenen van subsidies die passen binnen de hoofddoelen (natuur en duurzame economische ontwikkeling) van dit fonds.
Bijlagen
-
13Rondvraag gedeputeerde Loggen (Water, WED, CPMR)
-
14sluiting
-
15C-agenda Leefbaarheid, gezondheid en milieu
-
15.a
Bijlagen
-
15.b
In de visie ‘onze visie op een gezondere leefomgeving IJmond’ staat dat de luchtkwaliteit in de IJmond in 2030 moet voldoen aan de WHO-advieswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof. Daarmee wordt de IJmond een gezondere leefomgeving. Met het vaststellen van de visie zetten de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten extra kracht bij hun samenwerking om dit te bereiken. De gezonde leefomgeving staat in de IJmond onder druk omdat in die regio werken, wonen, recreëren, zware industrie, weg-, rail- en vliegverkeer en scheepvaart voorkomen. Deze activiteiten hebben allemaal invloed op de leefomgeving. Daarnaast laat het briefrapport ‘Tussentijdse resultaten gezondheidsonderzoek IJmond’ nogmaals zien dat overheden moeten samenwerken om de leefomgeving in de IJmond gezonder te maken. Het visiedocument is gemaakt in opdracht van het Bestuurlijk Overleg Industrie en Gezondheid IJmond.
Bijlagen
-
15.c
De provincie gaat een verkennend onderzoek doen naar hoe zij de inrichting van de relatie met haar omgevingsdiensten kan verbeteren. In het onderzoek gaat Noord-Holland na hoe andere provincies hun relatie met de OD’s hebben geregeld. Deze verkenning dient voor de provincie Noord-Holland best practices en/of leerpunten op te leveren. Dit onderzoek is opgenomen in het Auditjaarplan 2020-2021 dat GS op 10 maart 2020 vaststelden,
Bijlagen
-
15.d
Bijlagen
-
15.e
Bijlagen
-
15.f
Bijlagen
-
15.g
De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt het recht op informatie van de overheid. Overheidsinformatie is in principe openbaar. De Wob kent een aantal gevallen waarin de gevraagde informatie niet openbaar kan worden gemaakt. Meer over de Wob is te vinden op www.noord-holland.nl/wob.
Bijlagen
-
16C-agenda Natuur en Landschap, Grond, Bodemdaling, Programma Aanpak Stikstof (PAS)
-
16.a
Bijlagen
-
16.b
Een aantal 6-jarige contracten uit een oude regeling voor agrarisch natuurbeheer (SVNL-a) van individuele agrariërs loopt nog door t/m 2021. Het college heeft - net als voorgaande jaren- het kaartmateriaal collectief beheer 2021 (oude stijl) vastgesteld en zal het RVO hierover informeren zodat het RVO over kan gaan tot de administratieve verwerking van de subsidieaanvragen en tot uitbetaling van de subsidie aan de betreffende agrariërs.
Bijlagen
-
16.c
Provinciale Staten hebben op 11 november 2019 een motie aangenomen, waarin Gedeputeerde Staten worden verzocht te onderzoeken in hoeverre het mogelijk om natuurontwikkeling mede te financieren door middel van het uitgeven van groencertificaten. Na onderzoek is gebleken dat dit weinig kansrijk lijkt. Hierover worden Provinciale Staten per brief geïnformeerd.
Bijlagen
-
16.d
Gedeputeerde Staten keuren het Provinciaal Inpassingsplan(PIP) Schil Naardermeer en de Nota van Beantwoording over de ingediende zienswijzen op het ontwerp PIP Schil Naardermeer en het ontwerp-Watergebiedsplan Naardermeer en omliggende schil goed en dragen deze voor aan Provinciale Staten ter vaststelling. Met het inpassingsplan wordt voorzien in een bestemmingswijziging naar natuur. Daardoor kan er een natte bufferzone rondom het Naardermeer worden aangelegd. Deze natte ‘Schil’ is nodig om de natuur in het gebied te verbeteren en het Naardermeer toekomstbestendig te maken.
Bijlagen
-
16.e
Er is sprake van een toenemende vraag naar gebiedsgerichte ontheffingen (GGO’s) in het kader van de Wet natuurbescherming, als gevolg van grote verduurzamings- en woningbouwopgaven in stedelijk gebied. De beleidsregel natuurbescherming Noord-Holland is uitgebreid met richtlijnen hiervoor. Tegelijk wordt gestart met een lerende aanpak GGO, samen met gemeenten. Hiermee stellen we Provinciale Staten voor motie M107-2019 af te doen.
Bijlagen
-
16.f
Bijlagen
-
16.g
Bijlagen
-
16.h
Aanleiding voor deze notitie is de discussienotitie van de PvdA over verdozing, zoals besproken in de commissie Ruimte Wonen en Klimaat (RWK) van 8 februari 2021. De PvdA pleit hierin voor een ‘Provinciaal kader verdozing’. GS gaat akkoord met de beantwoording en heeft kennis genomen van de verschillende trajecten die lopen over dit onderwerp.
Bijlagen
-
17C-agenda Water, Water als Economische Drager, Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR/Comié van de Regio's)
-
17.a
In februari 2020 hebben GS de Uitvoeringsregeling subsidie fysieke uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie Noord-Holland 2020 vastgesteld. Deze subsidie is bedoeld om gemeenten die samenwerken op het gebied van klimaatadaptatie te stimuleren om maatregelen uit te voeren om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Aan de subsidieregeling worden weigeringsgronden toegevoegd voor nieuwbouw en voor de aanleg van riolering of een gescheiden afvoersysteem voor hemelwater en riolering. Daarnaast worden bij de rangschikking van de aanvragen de uitvoeringsprogramma’s van de werkregio’s toegevoegd als criterium. Gemeenten kunnen dit jaar vanaf 6 juli 2021 tot 7 oktober 2021 bij de provincie subsidie aanvragen voor de uitvoering van fysieke maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. De regeling loopt tot oktober 2022.
Bijlagen
-
17.b
Het Investeringskader Waddengebied is van de drie Waddenprovincies (Fryslân, Groningen en Noord-Holland). Voor dit investeringskader is een tussentijdse evaluatie uitgevoerd.
Bijlagen
-
17.c
Tussen de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt de Overeenkomst meekoppelkansen Markermeerdijken afgesloten. Hiermee worden de afspraken over financiering en beheer en onderhoud van de meekoppelkansen fietspaden, dijkplaatsen en ringslangwinterverblijven geregeld.
Bijlagen
-
18C-agenda Landbouw en visserij, recreatie en toerisme, dierenwelzijn
-
18.a
Bijlagen
-
18.b
Bijlagen
-
18.c
Bijlagen
-
18.d
Bijlagen
-
18.e
Bijlagen
-
18.f
Bijlagen
-
18.g
Bijlagen
-
18.h
Provincie Noord-Holland maakt het onder voorwaarden mogelijk dat gemeenten in Noord-Holland Noord vakantieparken zonder perspectief in de verblijfsrecreatie kunnen omzetten naar tijdelijke of permanente woongebieden.
Het gaat om vakantieparken in Noord-Holland Noord die geen perspectief meer hebben als recreatiepark. Voor de transformatie zijn regionale spelregels opgesteld die belemmeringen in het woon- en verstedelijkingsbeleid wegnemen. Daartoe is ook een aanvullend artikel in de Ontwerp-Omgevingsverordening NH2022 opgenomen.
Bijlagen
-
18.i
Bijlagen
-
18.j
Bijlagen
-
19C-agenda Algemeen
-
19.a
Bijlagen
-
19.b
Bijlagen
-
19.c
Het IPO-bestuur heeft op 22 april de kaderbrief 2022 vastgesteld. De kaderbrief vormt de basis van de begroting 2022. In de nieuwe P&C cyclus is afgesproken dat de kaderbrief van het IPO gedeeld wordt met Provinciale Staten. Zo kunnen zij zich alvast voorbereiden op de behandeling van de begroting 2022 die later dit jaar door het IPO ter vaststelling wordt voorgelegd aan de algemene vergadering.
Voor statenleden en duo-leden:
•Aan de ingekomen stukken van PS is de brief van GS over de Kadernotitie IPO toegevoegd.
Hoewel de Kaderbrief geen document is dat volgens de statuten van het IPO door de AV wordt vastgesteld, wordt deze in het kader van het verbeteren van de P&C cyclus IPO wel met u gedeeld. Het IPO bestuur stelt de Kaderbrief wel vast (gedeputeerde Stigter zit hier namens N-H in). Omdat er pas op 14 juni een cie EFB vergadering is, en de kaderbrief in het IPO bestuur op 10 juni wordt vastgesteld vragen de AV leden u uw aandachtpunten over de Kaderbrief aan hen door te geven (Aukelien Jellema en Ayse Er).
Deze zullen uw opmerkingen vervolgens bespreken met de hr. Stigter
De uitkomsten van Noord-Holland en van de andere provincies zullen worden meegenomen in de weging van IPO-Bestuur ter voorbereiding op de concept-begroting.Bijlagen
-
19.d
Bijlagen