- Locatie
Statenzaal
- Voorzitter
- Anneke van der Helm-Chandansingh
- Toelichting
-
DEZE VERGADERING HEEFT EEN VERVOLG OP DONDERDAG 26 JUNI
De commissievergadering vindt in hybride vorm plaats, is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.
De vergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan fysiek of digitaal op punten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda) of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die tot het werkgebied van de commissie Leefomgeving behoren. Voor het inspreken dient u zich aan te melden. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (woensdag 18 juni) door het aanmeldformulier in te vullen: Aanmeldformulier inspreken commissievergadering. U kunt ook vooraf een bijdrage mailen.
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen of een beperkt aantal aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten vanaf punt 3 ca. 30 minuten eerder beginnen. - Agenda documenten
Agendapunten
-
0BEHANDELING KADERBRIEF 2026: 'S MIDDAGS in commissie Bestuur
-
1
Bijlagen
-
2Inspreekhalfuur - 18:15
-
3
Bijlagen
-
3.a
Bijlagen
-
4A-agenda Algemeen
-
4.a
Toelichting:
In de jaarstukken leggen GS verantwoording af over het gevoerde beleid en de provinciale baten en lasten in 2024. Het college besluit de jaarstukken 2024 ter besluitvorming toe te zenden aan Provinciale Staten.
Voor de controlerende rol van Provinciale Staten is het van belang dat de Statencommissies elk vanuit de vakinhoudelijke invalshoek de jaarstukken bespreken. De bespreking vanuit financiële invalshoek vindt voornamelijk plaats in de commissie Bestuur en haar subcommissie de Rekeningencommissie.
Behandelvoorstel:
Provinciale Staten adviseren over de verantwoording en de kwaliteit van de behaalde resultaten opgenomen in de jaarstukken 2024 bespreken die betrekking hebben op de portefeuille van deze vakcommissie.Bijlagen
-
4.a.1
Publiek Belang Accountants is in de afrondende fase van de controle over de jaarrekening 2024 en heeft hierover gerapporteerd in een concept Verslag van bevindingen. Het college geeft een bestuurlijke reactie op de bevindingen en aandachtspunten uit het accountantsverslag en stuurt de bestuurlijke reactie ter informatie aan Provinciale Staten.
Dit is geen apart agendapunt maar u kunt het rapport betrekken bij de behandeling van de jaarstukken.
Bijlagen
-
5
Toelichting:
Bij agendapunt 5a t/m 5d: de voordrachten met jaarstukken en begrotingen 2026 van de 4 Noord-Hollandse Omgevingsdiensten: OD NHN, OD NZKG, ODIJ en OFGV.
Gedeputeerde Staten adviseren de volgende 2 zienswijzen in te dienen op de resultaatbestemming 2024 en de begroting 2026 van de omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) - zie voordracht bij agendapunt 5a:
1. Als zienswijze op de resultaatbestemming 2024 aan te geven dat: i.p.v. het voorstel om € 690.000 terug te storten aan de provincie, dit bedrag toe te voegen aan de reserve VTH-plustaken. Op deze manier heeft de OD NHN aanvullend budget beschikbaar om de verwachte extra werkzaamheden rondom het stikstofdossier de komende jaren uit te voeren.
2. Als zienswijze op de begroting 2026 aan te geven dat: de voorgestelde bezuinigingsscenario’s van 3% en 5% beide onwenselijk zijn. Een sterk VTH-stelsel binnen de provincie Noord-Holland leunt op sterke omgevingsdiensten. De nu voorgestelde bezuinigingen zorgen ervoor dat de Omgevingsdienst Noord-Holland niet meer kan voldoen aan de door de deelnemers aan haar opgedragen wettelijke taken.
Voor de overige voordrachten adviseren Gedeputeerde Staten geen zienswijzen in te dienen. Als agendapunt 5d1 is een ingekomen mail met amendement van PS Flevoland toegevoegd. Deze kan desgewenst bij de bespreking worden betrokken. PS van Flevoland vragen om steun voor dit amendement op de begroting 2026 van OFGV.
Behandelvoorstel: gevoegde behandeling 5a t/m 5d. - 4 voordrachten.
De commissieleden kunnen met elkaar en gedeputeerde bijgaande stukken bespreken. De commissie wordt gevraagd aan te geven welke voordracht als bespreekstuk en welke als hamerstuk kan worden doorgeleid naar de Statenvergadering van 30 juni a.s. -
5.a
De conceptbegroting 2026 en de Jaarstukken 2024 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord worden aan Provinciale Staten toegezonden zodat Provinciale Staten een zienswijze op de stukken kunnen geven.
Bijlagen
-
5.b
De begrotingswijziging 2025, de ontwerpbegroting 2026 en de jaarstukken 2024 van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied worden aan PS toegezonden zodat PS een zienswijze op de stukken kunnen geven. Aangezien er geen inhoudelijke opmerkingen bij deze documenten zijn, is het voorstel aan PS om geen zienswijze te uiten.
Bijlagen
-
5.c
De ontwerpbegroting 2026 en de jaarstukken 2024 van de Omgevingsdienst IJmond worden aan PS toegezonden zodat PS een zienswijze op de begroting kunnen geven. Aangezien er geen inhoudelijke opmerkingen bij deze documenten zijn, is het voorstel aan PS om geen zienswijze te uiten.
Bijlagen
-
5.d
Het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek heeft de conceptbegroting 2026 aan de raden en Staten van haar deelnemers toegezonden, zodat deze een zienswijze op het stuk kunnen geven. De voorlopige jaarrekening 2024 en de kadernota 2026 zijn ter informatie meegezonden met de stukken.
Bijlagen
-
5.d.1
Bijlagen
-
6Rondvraag gedeputeerde Beemsterboer (eigenaarschap Omgevingsdiensten)
-
7A-agenda Klimaat en Energie
-
7.a
Toelichting:
In de Regionale Energiestrategieën (RES) van Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid staat waar we in onze regio kansen zien voor het grootschalig opwekken van zon- en windenergie op land. In 2019 is de eerste versie, de RES 1.0, opgesteld door overheden, netbeheerders, maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners samen. De RES 1.0 is in 2021 vastgesteld door de gemeenten, waterschappen en Provincie Noord-Holland. In 2024 is de Herijking RES opgesteld. Deze herijking gaat over wijzigingen in de zoekgebieden, welke zoekgebieden er zijn afgevallen en bijgekomen. De ambitie van de RES-en blijft gehandhaafd.
Behandelvoorstel:
De commissieleden kunnen met elkaar en gedeputeerde bijgaande stukken bespreken. De commissie wordt gevraagd aan te geven of de voordracht als bespreekstuk of als hamerstuk kan worden doorgeleid naar de komende Statenvergadering.Bijlagen
-
7.a.1
Bijlagen
-
7.a.2
Bijlagen
-
8SCHORSING TOT DONDERDAGAVOND 26 JUNI
-
9C-agenda Klimaat en Energie
-
9.a
TenneT en het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) zijn een ruimtelijke procedure gestart voor de aanleg van een nieuwe bovengrondse 380 kV hoogspanningsverbinding naar Middenmeer (Noord-Holland), met de daarbij benodigde hoogspanningsstations. Van 6 september tot en met 17 oktober 2024 lag de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) voor dit project ter inzage. De provincie heeft daarop een zienswijze ingediend bij de Minister. De daarin ingebrachte punten zijn verwerkt in de nu vastgestelde NRD.
Bijlagen
-
9.b
Bijlagen
-
9.c
De partijen van het Energiebesparingsakkoord Noord-Hollandse bedrijven 2022-2026 hebben op basis van de tussentijdse evaluatie het akkoord en bijbehorend werkplan bijgesteld. De doelstellingen van het akkoord zijn duidelijker en de uitvoering ervan concreter en actueler geworden.
Bijlagen
-
9.d
Bijlagen
-
9.e
Bijlagen
-
9.f
In het coalitieakkoord ‘Verbindend vooruit’ heeft het college de ambitie geformuleerd ten aanzien van de klimaatdoelen. In het Waterstofprogramma Noord-Holland 2025-2027 zijn onze ambities en doelen geformuleerd ten aanzien van de inzet van duurzame waterstof in onze provincie. Met de subsidieregeling duurzame waterstofprojecten Noord-Holland 2025-2026 willen we de waterstofprojecten in onze regio een stap verder helpen.
Bijlagen
-
9.g
Bijlagen
-
9.h
Bijlagen
-
9.i
Bijlagen
-
9.j
Bijlagen
-
10C-agenda Gezondheid en Milieu
-
10.a
Gedeputeerde Staten hebben de voorkeur uitgesproken om de stiltegebieden gedeeltelijk los te laten en zoveel mogelijk samen te laten vallen met NNN en Natura 2000 (scenario 3.2). Het proces wordt in twee fasen uitgevoerd. De eerste fase is het aanpassen van de werkingsgebieden. De tweede fase is het aanpassen van de instructieregel voor gemeenten. De verdere besluitvorming gaat mee met de wijzigingsronden van de Omgevingsverordening
Bijlagen
-
10.b
Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten over de Voortgangsrapportage Programma Tata Steel 2024-2030. Hiermee geven Gedeputeerde Staten invulling aan het voornemen om Provinciale Staten jaarlijks te informeren over de voortgang van het programma.
Bijlagen
-
10.c
Bijlagen
-
10.d
Bijlagen
-
10.e
Bijlagen
-
10.f
Bijlagen
-
10.g
Bijlagen
-
10.h
GS moeten, door het van kracht worden van de Omgevingswet, de geluidruimte voor vijf industrieterreinen van regionaal belang opnieuw vaststellen in het kader van de nieuwe geluidwetgeving SWUNG-2. PS hebben deze bevoegdheid gedelegeerd aan GS. Bij de vaststelling ligt een beleidskeuze voor: Een beleidsneutrale omzetting van de hoeveelheid toegelaten geluid van het industrieterrein of een verkleinging/ vergroting daarvan. GS informeren PS over de beleidskeuze die GS hierin maken. Ook wordt een informerende brief gestuurd aan betrokken externen van het eerste industrieterrein dat op de planning staat.
Bijlagen
-
10.i
Bijlagen
-
10.j
Bijlagen
-
11C-agenda Voorzieningen, Cultuur en Sport
-
11.a
Bijlagen
-
11.b
Bijlagen
-
12C-agenda Algemeen
-
12.a
Bijlagen