Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Landelijk gebied

maandag 12 mei 2025

10:30 - 15:30
Locatie

Statenzaal

Voorzitter
Chris Vonk
Toelichting

De vergadering vindt in hybride vorm plaats. De vergadering is openbaar en online live te volgen via https://noord-holland.stateninformatie.nl.


De commissievergadering is toegankelijk voor publiek. Het is mogelijk om in te spreken in de vergadering. Dat kan zowel fysiek als digitaal.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A- en B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Landelijk Gebied.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 9 mei) bij commissielandelijkgebied@noord-holland.nl
Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Inspreekhalfuur - 10:30
  3. 4
    B-agenda Faunabeheer en Dierenwelzijn (gedeputeerde Beemsterboer)
  4. 4.a

    Toelichting: Het Faunabeheerplan Ganzen 2025-2031 is op 29 januari 2025 door het bestuur van de Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland vastgesteld en ter goedkeuring bij het college van Gedeputeerde Staten ingediend. Gedeputeerde Staten hebben getoetst of het Faunabeheerplan Ganzen 2025-2031 voldoet aan de eisen die de Omgevingswet en de Omgevingsverordening NH2022 stellen aan een faunabeheerplan. Het Faunabeheerplan 2025-2031 voldoet aan deze eisen. Gedeputeerde Staten keuren het plan daarom goed.


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde de brief , de faunabeheerplannen en de afdoeningsvoorstellen over faunabeheer bespreken. De commissie wordt gevraagd of moties 144-2023 en 165-2024 afgedaan kunnen worden.

  5. 5
    Lunch - 12:30
  6. 6
    B-agenda Landbouw, Visserij en PPLG (gedeputeerde Beemsterboer)
  7. 6.a

    Toelichting: Omwonenden van geitenhouderijen hebben een verhoogde kans op longontsteking. Er is een onderzoeksrapport gepubliceerd over mogelijke oorzaken van het verhoogde risico. De Gezondheidsraad gaat advies uitbrengen over onder meer de ernst van het gezondheidseffect in vergelijking met andere risico’s. Gedeputeerde Staten hebben besloten om -in lijn met het verzoek van de minister van Volksgezondheid en Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur- in afwachting van het advies van de Gezondheidsraad de geitenstop in Noord-Holland in stand te houden. Gedeputeerde Staten blijven met gemeenten en de circa 25 geitenhouderijen in overleg. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten per brief


    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en met de gedeputeerde de brief en in het specifiek de vragen aan de commissie bespreken.

  8. 7
    Rondvraag gedeputeerde Beemsterboer
  9. 8
    B-agenda Natuur, Landschap, Water en Bodem (gedeputeerde Kocken)
  10. 8.a

    Behandelvoorstel: De commissie kan met elkaar en gedeputeerde de discussienota en in het specifiek de vragen aan de commissie bespreken.

  11. 9
    Rondvraag gedeputeerde Kocken
  12. 10
    Sluiting
  13. 11
    C-Agenda Dierenwelzijn en Faunabeheer
  14. 11.a

    Gedeputeerde Staten hebben besloten om het subsidieplafond voor de twee subsidieregelingen voor productieve investeringen ‘groen blauw en dierenwelzijn’ met terugwerkende kracht te wijzigen. Hierdoor kunnen meer aanvragen gehonoreerd worden.

  15. 11.b

  16. 12
    C-Agenda Landbouw en Visserij
  17. 12.a

  18. 12.b

  19. 12.c

    De uitvoeringsregeling agrarische sector Groene Uitweg 2025 is bedoeld om binnen het Groene Uitweggebied een impuls te geven aan de verbetering van de agrarische structuur, de verbetering van de bewerkbaarheid van het agrarische land en de verduurzaming van de agrarische sector. Het besluit zorgt ervoor dat de regeling in 2025 opnieuw wordt opengesteld. In eerdere jaren is de regeling al meerdere keren succesvol gebleken.

  20. 12.d

  21. 12.e

    GS hebben besloten de EIP subsidieregeling 'samenwerking voor innovatie' en de subsidieregeling ‘demonstratiebedrijven’ open te stellen. Deze regelingen komen voort uit het Nationaal Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (NSP-GLB). Het subsidieplafond voor de EIP-regeling bedraagt €1.000.000,- en voor regeling demonstratiebedrijven €600.000,- . Daarnaast hebben GS besloten de openstellingsbesluiten voor de uitvoering van de LOS Kop van Noord-Holland en de LOS Westfriesland aan te passen. LEADER projecten voor plattelandsontwikkeling hebben hierdoor langer de tijd om hun project af te ronden. Ten slotte stellen GS het instellingsbesluit adviescommissie NSP samenwerking integrale gebiedsontwikkeling vast. Met deze besluiten geven we uitvoering aan het NSP-GLB.

  22. 13
    C-Agenda Natuur en Landschap
  23. 13.b

    Het Natuurbeheerplan bevat de kaders en de natuurdoelen voor de subsidiëring van het natuurbeheer door de provincie. Met dit besluit wordt het ontwerp Natuurbeheerplan 2026 ter inzage gelegd.

  24. 13.c

    Het ministerie van LVVN heeft Gedeputeerde Staten uitgenodigd om met goed onderbouwde voorstellen te komen om lastig haalbare doelen in Natura 2000-gebieden te verplaatsen naar andere gebieden, als ze daar gemakkelijker haalbaar zijn. Nadere analyse van de situatie in de Noord-Hollandse Natura 2000-gebieden wijst uit dat er geen doelen verplaatst kunnen worden naar elders.

  25. 13.d

    GS hebben besloten om de aangepaste habitatkaarten voor de Natura 2000- gebieden “Duinen Den Helder-Callantsoog” en “Schoorlse Duinen”, de zogenoemde T1-kaarten, te laten plaatsen in de nieuwe versie van het stikstofrekeninstrument AERIUS. Vanaf oktober 2025 worden zo de best beschikbare gegevens gebruikt bij de beoordeling van natuurvergunningaanvragen in de omgeving van deze twee gebieden.

  26. 13.e

    Er is een brandbrief gestuurd aan de Commissie Schoof, namens GS en een aantal gebiedspartijen. In deze brief wordt aandacht gevraagd voor de stikstofproblematiek in N-H en het gebrek aan middelen om te werken aan oplossingen. De brief schetst op hoofdlijnen de maatregelen die in onze ogen nodig zijn om te komen tot geborgde daling van de stikstofuitstoot en geborgd natuurherstel. De inschatting is dat hiervoor een bedrag van 450 mln euro nodig is. We vragen het Rijk om middelen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de maatregelen.

  27. 13.f

    In 2007 is het Coördinatiebureau Groene Hart opgericht als werkorganisatie van de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Deze samenwerking is vastgelegd in een overeenkomst. In de nu vastgestelde samenwerkingsovereenkomst zijn de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de samenwerking ten aanzien van de financiering en het beheer van het Coördinatiebureau vastgelegd, evenals inhoudelijke en procedurele afspraken over de uitvoering van de taken door het Coördinatiebureau. De overeenkomst is hiermee weer helemaal in lijn met de huidige wet- en regelgeving.

  28. 14
    C-Agenda Water en Bodem
  29. 14.a

    De beheerautoriteit Waddenzee werkt aan het bevorderen en versterken van de samenhang van natuur-, vis- en waterbeheer, met als doel de natuurkwaliteit van de Waddenzee te verbeteren. De beheerautoriteit doet dit in opdracht van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Infrastructuur en Waterstaat en de drie Waddenprovincies

  30. 14.b

    In opdracht van Provincie Zuid-Holland, Provincie Utrecht en Provincie Noord-Holland is een impactonderzoek naar het ophogen van de grondwaterstand in veenweidegebieden uitgevoerd. De studie laat zien wat de gevolgen voor wateroverlast, waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en het verdienvermogen van agrariërs zijn bij het verhogen van de grondwaterstand naar 20 tot 40 cm onder maaiveld. Geconcludeerd kan worden dat er geen eenvoudige en kortetermijnoplossingen bestaan voor dit complexe vraagstuk. Zo heeft bijvoorbeeld de klimaatdoelstelling voor het terugdringen van broeikasgasemissies zoals CO2 uit veen negatieve gevolgen voor de wettelijke normen en doelen voor waterkwaliteit en wateroverlast. Daarnaast heeft het verhogen van de grondwaterstand grote impact op het agrarisch verdienvermogen. En is voor het verhogen van de grondwaterstand in veenweidegebieden extra zoetwater nodig wat in droge zomers mogelijk niet altijd beschikbaar is.

  31. 14.c

    In de samenwerkingsovereenkomst committeert de provincie Noord-Holland zich om samen met gemeente Heemskerk, PWN, LTO Heemskerk e.o. en HHNK een waterberging voor te bereiden en te realiseren in het Heemskerker-tuinbouwgebied. De ondertekening vindt plaats op 6 maart 2025

  32. 14.d

    Gedeputeerde Staten wijzen jaarlijks zwemlocaties in oppervlaktewateren aan. Met dit besluit wijzen Gedeputeerde Staten 114 zwemlocaties aan voor het zwemseizoen 2025. In 2024 was het aantal aangewezen locaties met 151 hoger, maar het aantal zwemplekken is in 2025 met vier toegenomen. Het lagere aantal in 2025 ten opzichte van 2024 heeft een louter administratieve reden. Tevens stellen Gedeputeerde Staten per zwemlocatie het begin en het einde van het badseizoen vast en wijzen zij, zoals elk jaar, een houder aan voor elke door hen aangewezen zwemlocatie. Het besluit wordt voor zes weken ter inzage gelegd.

  33. 14.e

    Regionale keringen beschermen het land tegen water uit het regionale watersysteem. Het zijn dijken langs boezemwater, kanalen of andere kleine wateren, die bij de waterschappen in beheer zijn. De provincie wijzen in de Noord-Hollandse Omgevingsverordening de regionale waterkeringen aan en voorzien deze van een omgevingswaarde (veiligheidsnorm). In het ‘Uitvoeringsbesluit regionale keringen West-Nederland 2014’ zijn met de waterschappen afspraken gemaakt over toetsing en monitoring van de voortgang van de verbetering van de regionale waterkeringen. Iedere 12 jaar worden de regionale waterkeringen getoetst aan de omgevingswaarden In 2024 eindigde de zogenaamde 2e toets ronde (2012-2024). De rapportages hiervan zijn conform afspraak op tijd aan Gedeputeerde Staten aangeboden.

  34. 14.f

    Op 26 maart 2024 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland het herstelplan kasgeldlimiet van waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) goedgekeurd. Op basis van de brief van AGV van 28 februari 2025 zijn Gedeputeerde Staten van Utrecht en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van oordeel dat het goedgekeurde herstelplan kasgeldlimiet van AGV voldoende ten uitvoer is gelegd. Het toezicht bedoeld in het derde lid van artikel 4 Wet financiering decentrale overheden kan dan ook vervallen.

  35. 15
    C-Agenda Cultureel erfgoed
  36. 15.a

  37. 15.b

  38. 15.c

    GS wijzigen de Uitvoeringsregeling subsidie Herbestemming, restauratie en verduurzaming monumenten Noord-Holland 2017 door toevoeging van een lid aan artikel 5 en stellen de indieningsperiode en het subsidieplafond van de uitvoeringsregeling voor 2025 vast.

  39. 15.d

  40. 15.e

    GS stellen de Uitvoeringsregeling subsidie restauratie rijksmonumenten Noord-Holland 2025, de indieningsperiode en het subsidieplafond van deze uitvoeringsregeling voor 2025 vast.

  41. 16
    C-Agenda Algemeen
  42. 16.a

  43. 16.b

  44. 16.c