Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Economie Financiën en Bestuur

maandag 18 januari 2021

11:00 - 17:30
Locatie

Online vergaderomgeving

Voorzitter
Sandra Doevendans
Toelichting

Voorafgaande aan de vergadering zal van 11.00 uur tot 12.30 uur een technische briefing worden gehouden over Brexit en de Green Deal.
I.v.m. de maatregelen omtrent het Corona-virus is deze commissievergadering online in een digitale vergaderomgeving.
De vergadering is openbaar en online live te volgen voor toehoorders via  https://noord-holland.stateninformatie.nl


Ook is het mogelijk om (online en digitaal) in te spreken in de vergadering. Het is ook mogelijk een schriftelijke bijdrage vooraf te geven.
Inspreken kan bij de agendapunten die ter bespreking staan geagendeerd (A-agenda of B-agenda), of tijdens het inspreekhalfuur op andere punten die vallen onder de beleidsterreinen van de commissie Economie, Financiën en Bestuur.
Voor het inspreken moet u zich aanmelden bij de Statengriffie. Dat kan tot 15.00 uur op de voorafgaande werkdag (vrijdag 15 januari 2021) bij de commissieadviseur Monique de Zwart: zwartm@noord-holland.nl


Let op: alle genoemde tijden bij de afzonderlijke agendapunten zijn richttijden. Indien er geen, of een beperkt aantal, aanmeldingen zijn voor het inspreekhalfuur zullen de agendapunten na punt 3 eerder beginnen.

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 0
    Technische briefing van 11.00 uur tot 12.30 uur over Brexit en Green Deal - 11:00
  2. 0.1
    Lunchpauze - 12:30
  3. 1
    Opening en mededelingen - 13:15
  4. 2.a

    Aan de hand van de Strategische Agenda wordt vooruitgekeken naar de komende vergaderingen.
    Commissieleden kunnen hierbij voorstellen doen voor de agenda's van deze vergaderingen

  5. 3

  6. 4
    Rondvraag portefeuille dhr. Stigter en terugkoppeling deelname gemeenschappelijke aangelegenheden en Europa (naast de rondvraagpunten kunt u hier ook korte vragen over de tot de portefeuille van de hr. Stigter behorende punten uit de c-agenda stellen)
  7. 5
    B-agenda Financiën, Cultuur en Erfgoed, Sport, Personeel en Organisatie en Inkoop (EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Pels)
  8. 5.a

    Behandelvoorstel:
    De Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 wordt door  Gedeputeerde Staten vastgesteld.
    Uw commissie kan richtinggevende  uitspraken doen over de concept-Actieagenda.
    GS hoort graag van de commissie de reactie op de concept-Actieagenda Circulaire Economie
    2021-2025. Het college van Gedeputeerde Staten kan op basis van deze  richtinggevende uitspraken besluiten om de actierichtingen aan te passen.


    Bij het vaststellen van het ontwikkelperspectief  circulaire economie in PS van 10 juli 2017 zijn door PS de kaders gesteld.
    De nu voorliggende actieagenda (2) is hier de uitvoering van.
    Voorafgaande aan deze actieagenda is een discussienotitie circulaire economie behandeld in de cie M&B van 15 juni 2020


    Achtergrondinfo:
    Het ontwikkelperspectief en de eerste actieagenda kunt u vinden bij de stukken van PS van 10 juli 2017 (de actieagenda is toen ook niet door PS vastgesteld maar tkn bij de voordracht gevoegd)
    De discussienotitie actieagenda (2) circulaire economie kunt u vinden bij de stukken n M&B van 15 juni 2020. Bij de agenda bijlagen van die vergadering treft u het verslag aan.


    Toelichting:
    De Actieagenda Circulaire Economie 2017-2020 loopt dit jaar af. Met het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken’ blijft het college zich inzetten voor de transitie naar een circulaire economie. Voor de uitvoering van deze ambitie is een Actieagenda Circulaire Economie met een looptijd van 2021 tot 2025 opgesteld.
    In de concept-Actieagenda Circulaire Economie 2021-2025 staat omschreven wat de provincie concreet gaat doen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De concept-Actieagenda wordt ter bespreking met de leden van de Statencommissie Economie, Financiën en Bestuur aangeboden.

  9. 5.b

    Voorstel voor behandeling:
    Gedeputeerde Staten vragen de commissie aandachtspunten mee te geven voor de uitwerking van de Uitvoeringsregeling Verduurzaming Sportaccommodaties, bijvoorbeeld welke onderwerpen meegenomen kunnen worden binnen het thema verduurzaming.


    Toelichting:
    Op 15 juni 2020 is de Beleidsnotitie Sport behandeld in de commissie Economie, Financiën en Bestuur. Besloten is om de commissie in 2021 te informeren over de contouren van de Beleidsnotie Sport. GS vraagt  de commissie aandachtspunten mee te geven voor de uitwerking van de Uitvoeringsregeling Verduurzaming Sportaccommodaties, bijvoorbeeld welke onderwerpen meegenomen kunnen worden binnen het thema verduurzaming.

  10. 6
    Rondvraag portefeuille mw. Pels en terugkoppeling deelname gemeenschappelijke aangelegenheden en Europa (naast de rondvraagpunten kunt u hier ook korte vragen over de tot de portefeuille van mw. Pels behorende punten uit de c-agenda stellen)
  11. 7
    B-agenda Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs, Bestuur, Interbestuurlijk Toezicht en Europa ( EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Zaal)
  12. 7.a

    Voorstel voor behandeling:
    De commissie wordt gevraagd opmerkingen aan GS mee te geven ten behoeve van de inhoud van de projecten in het Jaarprogramma 2020-2e
    tranche dat uitwerking is van de ‘Samenwerkingsovereenkomst De Kop Werkt! 2017-2020’ met de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon,
    Schagen en Texel. Daarbij kunt u denken aan:
    - Meegeven van aandachtspunten bij de uitvoering van de projecten.
    - Aanscherping van de inhoudelijke invulling van de projecten.


    Toelichting:
    De provincie Noord-Holland werkt met de vier gemeenten in de Kop van Noord-Holland (Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Texel) aan de uitvoering van het programma De Kop Werkt! Over de voortgang van het programma wordt gerapporteerd en het jaarprogramma wordt ter goedkeuring aangeboden.

  13. 7.b

    Voorstel voor behandeling:
    GS vraagt u een u een oordeel te geven over de toepassing van de uitgangspunten voor evenementensponsoring en in het bijzonder de
    maatregelen om dierenwelzijn tijdens gesponsorde evenementen te bevorderen.


    Toelichting:
    De provincie Noord-Holland stimuleert gesponsorde evenementen om te verduurzamen, bijvoorbeeld op het gebied van (her)gebruik van grondstoffen, voedselverspilling, energiebesparing, vervoersstromen, impact op natuur, gezondheid en (verbetering van) dierenwelzijn. Bij sommige evenementen spelen dieren een rol, bijvoorbeeld Jumping Amsterdam. Op verzoek van PS rapporteren deze evenementen jaarlijks over de maatregelen om dierenwelzijn te verbeteren.

  14. 8
    B-agenda Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs, Bestuur, Interbestuurlijk Toezicht en Europa ( EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Zaal en CdK)
  15. 8.a

    Voorstel  voor behandeling:
    GS vragen u om de concept agenda in de commissie te bespreken.
    Daarbij staan 3 vragen centraal:
    1. Herkent u zich in de visie op bestuurlijke vernieuwing en  participatie zoals die door GS in de concept agenda zijn geformuleerd?
    2. Versterken GS  met deze agenda de betrokkenheid van gemeenten, maatschappelijke organisaties, belangengroepen en
         inwoners bij ons beleids- en  besluitvormingsproces?
    3. Zijn er nog andere initiatieven die u aan de agenda toe wilt  voegen om de rol van de Staten te versterken?


    In de concept agenda wordt onder punt 2.5 gesproken over het uitlijnen bevoegdheden GS en PS
    De daar genoemde analyse is in het Presidium van 14 december 2020 besproken en bij de stukken van dit agendapunt  gevoegd.
    U kunt hiervan kennisnemen en wordt tevens in de gelegenheid gesteld om hier opmerkingen over te maken.
    Het concept deelverslag van het Presidium waar dit memo behandeld is, is ook bijgevoegd.


    Toelichting:
    GS stellen in overleg met Provinciale Staten een Agenda bestuurlijke vernieuwing en participatie op. De Agenda is gebaseerd op het coalitieakkoord en bestaat uit drie onderdelen: visie, doelstellingen en activiteiten. GS hebben de Agenda in concept vastgesteld en verzoeken PS het concept op 18 januari 2021 in commissie EFB te bespreken. De uitkomsten van het overleg worden vervolgens meegenomen bij de definitieve vaststelling van de Agenda.

  16. 9
    Rondvraag portefeuille mw. Zaal en terugkoppeling deelname gemeenschappelijke aangelegenheden en Europa (naast de rondvraagpunten kunt u hier ook korte vragen over de tot de portefeuille van mw. Zaal behorende punten uit de c-agenda stellen)
  17. 10
    A-agenda Openbare orde en Veiligheid, Integriteit, Internationale betrekkingen, Public Affairs, Communicatie, Concerncontrol, Juridische Zaken, Archief, PS- en GS zaken (EFB onderwerpen portefeuille CvdK Van Dijk)
  18. 10.a

    Voorstel voor behandeling:
    Adviseren aan PS over de voordracht. De voordracht zal worden geagendeerd voor PS van 1 februari 2021.


    Toelichting:
    De provincie wil kennisgevingen en mededelingen zoveel mogelijk langs digitale weg publiceren. Nu gebeurt dat nog via advertenties in huis-aan-huisbladen of regionale bladen. Na inwerkingtreding van de verordening kunnen berichten uitsluitend worden gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl. Inwoners van Noord-Holland kunnen zich bij deze site aanmelden om automatisch e-mails te ontvangen met berichten van de provincie over hun buurt. Hierdoor zullen de inwoners gemakkelijker worden bereikt.

  19. 11
    B-agenda Openbare orde en Veiligheid, Integriteit, Internationale betrekkingen, Public Affairs, Communicatie, Concerncontrol, Juridische Zaken, Archief, PS- en GS zaken (EFB onderwerpen portefeuille CvdK Van Dijk)
  20. 11.a

    Voorstel voor behandeling:
    Aangeven of u zich kunt vinden in het voorstel van GS om de motie als afgehandeld te beschouwen.


    Toelichting:
    Op 29 juni 2020 hebben Provinciale Staten een motie aangenomen waarin zij Gedeputeerde Staten oproepen om stil te staan bij de jaarlijkse Keti Koti viering alsmede een expositie en activiteiten te organiseren gericht op educatie over het slavernijverleden. In een brief lichten Gedeputeerde Staten toe hoe zij deze motie uitvoeren.

  21. 11.b

    Voorstel voor behandeling:
    Aangeven of u nog opmerkingen heeft over de communicatieaanpak en of u zich kunt vinden in het voorstel van GS om de motie als afgehandeld te beschouwen.




    Toelichting:
    Het College van Gedeputeerde Staten beschrijft op hoofdlijnen de communicatieaanpak van deze coalitieperiode. De belangrijkste ambitie daarin is de groei van een zendende provincie naar een provincie die voortdurend in gesprek is met haar inwoners en partners. Met deze aanpak willen Gedeputeerde Staten de inwoners van Noord-Holland meenemen in hun inzet op het gebied van klimaat, duurzame stedelijke ontwikkeling en bereikbaarheid, leefbaarheid en economie, vitaal landelijk gebied, cultuur, openbaar bestuur en financiën. Transparant en proactief communiceren, bij zowel positief als negatief nieuws, gebruikmakend van kanalen dicht bij de inwoners van onze provincie.

  22. 12
    Rondvraag portefeuille dhr. Van Dijk en terugkoppeling deelname gemeenschappelijke aangelegenheden en Europa (naast de rondvraagpunten kunt u hier ook korte vragen over de tot de portefeuille van de hr. Van Dijk behorende punten uit de c-agenda stellen)
  23. 13
    Sluiting - 17:30
  24. 14
    C-agenda Economie, Arbeidsmarkt en Onderwijs, Bestuur, Interbestuurlijk Toezicht en Europa (EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Zaal)
  25. 14.a

  26. 14.b

  27. 14.c

    De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is een organisatie voor economische ontwikkeling en duurzaam economisch herstel in Noord-Holland. De provincie heeft de intentie om met gemeente Amsterdam, andere regionale gemeenten en het ministerie van EZK deze ROM op te richten.

  28. 14.d

    Het college heeft tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 9 november 2020 toegezegd expliciet na te gaan op welke manier stikstofinnovaties gebruik kunnen maken van de Noord-Hollandse MKB-innovatie-instrumenten. Conclusie is dat stikstofinnovaties gebruik kunnen maken van de MKB-instrumenten.

  29. 14.e

  30. 14.f

    Het Corona Overbruggingsleningenfonds Noord-Holland is ruim 6 maanden geleden gestart en wordt uitgevoerd door het Innovatiefonds Noord-Holland. Wij informeren Provinciale Staten graag over de voortgang van het fonds.

  31. 15
    C-agenda Financiën, Cultuur en Erfgoed, Sport, Personeel en Organisatie en Inkoop (EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Pels)
  32. 15.a

    De Uitvoeringsregeling verduurzaming culturele instellingen maakt deel uit van het eerste pakket aan maatregelen van het Economisch herstel en duurzaamheidsfonds. Eigenaren van culturele instellingen kunnen subsidie aanvragen om concrete maatregelen te financieren voor energiebesparing of energieopwekking.

  33. 15.b

  34. 15.c

    Conform de programmering van het Evaluatiekader Subsidies voor 2020 zijn drie eenmalige subsidies uit het subsidieregister van 2017 geëvalueerd. Het gaat om de subsidie voor de restauratie van Fort Liebrug, de subsidie voor groene en recreatieve verbindingen Haarlemmermeer en de subsidie Duurzaam Watersysteem PARK21.

  35. 15.d

    De looptijd van het vigerende uitvoeringsprogramma en managementplan Stelling van Amsterdam wordt verlengd tot juli 2022. Belangrijkste reden hiervoor is dat UNESCO het besluit over de uitbreiding van de werelderfgoedstatus met de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft uitgesteld vanwege Corona.

  36. 15.e

    Het Fonds nazorg gesloten stortplaatsen provincie Noord-Holland is bij besluit van Gedeputeerde Staten op 21 december 1999 opgericht en is een aparte publiekrechtelijke rechtspersoon. Het college van GS vormt het algemeen bestuur en is tevens belast met het beheer van het Nazorgfonds (artikel 1 5.47, lid 4 Wet milieubeheer). De jaarrekening en het jaarverslag van het Nazorgfonds is op basis van eigen grondslagen opgesteld en wordt door het bestuur van het Nazorgfonds vastgesteld.

  37. 15.f

    De uitvoeringsregeling subsidie onderzoeken duurzaam benutten monumenten Noord-Holland 2021 (UvR) stimuleert onderzoek naar mogelijkheden voor duurzaam hergebruik van monumenten die hun functie verloren hebben of dreigen te gaan verliezen. De UvR is een voortzetting van de Uitvoeringsregeling onderzoeken duurzaam benutten monumenten Noord-Holland 2017 en is op punten aangepast. De regeling is een aanvulling op maatregelen die genomen worden binnen het Economisch herstel en duurzaamheidsfonds.

  38. 16
    C-agenda IPO, ICT en Data en Subsidies algemeen (EFB onderwerpen portefeuille gedeputeerde Stigter)
  39. 17
    C-agenda Openbare orde en Veiligheid, Integriteit, Internationale betrekkingen, Public Affairs, Communicatie, Concerncontrol, Juridische Zaken, Archief, PS- en GS zaken (EFB onderwerpen portefeuille CvdK Van Dijk)
  40. 17.a

    Ondermijning vormt een bedreiging voor onze rechtstaat. De aanpak van ondermijning vraagt om een weerbare overheid. Het college heeft besloten om Interne Audit onderzoek te laten uitvoeren om te inventariseren wat provincies van elkaar kunnen leren als het gaat om de ondersteuning van gemeenten bij het versterken van de lokale weerbaarheid. Ook zal Interne Audit inventariseren hoe de Commissarissen van de Koning betrokken zijn bij dit thema.

  41. 17.b

  42. 18
    C-agenda Algemeen
  43. 18.a

  44. 18.c